18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Afgan Kalpağı…

Afganistan’ın başkenti Kabil’de helikopter “kazasında” şehit düşen 12 aslanımız; 4 binbaşı, 2 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 2 astsubay ve bir uzman çavuş, dün törenlerle vatan toprağına verildi. Bu askerlerimiz, bu topraklarda yani bu vatanda “toprağa” düşmediler ama Afganistan’da ülkemizin çıkarları için görev yapıyorlardı. Bugün başka yerlerde, mesela Kosova’da da görev yaptıkları gibi! Kardeş bir ülke olan, tarih bağlarımız bulunan ve çok sayıda soydaşımızın -Özbeklerin- yaşadığı Afganistan, yabancı bir ülke değil. Onlar şehitlerimiz, nurlar içinde yatsınlar!

***

Ancak sormak gerek: Önce “bu olay kaza mı idi” sonra da bugünün şartlarında Türkiye, Türk ordusu kime hizmet ediyor. Ve bugün NATO, kuruluş amaçlarından sapmış mıdır?

Hatırlatalım; 1949’da Sovyet -komünizm- tehlikesine karşı kurulan NATO’ya Türkiye (Yunanistan’la eş zamanda) ancak 1952’de uzun mücadelelerden sonra, adeta zorla ve Kore savaşında ordumuzun gücü bir daha kanıtlanınca kabul edildi.

Kurucular, Türkiye’nin Müslüman olmasından, coğrafyadaki mevkiine kadar, türlü bahaneler uydurdular. Ancak Türkiye’nin stratejik önemini inkar edemediler ve Türk ordusunun gücünü de inkar edemedikleri için -Northern Tier- Kuzey Burcu diye Türkiye’ye görev biçtiler... Akıllarının arkasında hep “Türk Tehlikesi” efsanesi vardı. NATO Başkomutanı’nın dediği gibi; “Batılılar Avrupa’yı, dünyayı Sovyetler’den kurtardıktan sonra; Türklerden nasıl kurtulacaklardı?..”

***

Türkiye, Türk ordusu uzun süre NATO savunmasının çıpası oldu. Ve şimdi de Afganistan’da, Kosova’da görev yapmakta. Kimlerin çıkarı için?..

Ünlü spekülatör Soros; “Türkiye’nin en kıymetli ihraç metaı, Türk Ordusu” demişti de kızmıştık! Adam doğruyu söylemiş!..

Şimdi Avrupalılar Türkiye’yi, Avrupa Birliği’ne üye yapmamak için aynı bahanelerle direniyorlar ama “İmtiyazlı ortaklık” savsaklamasıyla, Türk ordusunu lejyoner olarak kullanmak istiyorlar. Afganistan da ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi’nde önemli bir ayak...

***

Kısacası; TSK’nın Afganistan’da görev yapması, kendi öz çıkarlarımız ve kardeş Afganlılara yardım etmemiz açısından doğru olsa da Amerikalılara, Avrupalılara ve artık pusulası değişmiş NATO’ya mı, kime hizmet ediyoruz artık bunu bir bilelim!..

Şu sırada Suriye konusunda olduğu gibi!.. İktidarın bunu ve “kazanın” hakiki sebeplerini büyük bir açık yüreklilikle açıklaması gerekiyor...
 

Yayın Tarihi : 21 Mart 2012 Çarşamba 08:55:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?