26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

“Açılımda” Bilim ve Teknik!

“Kürt Açılımını” Koordine etmekten sorumlu İçişleri Bakanı Profesör Beşir Atalay bu konudaki, ilk “açılımı” yaptı: uygulanacak “Bilim ve Teknik” yöntemlerini anlattı- fakat “özü” açıklamadı! Uzun süreceği belli olan bu sürecin ana teması “Geçmişten ders alıp geleceği birlikte kurmak”!

Atalay “Hükümetin referansı ve zamanlaması APO ve haritası değil” der. İnisiyatifin, APO’ya bırakılmamsı gerek. Ama itiraf etmeli ki, “açılım” APO’nun inisiyatifiyle başladı… Medyadaki malum kişiler-köşeler APO'nun -DTP/PKK’nın- muhatap sayılmasında hala ısrarlılar. APO, 15 Ağustos’ta planını açıklayınca-önleyici vuruş yapmış olacak… İnisiyatif onlarda!

Bakan "Öcalan’ın 15 Ağustosta açıklayacağı taleplerin, kendilerini bağlamayacağını” söylüyor. Ancak “gerçek dünyada” bu talepler ister, istemez, nazarı dikkate alınacak ve muhtemelen, bazıları kabul edilecek! Nitekim, Bakanın peşinen kabul ettiği, DTP’nin sürece katkısı, aslında, APO’nun talepleri hatta daha fazlası!

Sonunda, APO’nun talepleri,-bazıları muhakkak dikkate, alınacak! Atalay “acelemiz yok” diyor ama aslında, çok acelemiz var!

DEMOKRATİK AÇILIM

Yeni “açılımın “ adı; 'Demokratik açılım'... Ama gerçekte gene de “Kürt açılımı” Üzerine ne kadar lavanta sürerseniz sürün, üzerine hangi etiketi koyarsanız koyun, artık bu adı değiştiremezsiniz! Beşir Atalay, “açılımla “- etnik sorunlar hususunda bir “Türkiye Modeli “oluşturulacağını umuyor. Bizim sözde aydınlar, öteden beri diğer ülkelerdeki İspanya’da, İrlanda’da ayrılıkçılığa karşı, sözde çözümlerin mesela “federasyon sisteminin” örnek alınmasını isterler. Bu konuda, her ülkenin tarihi ve güncel koşulları vardır.”Model” olamaz! Hem İspanyada ETA Bask ayrılıkçılığın bitemediği, İspanya’dan, daha dün gelen terör eylemiyle belli oldu…”Verip kurtulmak” isterseniz daha fazlasını isterler!

ARAŞTIRMA

Bakan Kürt sorunu konusunda, enine, boyuna, derinilmesine, çok boyutlu araştırmalar yapıldığını söylüyor. Doğrusu bu, zorunlu ve önemli, bir başlangıç! Politikacı olmaktan öte, bilim adamı Atalay’ın doğru yaklaşımı. Sorunun tarihi gelişmesinde ve Kürt ayrılıkçılığın geçmişinde, yabancıların tahrikleri araştırtmalı ve bilinmeli ve bunlardan, muhakkak, ders alınmalı…  Mesela – Kürt bölücülerin, 1921’de,”Sevr”deki talepleriyle, APO’nun – DTP’nin bugünkü talepleri arasındaki benzerlik ve paralellikler bilinmeli! Şeyh Sait ve dizi Kürt ayaklanmalarının, Kürtlerin kimlik ve kültürel hakları –iş aş sorunu olmadığı ve fakat bu faktörlerin “bölücülüğü” tahrik etmek için kullanıldığı gerçeği unutulmamalı! Velhasıl sorunda “tabular aza”- boş beyaz tahta yok! Sayın Bakanın, benim bu konuda yazdığım “Küçük Türkiye- Büyük Kürdistan” kitabıma da bir göz atmasını, naçizane tavsiye ederim.)

Ben, Atalay’ın bilgisine ve bilimsel araştırma çabalarına karşılık, bugün iktidarda olanların, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Başbakan Erdoğan’ın, bazı danışmanlarından, medyadaki sözde “uzmanlardan” kulaktan dolma aldıkları bilgiler dışında, sorunun boyutları ve derinlikleri hakkında, fazla şey bildiklerini sanmıyorum. Bu gerçekler de onları fazla ilgilendirmiyor... Öyle olunca da, şimdiye kadarki yaklaşımları yüzeysel kaldı, politikaya, oy hesaplarına, AB isteklerine endekslendi… Daha acısı, Türklerin sadece bir “alt kimlik" olduğunu söylediler, TC’nin temel, kuruluş felsefesini inkâr ettiler!

Medyadaki bazı yazarların niyetleri, her halde, halisanedir, ama çoğu, gerçek boyutları ”cin gibi-hınzır” gibi bilirler de, söylemek, yazmak işlerine gelmez!

HANGİ ADLA OLURSA.

Kısacası, umutlara, vaatlere rağmen “Kürt açılım” daha doğrusu bildiğimiz anlamda- adına ne kadar güzel etiketler koyarsanız koyun, şimdiki süreçte devam edecek. Bir umut, Atalay’ın bilimsel araştırmalarından bu hakikatin ortaya çıkması! Kötümser olmak istemiyorum ama gerçekçiyim. Bu “demokratik açılımla” bir yerlere varılmayacağına- aksine bölücüler ve destekçilerine imkân vereceğine inanıyorum… Cehennemin yolları iyi niyet ve gaflet taşlarıyla doludur!

Göreceksiniz, Atalay’ın “pozitif”açılılından, kendilerine göre, “negatif” anlamlar çıkaracaklardır!***

Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 08:45:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?