19
Mayıs
2024
Pazar
GEBZE - KOCAELİ

'Otomotiv sektörü canlandı'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 16 Mart'a kadar karamsar olan otomotiv sektörünün ÖTV indirimi ile canlandığını söyledi.

Bakan Çağlayan, Taşıt Araçları Yan Sanayii Derneği'nin (TAYSAD) 31. olağan genel kurul toplantısına katıldı. "Şikayet ediyorsunuz, haklısınız. Bunun altını ben de çiziyorum. Geçmişte bunu ben de söyledim, söylediklerimi inkar edecek halim yok" diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye maalesef iş gücü maliyetlerinin en yüksek olduğu ülkelerden biri. Hatta biriydi 5 puanlık SSK indiriminden önce. Ben bunu fazlasıyla önemsiyorum. 'Bu indirimi yapacağız' dediğimiz dönemde ya konu iyi anlaşılmadı ya da bundan daha büyük beklentiniz vardı. Şu anda benim görüştüğüm işadamları, '5 puanlık indirimin kıymetini şimdi anladık' diyorlar. SSK puanlarının yüksek olması, enerji puanlarımızın yüksek olması dezavantaj gibi gözükse de diğer ülkelere göre çok ciddi avantajlara sahibiz."

İşadamlarını yatırım yapmaya davet eden Çağlayan, "Yatırım kararı alan arkadaşlarımız kriz gerekçesi ile bu kararlarından vazgeçtiğini söylediler, kendileri kaybeder. Tazminatı bankaların veremeyeceğini ve sanayiciye yeni bir külfet getireceğini ifade etmiştim. Bu konuda Sayın Enerji Bakanımıza, 'Doğalgaz, stopaj alacaksanız teminat olarak çek senet alabilirsiniz' demiştim. En son pazar günü Sayın Bakanımızla görüştüm, teminat mektubu alınmayacağını ifade etti. Bunu ilk kez sizinle paylaşıyorum. Bu konuda sizden teminat mektubu istenirse referans olarak beni ve Enerji Bakanımızı gösterebilirsiniz.

Nereye bir toplantıya gitsem, arabadan inerken, binerken insanlar bana şikayetle geliyor. İşini doğru yapanlar için demiyorum. İşini kötü yapan çok az sayıda da olsa sonuçta sizin sektörünüz otomotiv sektörü olarak geçiyor. İyi-kötü diye ayrım varsa söyleyin, ben de kime söyleyeceğimi bileyim. 16 Mart'a kadar sektör karamsardı, işten çıkarmalar, kredilerin geri ödenememesi, yan sanayinin üretimi durdurması gibi şeyler konuşuluyordu. 16 Mart'ta ÖTV indirimi ile sektör düzeldi" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan ve davetlilere plaket takdim edildi. Taşıt Araçları Yan Sanayii Derneği'nin (TAYSAD) olağan genel kurul toplantısına otomotiv dernekleri yöneticileri, çok sayıda siyasi ve devlet erkanı katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 18:57:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?