18
Mayıs
2024
Cumartesi
GEBZE - KOCAELİ

Türkiye'nin en güzel ikinci külliyesi

Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde bulunan tarihi Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nin, mimar ve şehir planlayıcısı bilim adamları tarafından, Türkiye’deki en güzel iki külliyeden biri olduğu belirtildi.

Gebze Belediyesi tarafından yapılan, "Gebze Tarihi Kent Merkezi Yoğun Aktivite Alanları Kentsel Ulusal Fikir Yarışması" için oluşturulan jüri heyetinde yer alan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyeleri, Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’ni gezerek, incelemelerde bulundular.

Külliyeye hayran kalan öğretim üyeleri, külliyenin Osmanlı döneminden kalma nadide eserlerden biri olduğunu belirttiler.

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nin, Türkiye’deki en güzel iki külliyeden biri olduğunu ifade eden YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Akı, "Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Üsküdar’daki Şemsi Paşa Külliyesi’yle birlikte Türkiye’deki en güzel iki külliyeden biri. Ancak yeterince tanınmıyor.

Kent Meydanı Projesi, külliyenin güzelliğini net olarak ortaya koyacak. Kent Meydanı Projesi gerçekleştiğinde külliyeyi tanıtmak daha kolay olacak. Çoban Mustafa Paşa Külliye ve çevresi, mimarlık fakültesi öğrencilerine ders olabilecek özellikte.

Bir yanda güzel bir yapı örneği, diğer yanda ise çarpık yapılaşma mevcut. Öğrenciler, burada iyi ve kötünün iki örneğini, anlatıma ihtiyaç duymadan görebilirler" dedi.

Kent Meydanı Projesi’nin Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan’ın, ilçeye yapacağı en güzel hizmet olacağını da vurgulayan jüri heyeti, Kent Meydanı için düzenlenecek ulusal fikir yarışmasında, en güzel projeyi ortaya çıkaracak şartları oluşturmak için titizlikle çalıştıklarını ifade ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 09:56:49
Güncelleme :22 Şubat 2005 Salı 10:03:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?