19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kuş gribi şüphesi

Yalova'da, bir tavuk çiftliğinde peş peşe 345 tavuğun ölmesi üzerine, yetkililer alarma geçti. Yalova'nın Çavuşçiftlik Köyü'nde bulunan tavuk çiftliği, geçici karantinaya alındı.

Çavuşçiftliği Köyü'nde Nurettin Çiftçioğlu'na ait 5 bin tavuğun bulunduğu çiftlikte 4 gün önce toplu tavuk ölümleri baş göstermeye başladı. İlk olarak 45 tavuğun öldüğü çiftlikte, bir sonraki gün 300 tavuk daha ölünce, firma sahibi durumu Tarım İl Müdürlüğü'ne bildirdi. Bunun üzerine bölgeye gelen yetkililer, çiftlikteki tavuklardan bazılarını tahlil için Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderdi. Çiftliği derhal geçici karantinaya alan Tarım Müdürlüğü, çiftliğe hayvan giriş çıkışını durdurdu.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Tarım İl Müdürü Necati Poyraz, "İhbarın alındığı saat 19.00'da il ve ilçe müdürlüğümüz ekipleri olay mahalline intikal etmiş, yapılan araştırmada, 5 bin 800 adet tavuktan 4 Ocak tarihinde 45 tanesi, 5 Ocak tarihinde 300 tanesinin öldüğü tespit edilmiştir. Yetiştiricinin kümesteki tavuklara yapay tüy dökümüne sokmak için 8 gündür sadece ince mozaik ve su verdiği, başka bir yem vermediği öğrenilmiştir. Yapılan bu uygulamada yüzde 20 ile yüzde 50 arasında ölümlerin görülmesi normaldir. Klinik olarak bulaşıcı bir enfeksiyon olmadığı, tavukların açlıktan ve stresten öldüğü kanaatiyle birlikte, 6 tavuk kuş gribi yönünden araştırılmak üzere Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne marazi madde olarak gönderilmiştir. Kümes etrafı dezenfekte edilerek geçici karantina konulmuştur. İlk alınan tahlil sonuçlarına göre, kuş gribi virüsüne rastlanılmamıştır. Detaylı analiz sonuçları 9 Ocak tarihinde belli olacak. İhbar alınan günden bu yana kümes kontrol altında tutulmaktadır. Ölüm sonucu kanaatimize göre vatandaşın bilinçsiz yetiştiricilik uygulamasından kaynaklanmaktadır. Kümeste derhal normal yemleme periyoduna geçilmesi tavsiye edilmiştir. Tarım İl Müdürlüğü'nün bütün personeli görev başındadır. Hayvan ve halk sağlığı açısından her türlü ihbar değerlendirilmektedir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2006 Cumartesi 13:08:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?