17
Mayıs
2024
Cuma
GEBZE - KOCAELİ

Gebze'de işçi eylemi

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ne bağlı Dilovası Beldesi'nde faaliyet gösteren Safran Boya ve Kimya Sanayi A.Ş'de çalışan 310 işçi ve memurun tamamı, işveren tarafından bugün tazminatları ödenmeden işten çıkartıldı. İşten çıkartılan işçiler, fabrika önünde toplanarak durumu alkışlarla protesto ettiler.


Dilovası Beldesi Kaynarca Mevkii'nde faaliyet gösteren Safran Boya ve Kimya Sanayi A.Ş'de çalışan 310 memur ve işçi, fabrikada ekonomik kriz yaşandığı gerekçesiyle bugün işten çıkartıldı. Fabrikanın eski sahibi Yorga Toprakçıoğlu ile yeni sahibi Bayron Nikolaidis'in anlaşamadıkları için kendilerini sokağa attıklarını ifade eden işçiler, fabrika önünde toplanarak işvereni protesto ettiler. Yaklaşık 4 aydır maaşlarını, 4 yıldır da ikramiyelerini alamadıklarını belirten işçiler, haklarını almak için gerekirse Ankara'ya kadar yürüyeceklerini söylediler.
İşten çıkartılan işçiler adına konuşan 20 yıllık fabrika çalışanı Naim Sonay (45), yasal haklarını alamadan kapı dışarı edildiklerini belirterek, "Ocak'tan beri maaşlarımızı alamıyoruz. Bize sahip çıkan yok. Bizim iş akdimiz bugün feshedildi. Bizi boş bir kağıtla gönderiyorlar. Fabrikada çalışan bir işçinin ortalama 600 milyon lira maaştan yaklaşık 15 milyar alacağı var. Bunları ne zaman vereceklerini söylemiyorlar. Ancak fabrika satılırsa ödeyeceklermiş. Bu 5 sene de sürebilir. Bu insanlar o kadar yıl taş mı yiyecekler" dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da kendileriyle ilgilenmediğinden şikayet eden ve televizyon dizisi "Kurtlar Vadisi'ne" atıfta bulunan işçiler, "Haklarımızı almak için illa Çakır ve Polat mı olalım? Gerekirse onu da oluruz. Onlar belirli bir mafya savaşı veriyorlar ama bizde ekmeğimizin savaşını veriyoruz" diye konuştular.


Eylem sırasında fabrikada 3 yıldır çalışan Nurdaniye Tongüz isimli bayan ise, işten çıkartılmayı kabullenemeyerek gözyaşlarına hakim olamadı. Gözyaşlarına boğulan işçiyi, arkadaşları güçlükle sakinleştirdi.


Fabrikanın İnsan Kaynakları Müdürü Rıza Cağferoğlu ise, kendisine soru soran basın mensuplarına cevap vermekten kaçınarak, sadece gerekli açıklamanın işçilere yapıldığını ifade etti. Bir süre daha fabrika önünde bekleyen işçiler, kesin iş çıkışlarının verileceği haftaya pazartesi tekrar buluşmak üzere, servis otobüslerine binerek fabrikadan ayrıldılar.
Yaklaşık 31 yıldır yaş ve toz boya üretimi alanında faaliyet gösteren Safran Boya ve Kimya Sanayi A.Ş'de boyanın yanı sıra vernik, tiner, ester ve tutkal üretimi de yapılıyor.

KOCAELİ - İHA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2004 Pazartesi 22:33:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?