22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Büyük Birader sizi izliyor

Zaman ne kadar izafi – rölatif, göreceli bir şey... Hatta, aynı zaman dilimi bile, koşullara göre kısa veya uzun olarak algılanıyor. Eğlenceli bır ortamda fazla çabuk geçiyor, sıkıntılı dönemlerde, mesela hapishanede, geçmek bilmiyor. Hayatın sonlarına yaklaşırken, gençken geçtiğini pek fark etmediğiniz zaman hızla, hem de delerek geçiyor.

Gençken 1930’lu yıllarda, 1940 yılının çok uzak olduğunu sanırdık. Oklu bitireceğimiz zamanın hiç gelmeyeceğini bile düşünürdük.

Sonra, 1940’larda George Orwell’i ünlü “1984” romanını okurken de, o romandaki müthiş kehanetlerin, gerçekleşeceği “1984” yılının çok uzakta olduğunu düşünür ve rahatlardık. Ancak, 1984 geldi de geçti bile ve Orwell’in o kehanetlerinin çoğu da gerçekleşti, gerçekleşiyor...

“1984” romanının karabasanı, insanların yaşamlarının her anının izleyen “Büyük Birader” sendromu idi. Evet, “Büyük Birader” elektronik alanda insanları yakın takibe almıştı…Sloganı; "Büyük Birader sizi İzliyor” idi ve romanın bir başka bir öğesi de, çelişkilerdi, mesela “Savaş barıştır” gibi.

Bugün, İnternette –siber alanda ve bilgisayarlar vasıtasıyla insanlar, yaptıkları yazdıkları her şey yakın takipte. Telefonların dinlemesi ahvali adı yeden …Öğrendim ki, o İnternet bağlantıları, linkler ide Türk Telekom tarafından kayıtta geçiriyormuş bir merkezde! 

Mazereti veya izahı da, makul görünüyor; özellikle dış linklere bağlanmanız daha ucuz olsun diye imiş! Ama Amerika’da ve İngiltere’de, batı ülkelerinde, bu izlemenin daniskasını istihbarat ajansları “Carnıvor” (etobur) kod adlı bır sistemle yıllardır yapıyorlarmış!

Eğer bu sistemler, modern BIG BROTHER (Büyük Birader) gizli kameralar teröristleri ve “kötü adamları”,izlemek ve yakalamak için kullanılacaksa ne ala..Şimdi Londra’daki terör olaylarının faillerini bulmak ve yakalamak için BİG BROTHER –Büyük Birader- iş başında! Ama her sistem gibi bu sistemin de kötüye kullanılması pek ala mümkün!

TÜRKİYE’DE DE!

Büyük şehirlerimizde de trafik ve asayiş kontrolü için kamera sistemleri kuruluyor. Fişleme gibi, bu da liberalleri rahatsız ediyor. Ama, bır yerde, uygarlığın gerekleri olduğu kadar, uygarlığın araçlarından yaralanan kötü adamları da izleyip yakalamak için zorunlu!..

“Zaman” mefhumu gibi, “özgürlükler” de zaman gereği, göreceli, izafi! Orwell’den alalım sözü; 'mutsuzluk mutluluktur!

Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2005 Pazartesi 12:35:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?