18
Mayıs
2024
Cumartesi
GEBZE - KOCAELİ

Orman Bakanı Pepe, sülünleri ormana saldı

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Gebze Avcılar ve Atıcılar Derneği tarafından Kadıllı Köyü Nalbanttepe mevkiinde ortaklaşa olarak bugün düzenlenen, doğaya sülün salma şölenine, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin yanı sıra, AK Parti Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, Kocaeli Valisi Erdal Ata, Gebze Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü M. Kemal Yalınkılıç, Gebze Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Selahattin Babacan ile çok sayıda avcı ve vatandaşlar katıldı.


İnsanların kendi eliyle doğayı yok ettiğini belirten Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "İnsanoğlu önce kendi eliyle tükettiği ama daha sonra yaptığı işin yanlış olduğunun farkına vararak, şimdi yıktık, yok ettik ama böyle olmuyor. Böyle bir dünyanın tadı yok. Böyle bir çevre yaşanabilir bir çevre değil. Bu gidişle, yarın öbürgün çocuklarımıza ve torunlarımıza, bugün yakından tanıdığımız ve gördüğümüz bazı hayvanları ancak ansiklopedi de resimlerini gösterme imkanı bulacağız" dedi.


Vatandaşları uyararak, çevreye karşı kötü birşey yapanları ihbar etmelerini de isteyen Bakan Pepe, "Hani denizlerde 1 Mayıs ile 1 Eylül arasında avlanma yasağı var ya, aslında karada da böyle bir yasa getirmemiz lazım. Bazı bölgelerde bunu belirli türlerle uyguluyoruz. Başkan, benden Çevre ve Orman Bakanı olarak, buraya 50 tane memur istiyor. Buraya 500 tane memur yollasam bile bu işin önüne geçemeyiz. Bu bir eğitim ve kültür meselesidir. Burada herkesin birbirini denetlemesi ve kontrol etmesi lazımdır. Burada ihbar sistemini yani gönüllü çevre müfettişliğini avcılar derneğinin kurup, yönetmesi lazımdır. Komşusunu çevreye bir şey yaptığında ihbar etmesi lazımdır. Bu bir insanlık görevidir. Bu ayıp değil en onurlu bir iştir" şeklinde konuştu.


Bakan Osman Pepe, genç kızların yakalarında bulunan ve çatılmış iki av tüfeğinden oluşan Gebze Avcılar ve Atıcılar Derneği’nin amblemini de eleştirerek, kadınların doğalarındaki anaç yapılarından dolayı silaha karşı olmaları gerektiğini belirtti. Konuşmaların ardından Bakan Pepe’ye Gebze Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Selahattin Babacan bir teşekkür plaketi verdi. Bakan Pepe’ye ayrıca üzerinde ismi yazılan Gebzespor formasıyla, birde köyde yetiştirilen karpuz hediye edildi.


Törenin sonunda Bakan Pepe ve protokol üyeleri, temsili olarak bir grup sülünü doğaya bıraktı. Tören, şölene katılanlara etli pilav ve ayran ikram edilmesi ile sona erdi.
Samsun Gelemen Sülün yetiştirme istasyonundan getirilen toplam 500 sülün, yaklaşık 15 gün boyunca Gebze’de ormanın içinde ağlarla çevrili voliyerlerde (geçici kafes) bakıldı. Sülünlerin tamamı bu akşama kadar peyder pey doğaya bırakılacak.

KEMAL ALTINKAYA -İha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2004 Pazar 11:09:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?