20
Mayıs
2024
Pazertesi
GEBZE - KOCAELİ

Dilovalılar çevre kirliliğini protesto etti

Kocaeli’nin Gebze İlçesi Dilovası Beldesi sakinleri, beldelerinde yaşanan çevre kirliliğini protesto ettiler.

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı birimi tarafından, çevre kirliliği olduğu ve Türkiye ortalamasının 2.5 kat üzerinde kanser vakaları yaşandığı belgelenen Gebze’nin Dilovası Beldesi’nde ikamet eden vatandaşlar, bugün Diliskelesi Mahallesi’nde düzenledikleri bir basın toplantısıyla çevre kirliliğini protesto ettiler.

Belde halkı adına basın açıklaması yapan Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Binici, Dilovası’nın zeytinlik ve meyve ağaçlarına rağmen, yaşadığı büyük kanser vakaları ile dünyada ve Türkiye’de tek bölge olduğunu iddia etti. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere, yakın çevredeki organize sanayi bölgelerinin, olumsuz Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu almalarına rağmen kurulduğuna da değinen Binici, beldede kanser vakalarının artışında ise çevrede bulunan fabrikaların filtre bulundurmamalarının büyük rol oynadığını dile getirdi.

Dilovası Beldesi Diliskelesi Mahallesi sakinlerinden Mehmet Tufan ise, sanayicilerin daha fazla üretim sevdasıyla oluşturduğu çevre kirliliğinden ötürü, son 9 yılda 400 kanserli hastadan 146’sının hayatını kaybettiğini ifade etti.

Mahalle sakini Hüseyin Şahin de 1995 yılından bu yana Dilovası’nda yaşanan ölüm olaylarını yüzde 42’sinin hava kirliğine bağlı kanser, yüzde 23’ünün ise kalp yetmezliğinden meydana geldiğini vurguladı. Şahin ayrıca beldede bulunan fabrikaların yöneticilerini de suçlayarak, "Sanayicilerimiz göstermelik olarak baca koyuyorlar. ’Gelsin ceza kessin’ diyorlar. Sene de 10 kere ceza kesilse ne olur? 1’er milyardan 10 milyar. Ama o bacayı çalıştırsa ona trilyon liraya mal oluyor" dedi.

Beldede yaşanan hava kirliliğine isyan eden Dilovası halkı, "Denizdeki balıkların bile sırtı yara oldu. Ya bu halkı komple buradan kaldırsınlar ya da ne yapıyorlarsa yapsınlar, bu işe bir çare bulsunlar. Çocuklarımız hava kirliliğinde dolayı sürekli bronşit oluyor. Doktorlar temiz hava olan bir yere götürün diyorlar" şeklinde konuştular.
Beldede yaşayan çocuklar da çevre kirliliği nedeniyle top bile oynayamadıklarından yakınarak, "Koşarken, burnumuz ve gözlerimiz yanıyor. Ağaçlar artık meyve vermiyor. Okula gidemiyoruz. Yeşil bir sahamız vardı orası da artık çamur oldu. Burada bizim artık yaşamaya hakkımız yok" diyerek beldede bir geleceklerinin olmadığını dile getirdiler.

KOCAELİ (İHA) -
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 11:57:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?