24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

1972; Erim – IBM, 2005; Erdoğan – Bill Gates

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, çoğu zaman, eleştiriyorum, ama bugün hakkını vermem gerekiyor; Microsoft Bilgisayar devi ‘nin başı Bill Gates’i Türkiye’ye davet edip, MİCROSOFT’la birlikte, çocuklarımızın eğitiminden birlikte ülkemizi bir bilgisayar servis merkezi yapmaya ve İstanbul’da TEKNOPARK kurulmasına kadar ,geniş bir yelpazenin açılmasına öncülük yapıyor. Bu alanda- hamle yapan ilk Başbakan değil; ondan önce masasının başında iki ,yatak odasında iki, oturma odasında bir bilgisayar bulunan, rahmetli Turgut Özal , bilgi sayarı kullanan ve devlete sokan ilk Başbakandı. Ama Erdoğan’ın hamlesi de yabana atılamaz; çok daha ileri ve popülizmle ilgisi olmayan geçekçi,zorunlu bir hamle!

Bilgisayar-Internet konusunda, bugünlere gelmiş olmamız, beni, özellikle, çok mutlu ediyor. Bu vesileyle, bu alanda, bir katkımdan söz edeyim; İlk Türk Başbakanının , rahmetli Profesör Nihat Erim’in, Bilgisayarla tanışmasına ,naçizane, ben aracı olmuştum.

BENIM TANIŞMAM

Ben kahin değilim – teknik bilgim de fazla değil…Ama bu aracın ve alemin önemini altmışlı yılların sonlarında . Amerika’da görevli iken, yabancı diplomatları IBM şirketinin New York yakınındaki Araştırma-Geliştirme Merkezine ,gece yatısına davet ettiler. O zamana kadar, Bilgisayarlar kocaman konsollar hallinde idi. New York’ta ,BM ‘nın karşısında satın alıp ,TÜRKEVİ’ne dönüştürdüğümüz IBM merkezinin zemim katındaki bu konsollar hizmet dışı olmuşlar ve sökülmüşlerdi; IBM bunların yerini alacak masa üstü . c bilgisayarları geliştirmişti . Bize bütün gün –gece bunların prototiplerini ve nelere kadir olacaklarını gösterdiler, anlattılar. Çok etkilendim. TV ‘unun öncelikle Türkiye’ye gelmesinin gerektiğine nasıl inanıyor idi isem, o u geceden sonra da , Bilgisayarın ve gör-işitsel ( audio- visual )araçların, eğitim-iş ve- kamu alanında , kısır döngeleri kıracağına kanaat getirmiştim . Bilgisayarın, ülkemizde , bugün Bilgi Toplumu denen ortamı yaratacak, eğitimde devrim yapacak ve devlet hizmetlerinde, şeffaflığa yurttaşların bilgilere kolay ulaşmalarını sağlayacak,,mesela Adliyeyi, tozlu raflarda biriken dosyalardan,Maliyeyi de pembe maaş bordrolarından kurtarabilecekti..

BAŞBAKAN TANIŞIYOR

1972 Mart’ında zamanın Başbakanı, merhum Profesör Nihat Erim Amerika’ya resmi ziyaret yapacak ve ben de, Basın-Yayın Genel Müdürü olarak refakat edecektim Kendisine telkin ettim ve Washington programına oradaki IBM merkezine ziyaret kondu ve Başbakana orada özet bir brifing verildi, , Bilgisayarın arın ne olduğu neler yapabileceği anlatıldı. O da çok etkilendi; Türkiye’ye dönünce IBM tarafından yüksek devlet memurlarına aynı brifingin verilmesi talimatını verdi. Ne var kı, bu talimatın uygulanmasını önce bürokrasi, “ IBM’e reklam olur “diye önledi , sonra de Erim Başbakanlıktan ayrıldı. Eğer vakit kalsaydı ,E -Devletin düğmesine balkı de o zaman basılacaktı.. Asıl Bilgisayar hamlesini , Turgut Özal yıllarca sonra yaptı.

İNTERNET KEHANETİM

1972-73 de yayınladığım DEVIR dergisinde, “İnsan, Yaptı İnsanı Aştı” başlıklı özel bir ek hazırladım. İzmir de Ege Üniversitesi Profesörü Oğuz Manas ve ekibi tarafından hazırlanan bu özel ekin sunuş yazısında , “Bilgisayara,nükleer güç ve iletişim patlamasıyla birlikte, insan oğlunun önünde hudutsuz yeni ufuklar açmıştır…Bu ufuklar, eski doktrinler kehanetlerin ötesinde – yeni ve cesur dünyalara uzanan yeni ufuklardır” .” dedikten sonra, bir başka kehanette bulunmuşum; “ Bilgisayarın , çözdüğü problemlerden başka- bazı problemler yarattığı ve problemlere yol açacağı da muhakkaktır”
Ancak asıl şu kehanetim anlamlı ; “En önemlisi” demişim “Biri birleri ve komünikasyon araçlarıyla bağlantılı ,milletlerarası bilgisayar şebekleler - ağı dünyayı birleştirecektir” …Yıl 1972 yani İnternetten önce!

Dedim ya, ben kahin değildim , teknik bilgim mahduttur.Ama okuduklarımdan ve gördüklerimden , İnternet’in geleceğini sezmiştim
Kendim Bilgisayar kullanmaya – bundan birkaç yıl sonra başladım. . Önce Macıntosh Apple marka bir bilgisayar aldım, fakat bir yıl boyunca masamın üzerinde durdu- kullanmaya cesaret edemedim. . Sonra oğlunu zorlamasıyla kullanmaya başladım ve şimdi de Bilgisayar ve Internet’ le yatıyor kalkıyorum..

Ama İlahi adalet mi dersiniz? Geçenlerde; İnternetin ihanetine uğradım; Türktelekom , bana 7 milyar 667 milyon ETL fatura çıkardı. Meğer Dialer denilen bir şeyde ,bilgim ve isteğim dışında Porno korsanlarının tecavüzüne uğramışım. Benı bu beladan , Ankara Ilımcı Tüketim Mahkemesinin değerli yargıcı, bilirkişi ve genç avukatım Hakan Yılmaz, kurtardılar. Gene de Bilgisayar’a-İnternet’e küsmedim.

Başbakan Erdoğan ,Bill Gates’in ziyareti vesilesiyle yaptığı konuşmasında, E-Devlet konusunda, yani bilgisayar ve İnternetin eğitimde,kullanılması, vatandaşların devletle ilişkilerini hızlandırmak ve kolaylaştırmak hususunda, yapılanları ve yapılacakları anlattı.Çok mutlu oldum; benım otuz yıl önceki hayallerim tahakkuk ediyordu. Bunun için de Başbakana teşekkür ediyorum.

Yayın Tarihi : 2 Şubat 2005 Çarşamba 12:01:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?