27
Mayıs
2024
Pazertesi
MURATLI - TEKİRDAĞ

Cezaevi tekstil atölyesi gibi çalışıyor

Tekirdağ Muratlı Açık Cezaevi'nde çeşitli suçlardan hüküm giyen 30 kişi hem dikiş kursu alırken, hem de Zorlu Tekstil adına nevresim dikerek günlerini geçiriyor. Aylık 10 TL maaş alan hükümlüler 1 yılda 124 bin 598 adet nevresim üretti.

Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı ile Zorlu Tekstil arasında yapılan anlaşma gereği Muratlı Açık Cezaevi'ndeki hükümlülere dikiş kursu verildi. Cezaevindeki 70 hükümlünün yeniden topluma kazandırılması amacıyla başlatılan projede küçük bir atölyede kuruldu.

Masrafları Zorlu Tekstil tarafından karşılanan proje kısa sürede büyük bir başarıya imza attı. Yıllık 124 bin 598 adet nevresim üretilen atölyede kursu başarı ile bitiren hükümlülere sertifikaları törenle verildi. Açık cezaevinde düzenlenen törene, Mustafa Demirdağ, Adalet Komisyonu Başkanı Ekrem Esin, İdare mahkemesi Başkanı Yusuf Özdemir, Cezaevi savcıları Metin Arda ve Levent Özyurt, Cezaevi İzleme kurulu Başkanı Ali Osman Budak, Zorlu Tekstil Genel Müdürü Yılmaz Tunç, Muratlı Cumhuriyet Savcısı Erkan Yüksel, İlçe Jandarma Komutanı İsmail Kuşsan, Muratlı Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Deveci, Sosyal Güvenlik Müdürü Aykut Aydın, Cezaevi Müdürü Zeki Yıldırım ve tüm cezaevi personeliyle mahkumlar katıldı.

Açık cezaevinde bu imkanları sağlayan Zorlu Tekstil'e teşekkür eden Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, kursu bitiren hükümlülerin dışarı çıktıklarında iş bulmalarının daha kolay olacağını söyledi. Başsavcı Demirdağ, "Böyle örnek bir işbirliği ve çalışmanın diğer sektörlere örnek olmasını, hükümlülerin aldıkları bu sertifikalar sayesinde cezaevinden tahliye olduktan sonra da iş bulmalarının kolay olacağını düşünüyorum. Dışarıda boş gezen bir sürü insana göre daha şanslı olacaklardır. Ayrıca kendilerini de tebrik ediyorum aldıkları kurslar sayesinde her yerde iş bulabileceklerdir" dedi.

Muratlı Açık Cezaevi Müdürü Zeki Yıldırım ise bir yıl önce başlatılan proje sayesinde yaklaşık 70 kişinin kurslara katıldığını söyledi. Cezaevi içerisinde küçük atölye ile işe başladıklarını ifade eden Yıldırım, "Atölyemiz geçen yıl nisan ayında faaliyetlerine başladı. Zorlu Tekstil ile bir işbirliği yaptık. Kendileri bizlere bu imkanları sundular. Düğme, ilik, overlok makinelerinin da aralarında bulunduğu 21 makinelik bir atölye kurduk ve çalışmalara başladık. 21 adet tekstil makinesini cezaevine
kurarak buradaki hükümlülere Halk Eğitim müdürlüğü desteği ile mesleki eğitim verdik. Yapılan bu çalışmalarda Zorlu Tekstilin fabrikasından getirilen Standart yastık, bebe yastığı, tek kişilik nevresim takımı, çift kişilik nevresim takımı, çocuk nevresim takımı, bebek nevresim takımı, pike, yer minderi, masa örtüsü takımları hükümlüler tarafından dikilip paketlenerek satışa hazır hale getirildi" dedi.

Cezaevinde hükümlüler tarafından Nisan 2008 tarihinden bugüne kadar 125 bin adet ürün imal edildiğini anlatan Cezaevi Müdürü Yıldırım, "Bu ürünlerden 2008 yılı içinde 45 bin 880 TL gelir elde edildi. Bu gelirin 18 bin 404 Türk lirası sigorta ve işçi giderleri olarak harcandı. 2008 yılının net karı 27 bin 475 TL olarak hesaplandı. Atölyede çalışan her hükümlüye çalışma süresine bağlı olarak aylık 110 TL ücret ödenerek, sigortaları yapıldı. Şimdi yeni hedefimiz bu imkanlardan daha fazla kişinin faydalanması için atölyeyi büyütmek. Bunun için 600 metrekarelik kapalı alana sahip yeni bir atölye inşaatına başlandı. Atölye inşaatı tamamen bittiğinde 100-120 hükümlüye iş imkanı sağlayacak" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından kursu başarı ile bitiren hükümlülere sertifikaları verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 15:36:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nihal YILDIRIM IP: 81.214.80.xxx Tarih : 10.09.2011 18:03:37

Tekstil,moda Tasarım pozisyonunuzla ilgileniyorum. Düzce Üniversite Tekstil  Teknolojisi mezunuyum.1 ay modelist yardımcısı, asistanı olarak çalıştığım dönemde Assyst proğramı öğrendim.üniversite dersim lectra modelist diamino ve kaledo, aksesuar dersleri 2 yıl aldım Excel, Power Point, Word uygulamalarını yoğun olarak kullandım.
İnsan ilişkilerinde başarılıyımdır, kolay iletişim kurarım.Ortaokul eğitimimden başlayarak tekstili modayı kendime tasarımlar,aksesuar yapıp ön plana atmam karakalemi çizimlerimle severek başlamısımdır,ünlülerle röportajım modaya merakım ve keyıfle tasarım yapmak mükelmel bir duygu.Cezaevlerine bılgı ver ders vermek tasarımlar yapıp sergılemek ısterım gercekten cok gusel bır proje bende katılmak ısterım nasıl becerebılırım nerden baslayabılırım bılgılendırısenız sevınırım tesekkurler...