19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİT - KOCAELİ

Kısmetlerini bayramda arıyorlar

GENÇ KIZ VE ERKEKLER BAYRAMDA KISMET ARIYOR

Kocaeli'nin köylerinden onlarca yıldır süren bir gelenekte genç kız ve erkeler hem bayramlaşıyor hem de kısmet arıyorlar.

İzmit merkeze bağlı bazı köyleri le Kandıra ilçesine bağlı köylerde onlarca yıldır bir gelenek yaşatılıyor. Birbirine komşu dört ya da beş köy, bayramın her günü bir başka köyde bayramlaşma yapıyor. İlk başladığı yıllarda tüm köy halkının katıldığı bayramlaşma merasimine şimdilerde sadece gençler katılıyor. Köylerde evlenen pek çok çift bu bayramlaşmada tanışıp mutlu bir yuva kurdu. Eskilerde genç kız ve erkek yazdığı notlar ya da mektuplar ile haberleşirken şimdilerde birbirini beğenen gençler telefon numaralarını vererek arkadaşlığa başlıyor. Bayramlaşma, meydanı olan köyde meydanda, meydanı olmayan köylerde ise yol kenarında yapılıyor. Kimisi otomobil ile gelirken kimi de traktörler ile kısmet aramaya ya da bayramlaşmaya geliyor.

İzmit merkeze bağlı Kulmahmut köyünde bir araya gelen gençler yol boyunca yürüyüp beğendiği kızlar ile aşıklar çeşmesinde su içiyor. Çeşmenin duvarları da aşk yazıları ile dolu. Köylerde pek çok evliliğin temellerinin bu bayram merasimlerinde atıldığı öğrenildi.

GENÇ KIZ VE ERKEKLER BAYRAMDA KISMET ARIYOR
GENÇ KIZ VE ERKEKLER BAYRAMDA KISMET ARIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2009 Pazartesi 12:53:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?