22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Bugün bana, yarın sana...

7 Temmuz 2006 Londra Olayı, terör zincirinde bir halka…11 Eylül 200l New York-ABD, 20 Kasım 2003 İstanbul ve 11 Mart 2004 Madrid…Bundan sonra nerede, kimi vuracak ?..

Terörün iyisi, kötüsü, milliyeti, dini, imanı, mazereti olamaz. Londrada ki bombalı terör eylemleri aslında bütün ülkelere, insanlığa yapılan hareketlerdir. Tıpkı ülkemizde son zamanlarda azan PKK terör eylemleri gibi!

Ne var ki, Avrupa ülkeleri ve ABD, Terör konusunda hep ikircikli olmuşlar ve özellikle hergün verdiğimiz şehitlere karşı ilgisiz kalmışlardır…kalmaktadırlar!

Sanki Kürt bölücülüğünün onlar indind, dokunulmazlığı vardır! Binlerce insanımızın katili, baş terörist APO’ya, Suriye’den çıktıktan sonra kol kanat germişlerdi. Yeniden yargılanması hususundaki ve genel olarak Güney Doğu’muzla yakın ve ahlaksız ilgilerini, Belçika’nın, eli kanlı terörist Fehriye Erdal’ı himaye etmesini, anlamak mümkün değildir …Daha doğrusu anlamak mümkündür de, sözde terör karşıtlıklarıyla bağdaştırmak mümkün değildir.

ABD’ de, Londra’da teröristler eylem yapınca, dünya yerinden oynuyor ama PKK vahşeti karşısında, hem de şu sırada insanlarımızın, askerlerimizin canını alan kalleşçe PKK cinayetleri karşısında dünya kamuoyu ilgisiz. Burada bir çelişki yok mu?

AB Büyükelçilerinin TSK teröristlerle mücadelesi karşısında Başbakan'a “operasyonları durdurun!" demeleri, en azından garip değil miydi?

Nihayet, Avrupa’da terör örgütü PKK ıle yakın işbirliği kanıtlanmış olan Leyla Zana’yı ve suç ortaklarını , sanki özgürlük kahramanları imiş gibi savunmak için oluşturulmuş sivil toplum hareketleri, sözde terörle mücadele perspektifi içinde, en azından garip değil miydi ? Ve hükümetimizin de bu gibi baskılara AB uğruna boyun eğmesi ayıp olmamış mıydı ?

Londra olayı, şimdi sıcakken, teröre karşı küresel “ortak mücadele” gündemde. Bir ölçüde, istihbarat vs konusunda gerçek işbirliğinin yararı var anma gene de 'gölge etmesinler yeter', diyorum.

Ingiliz dostlarımız galiba 4 kişinin ölümüne mal olan bu eylemlerin acısını ve şokunu yaşarken, benım böyle ahkam kesmem yadırganmamalı. Hep söylediklerimi yara açık olay sıcakken tekrarlamak istedim.

EL KAIDE Mİ ?

Londra’daki kı eylemlerin El Kaide eseri olduğu anlaşılıyor ama bu, İngiltere'de ve dünyada Müslüman avına yol açmamladır. Ve ABD Başkanı bu olayı da Irak’ta haklı olduğuna gerekçe olarak kullanmamalı.

Gerçekten çetrefil bir sorun; terör nedir ?

Ülkelerinin bağımsızlıkları için ve işgalcilere karşı mücadele eden direnişçilerin eylemleri terör müdür ? Bu ayırım nasıl yapılacak ?

Herhalde terörü telin edenlerin, bunu yapmak için çifte ölçüleri olmamalı – moral güçleri olmamalıdır...

GARIP ÇELİŞKİLER

Terör konusunda, terörün tarifi hususunda liboş ibişliğine kadar varan çelişkiler garabetler var. Mesela terörle “orantılı mücadele edilmeli “ diyenler var…bu, nasıl olacaksa ? Ankara’daki son canlı bomba olayından sonra teröristi kınamadan önce ,onu vuran polisleri . “teröristin yaşama hakkı kutsaldır” diye kınayan insan hakları ibişleri çıkmıştı.

BİR ANI

1980li yıllarda Londrada idik. Kaldığımız yerden güm diye bır patlanma duyunca, kendi deneyimlerime istinaden, "Bu bomba" dedim. Gerçekten de bomba, ünlü Harrods Mağazası'nın kapısında patlatılmıştı.

Hemen aklımıza, o sırada Harrods’da olacağını bildiğimiz sevgili dostumuz Ayşe Beyazıt geldi…Telaşla oraya koştum…Ayşe Berber salonunda imiş ama hiçbir şey olmamış- ucuz kurtulmuş.

O bombayı IRA örgütü koymuştu.. Aklıma geldi; IRA ne oldu? Fazla sesi çıkmıyor artık ? El Kaide, BASK PKK ve IRA İşbirliği yaparlar mı? Bence, aralarında Meşum bir İttifak ve İşbirliği olması çok mümkün …Dedim ya, terörün dini, imanı, milliyeti yok, ama kendisine göre meşum bir mantığı var. Güya terörle mücadele edenlerin de ayrı bir mantıkları var.
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2005 Cuma 12:21:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?