22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Anılarımdaki 'özelleştirme'

Bugünlerdeki “özelleştirme” fırtınası ve tartışmaları konusunda bilgiç yorumlar yapmaktan özenle kaçınıyorum. Ancak, anılarım ve duygularımla, Erdemir. Türktelekom, Türpaş ve Seydişehir gibi “milli” tesislerin özelleştirilmesine ve yabancılara satılmasına karşıyım.. 'duygusallık' diyeceksiniz, doğru; duygusalım! ..

Küreselleşme çağında AKP İktidarının referansları "ılımlı İslam" olduğu gibi, aynı zamanda da, “ticaret”…hamaset değil! Başbakan Erdogan ve diğerleri, bu konuda da milli duygu ve hassasiyetlerden ziyade, kar- zarar hesaplarıyla hareket ediyorlar. Kar içim müzeleri bile “özelleştirecekler, ellerinden gelse!

Arka planda başka ilişkiler ve çıkarlar var mı? Sütlerine havale! . Er veya geç kokuları çıkar; bu dünyada bu çağda-hiçbir şey sonuna kadar gizli kalmıyor.

NEDEN ?

Ben, anılarım ve duygularımla, bu önemli, “ milli” tesislerin yabamsılara peş keş çekilmesine ve satılmasına neden karşıyım? Çocukluğumuzda, gençliğimizde, Atatürk’ün direktifleriyle yazılan 'tarih ve medeni0 bilgiler' kitaplarında , Osmanlı'nın son dönmelerinde, Tanzimat'ın bile, yabancı ticari çıkarları için empoze edildiğini ve milli fabrika ve tesislerin yabancı ithal mallarını, kapitülasyonlara göre, imtiyazlı gümrük tarifeleriyle ithal etmek zorunda kaldığımız bize öğretilmişti... Ve Cumhuriyetin, o 10 altın yılında kendi fabrika ve tesislerimizi "övünerek, güvenerek ve çalışarak" kurduğumuza imanmış ,'yerli malı' Kullanmasını" öğrenmiştik.

Yabancıların tekelinde olan telefon, elektrik, yataklı Vagonlar şirketleri, İstanbul'da tramvay ve tünel şirketleri 1930’lu yıllarda millileştirilip yabancılar uzaklaştırılınca, milli bayram ilan edilmişti.

Şimdi düşünüyorum, bu “millileştirmeler” hata mı idi? Acaba biz sevinmekle, bayram yapmakla hata mı etmiştik? …Atatürk, İnönü, Bayar hata mı yapmışlardı, milli endüstriyi ve ekonomiyi kurmak ve yabancı baskılarından ve tekellerinden kurtulmak siyasetleriyle?

Kısacası, ya millileştirmeler mi hata idi de, bugünkü özelleştirmeler mi doğru? Bir yerde bir çelişki var. Dünya değişti gerçekler değişti, zaman değişti de kar ve zarar hesapları milli çıkarlardan üstlün müdür ve devlet adamlarının yerini tüccarlar mı alacaktır artık? ….

Herhalde ben seken yaşımda, doğru veya yanlış, o eskı Türkiye’nin, Atatürk Türkiyesi’nin, duygu ve değerlerinin , hasretini çekiyorum. Duygusalım, dinozorum, fosilim, tüccar hiç değilim ve hamdolsun ki yalaka ve işbirlikçi de değilim.
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2005 Cuma 14:36:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?