18
Mayıs
2024
Cumartesi
GEBZE - KOCAELİ

37 yıldır neredeydiniz ?

Kocaeli’nin Gebze İlçesi Yağcılar köyündeki vatandaşlara, yaklaşık 37 yıl önce tapu veren devlet, şimdi tapuların iptali için Gebze Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Gebze’ye bağlı Yağcılar’daki köylüler, yaklaşık 37 yıl önce aldıkları tapular nedeniyle devletle mahkemelik oldu. Köylülere, 1968 yılındaki kadastro ve tapulandırma sonrası verilen tapuların iptali için Hazine adına Gebze Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı. Neredeyse köylülerin tamamına yakını aleyhine açılan davada, köylülere tahsis edilen yerlerin bir kısmının 2-B kapsamında olduğu öngörülürken, hangi arazide ne kadar 2-B alanı olduğu ise yapılacak incelemeler sorası kesinlik kazanacak. Toplam 57 hanesi bulunan ve 400 kişinin yaşadığı Yağcılar köyünde 47 kişinin tapusu bulunuyor. Bunlardan 35’i aleyhinde ise tapu iptali davası açıldı.

Mehmet Maç isimli köylü, 1997 yılında, Cemal Yılmaz’dan aldığı 27 dönümlük yere, önce tarım arazisi olarak tapu verildiğini, daha sonra ise Hazine adına yapılan tespitte söz konusu arazinin 7 dönümlük bölümünün orman alanı içinde kaldığının tespit edildiğini ve şimdi ya ormanlık alanda kalan bölümün parasını ödemesini ya da 7 dönümlük alandan vazgeçerek, geriye kalan 20 dönümün yeniden tapusunu almasının istendiğini söyledi. Taraflar arasında anlaşma olmayınca, aleyhine 1997 yılında tapu iptali için dava açıldığını söyleyen Mehmet Maç, Gebze Asliye Hukuk Mahkemesi’nin, dava sonrası Hazine lehine karar verdiğini ve davanın temyize gittiğini belirtti.

Bu davanın haricinde Hazine tarafından aleyhine de yeni dava açıldığını söyleyen Yağcılar köyü muhtarı İhsan Dere, tapu iptal davalarına bir anlam veremediklerini belirterek, "Köylüler aleyhine açılan bu davalarda, 2-B alanına girdiği söylenen yerleri almak için köylü varını yoğunu satmak zorunda. Mevcut tarlasını satıp, talep edilen bedeli ödemek istese de, tapu iptal davası yüzünden işlem yapılmadığı için, bunu da zaten ödeyemez. Yıllarca tarla olarak gözüken ve bu yönde devlet tarafından tapusu verilen yerler, şimdi yanlış verildi diyerek, dava açmanın mantığını anlamak ise çok zor" dedi. Köylüler, şimdi ellerindeki tapularla, dava sonrası verilecek kararı merakla bekliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2005 Salı 16:27:35
Güncelleme :1 Şubat 2005 Salı 16:34:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?