19
Mayıs
2024
Pazar
GEBZE - KOCAELİ

Gebze'de yerel basına ağır ceza

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde haftalık olarak yayımlanan iki yerel gazeteye, kaymakamlığa eksik evrak verdikleri gerekçesiyle, toplam 51 milyar 200 milyon lira para cezası verildi.
Gebze Cumhuriyet Savcılığı, kaymakamlığın talebi üzerine, Gebze'de yerel bazda haftalık olarak yayımlanan Yeni Zemin ve Kocaeli Gerçek isimli iki gazeteye, eksik evrak verdikleri gerekçesiyle toplam 51 milyar 200 milyon lira para cezası verdi. Savcılık tarafından gazete sahiplerine gönderilen ön ödeme emri yazısı ile de, 5680 sayılı yasanın 8, 9 ve 12. maddesine istinaden gazete sahipleri ve yazı işleri müdürlerinden ayrı ayrı 12 milyar 850 milyon lira para cezasının, 10 gün içinde ödenmesi istendi. Paranın zamanında ödenmemesi halinde ise, söz konusu gazeteler hakkında para cezası yüzde 50 oranında artırılarak kamu davası açılacak.
Yaklaşık 8 yıldır Gebze'de zaman zaman günlük ve haftalık olarak yayın yapan Yeni Zemin Gazetesi'nin sahibi Ercan Sarıçam ve yaklaşık 8 aydır yayımlanan Kocaeli Gerçek Gazetesi sahibi Murat Tosumoğlu ise, cezayı haksız bularak duruma isyan ettiler. Kaymakamlık tarafından kendilerinden istenen evrakları zamanında götürmeye fırsat bulamadıklarını itiraf eden Tosumoğlu, "Evrakları işlerimizin yoğunluğundan dolayı biz zamanında veremedik. Bunu kabul ediyoruz. Ancak bize verilen ceza, ulusal basına verilen ceza ile aynıdır. Kazançları trilyonları, milyarları bulan ulusal basın ile kıt kanaat imkanlarıyla gazete çıkarmaya çalışan bizleri aynı kefeye koyuyorlar. Biz bu uygulamayı adil bulmuyoruz. Bu tür cezaların yerel basını bitireceğine inanıyorum. Bu parayı şu andaki imkanlarımızla ödememiz mümkün değil. Yeni çıkacak basın yasasında, bu tür cezaların yerel basının lehine olmasını istiyorum. Ayrıca yerel basını birlik olmaya çağırıyorum" dedi.
KOCAELİ - İHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2004 Cumartesi 19:33:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?