5
Mayıs
2024
Pazar
MERKEZ - TEKİRDAĞ
Nufus
728.396
Yüz Ölçümü
6.218
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
161.136
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
60
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Tekirdağ Akarsuları

Tekirdağ’da büyük bir akarsu bulunmamaktadır. İl topraklarındaki küçük akarsular mevsimlere göre yataklarını değiştirmekte, yazın suları azalmakta ve bazen de tamamen kurumaktadır. Yöredeki Ergene Havzası’nın içerisinde Ergene Nehri ile bu nehrin kolları olan Çorlu Deresi ve Hayrabolu Deresi bulunmaktadır.

Ergene Nehri

Istranca Dağları’nın doğusunda, Karatepe’den kaynaklanan Ergene Nehri, kuzeydoğu-güneybatı yönünde akarak Saray ve Çorlu ilçelerinin topraklarını sular. Çevresindeki tarlaları suladıktan sonra Muratlı ilçesinin kuzeyinde Çorlu Deresi’ni de sularına katarak akar. Bundan sonra Kırklareli topraklarına girer ve İpsala’ya bağlı Sarıcaali Köyü yakınında da Meriç Irmağı’na katılır.

Çorlu Deresi

Istranca Dağları’nın Çerkezköy yakınından doğar. Birçok küçük dereyi sularına katarak kuzeydoğu-güneybatı yönünden akarak Çorlu ilçe merkezinin 5 km. kuzeyinden geçer. Bu arada Marmaracık ve Kütüklü derlerini de sularına katar. Muratlı ilçe merkezinin yakınında Ergene Nehri’ne karışır.

Hayrabolu Deresi

Ergene Nehri’nin önemli bir kolu olan Hayrabolu Deresi kuzey-güney yönünde akar, Hayrabolu ilçe merkezinden geçtikten sonra kuzeyde Ergene Nehri’ne katılır.

Işıklar Deresi

Tekirdağ’ın Marmara Havzası’nda Işıklar Köyü ile Nusratlı Köyü yakınlarından kaynayan Işıklar Deresi iki kol halinde akışını sürdürür. Birinci kol güney-kuzey, ikinci kol da kuzey-güney yönünde akar ve Naipköy yakınında da iki kol birleşir. Bundan sonra da Kumbağ’ın kuzeyinde Marmara Denizi’ne dökülür.

Olukbaşı Deresi

Araplı Tepelerinden doğan bu dere, güneybatı yönünde akar. Dik ve derin yataklardan sonra Marmara Kıyısına ulaşır. Küçük kollarla birleştikten sonra Şarköy ilçe merkezinden geçer ve Marmara Denizi’ne dökülür.

Gölcük Deresi

Işıklar Dağı’ndan kaynayan Gölcük Deresi kuzeydoğu-güneybatı yönünden akarak batıya yönelir ve Tekirdağ il topraklarından çıkar. Derenin çok sayıda küçük kolları vardır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 20:46:46

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?