19
Mayıs
2024
Pazar
GEBZE - KOCAELİ

Gebze'de kurtuluşa coşkulu kutlama

Gebze’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 82. yıl dönümü dün düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı.5 bölümde gerçekleşen kutlama programı Saat 09.30’da Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması ile başladı.

Pamukbank önünde yapılması planlanan kutlama töreni hava muhalefeti nedeniyle Gebze Belediye Kültür Salonu’nda gerçekleşti.Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı Gebze’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 82 . yıl dönümü nedeniyle burada bulunduklarını belirten Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan, 1. Dünya Savaşı sonrası imzalanan Mondros Mütarekesi gereği, yurdumuzun pek çok şehri gibi, o tarihlerde küçük bir kasaba olan Gebze’nin de düşman işgaline uğradığını söyledi.

Tarihi belgelere göre, 13 Temmuz 1920’de İngiliz kuvvetleri tarafından ilçeye taarruz başlatıldığını ve Diliskelesi’ne yapılan çıkarma sonucu Gebze’nin işgal edildiğini hatırlatan Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan: “Mustafa Kemal Paşa Liderliğindeki Anadolu’daki Ulusal Direniş Hareketi zaferle sonuçlanınca, 11 ekim 1922’de işgal devletleriyle Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı ve Şile-Gebze-Darıca hattı sınırlarımıza dahil edildi.

12 Ekim 1922’de Türk Ordusu’na bağlı 61. Tümen Süvari Bölüğü Gebze’ye girerek ilçeyi düşman işgalinden kurtarmış oldu. Pehlivan, “Bize emanet edilen bu güzel vatanı ve şehirlerimizi, insanımıza yaraşır, sağlıklı şehirler olarak gelecek kuşaklara bırakmak temel görevimizdir.”diye konuştu Gebze’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 82. yıl dönümü dün düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı.5 bölümde gerçekleşen kutlama programı Saat 09.30’da Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması ile başladı. Daha sonra Gebze Kaymakamı M.Emin Avcı, Garnizon Komutanı Atila Tuncer, Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan saat 10.00’da, Kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etti. Saat 10.30’da Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Encümen Üyeleri ile Gebze halkını temsilen bir gurubun Garnizon Komutanı şahsına Türk Silahlı Kuvvetlerine Şükranlarını sunmak üzere Askeri Gazino’yu ziyaret etmesinin ardından , Pamukbank önünde yapılması planlanan kutlama töreni hava muhalefeti nedeniyle Gebze Belediye Kültür Salonu’nda gerçekleşti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı

Gebze’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 82 . yıl dönümü nedeniyle burada bulunduklarını belirten Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan, 1. Dünya Savaşı sonrası imzalanan Mondros Mütarekesi gereği, yurdumuzun pek çok şehri gibi, o tarihlerde küçük bir kasaba olan Gebze’nin de düşman işgaline uğradığını söyledi. Tarihi belgelere göre, 13 Temmuz 1920’de İngiliz kuvvetleri tarafından ilçeye taaruz başlatıldığını ve Diliskelesi’ne yapılan çıkarma sonucu Gebze’nin işgal edildiğini hatırlatan Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan sözlerini şöyle sürdürdü: “ Gebze’yi savunan Osmancık Taburu. Tam teçhizatlı İngiliz kuvvetlerinin taarruzu karşısında kentin 15 km . kuzeyine çekilmek zorunda kaldı. Mustafa Kemal Paşa Liderliğindeki Anadolu’daki Ulusal Direniş Hareketi zaferle sonuçlanınca, 11 ekim 1922’de işgal devletleriyle Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı ve Şile-Gebze-Darıca hattı sınırlarımıza dahil edildi.12 Ekim 1922’de Türk Ordusu’na bağlı 61. Tümen Süvari Bölüğü Gebze’ye girerek ilçeyi düşman işgalinden kurtarmış oldu. Değerli Gebzeliler, Atatürk’ün “ Bağımsızlık ve özgürlük benim karakterimdir” özdeyişi, milletimizin yaşam felsefesini, bugüne verilen savaşların anlamını, en güzel biçimde ortaya koymaktadır.Ulusumuz, vatanı için canı pahasına savaşım vereceğine, gerektiğinde bedel ödemekten kaçınmayacağını ve bölünmez bütünlüğünü her koşulda koruyacağını, Ordu-Millet bütünleşmesiyle kazanılan Kurtuluş Savaşı’yla bütün Dünya’ya kanıtlamıştır. İstiklal Savaşı göstermiştir ki, milli bütünlüğü koruduğumuz taktirde, aşamayacağımız, üstesinden gelemeyeceğimiz engel yoktur. Sevgili öğrenciler, Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk ve dava arkadaşlarının, şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere en büyük armağanı ve emanetidir. Güç koşullar altında, uzun ve özverili çabalar sonucu kurulan Cumhuriyetimizi sonsuza değin korumak ve yaşatmak ve çağdaş uygarlık yolunda ilerlemek, ortak sorumluluğumuzdur. 82 yıl önce yaşadığımız o sıkıntılı günleri tekrar yaşamamak, güçlü bir millet ve devlet olmak için bilimde, teknolojide, ekonomide, sanatta ve sosyal bilimlerde ileri ülkelerle yarışmak, atalarımızı karşı da bir vefa borcudur. Bize emanet edilen bu güzel vatanı ve şerhlerimizi, insanımıza yaraşır, sağlıklı şehirler olarak gelecek kuşaklara bırakmak temel görevimizdir. Bu vesileyle, bu güzel yurt topraklarında bağımsız ve özgür yaşamamızı sağlayan, başta büyük Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını saygı ve şükranla anıyor, hemşehrilerimizin Kurtuluş Günü’nü en içten duygularımla kutluyorum”

Gebzegazetesi
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2004 Çarşamba 16:17:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?