26
Nisan
2024
Cuma
ŞARKÖY - TEKİRDAĞ
Belediye Sayfaları
Nufus
728.396
Yüz Ölçümü
6.218
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
29.395
Yüz Ölçümü
555
Belediye Sayısı
29
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Güzelköy Manastırı

Tekirdağ ili Şarköy ilçesi Güzelköy ile Hoşköy arasındaki bir tepe üzerinde bulunan manastırın kitabesi günümüze ulaşamamıştır. Kaynaklarda da onunla ilgili bir bilgiye rastlanmamıştır.

Manastırın günümüze gelebilen yapısının 54.50x 44.50 m. ölçüsünde olduğu sanılmaktadır. Yapımında yörede çokça bulunan renkli dere taşı kullanılmıştır. Manastırın dış avlusu payandalarla desteklenmiş olup bu durumu ile bir kaleyi de anımsatmaktadır. Dışa açılan pencereleri de mazgal görünümündedir. İki katlı olduğu sanılan yapının üst örtüsü tamamen yıkılmıştır. Yalnızca batı girişindeki iki katlı bir bölüm ayaktadır. Buna dayanılarak manastırın ahşap bir çatı ile örtülü olduğu sanılmaktadır.

Günümüze gelen kalıntı ve duvarlarından dışa kapalı avlular, iç içe geçmiş bahçe duvarları ve penceresiz mekânlar dikkati çekmektedir. Büyük olasılıkla bu mekânlar manastırın gelirini sağlayan zeytinyağı veya şarap imalatında kullanılan yerlerdir. Bununla beraber manastırın asıl mekânlarını oluşturan şapel, hücreler yemekhane, depo gibi bölümleri günümüze gelememiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 20:28:51

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?