19
Mayıs
2024
Pazar
GEBZE - KOCAELİ

Siemens yeni tesis açtı

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde Siemens A.Ş. tarafından 150 bin metrekarelik alan üzerine yaptırılan yeni üretim tesisi törenle hizmete girdi.

Açılış törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, konuşmasında Almanya ile iyi bir takım olabileceklerini ifade ederek, "Bu firmalar Türk-Alman dostluğunu daha çok pekiştiriyorlar. Türkiye de bu kriz döneminde yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Özellikle enerjide önümüzdeki dönem yatırım dönemi olacak. 2020 yılına kadar Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu enerji yatırımı tutarı 120 milyar dolardır. Bunun 105 milyar doları elektrik enerjisine aittir. Türkiye dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisine sahip bir ülke olarak enerji alanında cazip bir ülke olma yolundadır.

Özellikle yenilenebilir enerji alanında önemli yatırımlar yapıyoruz. İleri teknoloji ürünlerine önem veren bir hükümetiz. Hidrojen enerjisi, jeotermal enerji, boşa akan sulardan elektrik üretme projelerimiz sürüyor. Rüzgar enerjisi ile ilgili de rüzgar haritası çıkardık. Yakın döneme kadar Avrupa'da bu konuda 35 ülke arasında sonuncu iken şu anda 12'nciyiz, hedefimiz ise ilk iki" diye konuştu.
Siemens yetkililerine yenilenebilir enerji üretimi konusunda tavsiyelerde bulunan Bakan Güler, "Bu tesisinizde rüzgar türbinleri üretimi de gerçekleştirilebilir. Aynı şekilde güneş enerjisiyle elektrik üretimini öneriyorum. Ülkemiz güneş enerjisinden elektrik üretme potansiyeli büyük bir ülke. Yine aynı şekilde Türkiye tarım ülkesi, tarımsal atıklardan da elektrik üretmek için çalışma başlattık, bu konuda da ortak çalışabiliriz. Birlikte iyi bir takım oluşturabiliriz" şeklinde konuştu.
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz da, Türkiye'nin Almanya ile doğal partner olduğunu belirterek, "Türkiye çalışkan insanıyla geçmiş ve geleceğe sahip genç ve dinamik bir ülke. Türkiye büyümesiyle Avrupa Birliği'ne giden bu yolda kararlılıkla yürüyor. Türkiye, dünyada büyük öneme sahip bir ülke. Almanya'da Türkiye'nin bir numaralı ekonomik partneri. 2008'de 25 milyar euro ticaret hacmi gerçekleşmiş. Ayrıca turizm alanında da büyük artış yaşanıyor. 2008'de 4,5 milyon Alman Türkiye'ye turistik amaçlı gelmiş. Türk-Alman ilişkilerinin daha fazla gelişmesini diliyorum" ifadelerini kullandı. Türkiye'deki krizden korkmadıklarının altını çizen Siemens AG CEO'su Peter Löscher, "Türkiye'de yatırım yapmaktan mutluluk duyuyoruz, çünkü Türkiye bu yatırımı hak etti.

Biz Türkiye'deki krizden korkmuyoruz. Türkiye bizim için bölgesel bir üs, küresel faaliyetlerimizin merkezi konumunda. Türkiye'yi tercih etmemizin sebebi bu ülkenin muazzam iş fırsatlarına inanıyorum. Krizden korkmuyoruz, çünkü krizler en iyi fırsatların doğduğu dönemlerdir. Büyük şirketler daha çok büyürler, zayıf şirketler daha zayıf hale gelirler. Krizin ise kısa vadeli olduğunu düşünüyoruz. Yatırım olarak burayı seçmemizin bir başka sebebi de Kocaeli'nin ülke üretiminin yüzde 13'ünü karşılaması, Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nin 13 bin çalışanıyla 1,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmesidir. Türkiye'nin genç ve dinamik nüfus yapısı da çok önemli bir avantaj" dedi.

Siemens A.G. Genel Müdürü Hüseyin Gelis ise, Siemens'in Türkiye'de pek çok ilke imza attığını ifade ederek, "Zor zamanlarda ülkemize yatırım yapmaya devam etmenin haklı gururunu yaşıyoruz. 150 bin metrekarelik alan üzerinde 35 bin metrekarelik kapalı alana sahip üretim tesisimizde yılda 10 bin adet üretim gerçekleştireceğiz. 100 milyon euroluk yatırıma sahip tesisimizin birinci bölümü elektrik iletimi ve dağıtımı alanında, ikinci bölümü ise endüstri sektörüne yönelik üretim yapacak. Mart 2008'de inşaatına başlanan ve Şubat 2009'ta tamamlanan tesisimiz Türkiye'nin ilk yeşil bina sertifikasını (LEED Gold) almaya da aday durumunda. Tesisimiz Avrupa'nın en yenilikçi tesislerinden biri" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Güler ve Siemens yetkilileri fabrikanın açılışını yaptılar. Daha sonra fabrika tanıtım turu gerçekleştirildi. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Siemens AG CEO'su Peter Löscher, Siemens AG Enerji Sektör CEO'su Wolfgang Dehen, Siemens A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Gelis, Alman Büyükelçi Dr. Eckart Cuntz ve çok sayıda davetli katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 12:49:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?