27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Demokrasi-Mobokrasi

Bu yazıyı, oylarımı verdikten sonra yazıyorum; siz okurken sonuçlar büyük ekseriyetiyle, belli olacak! Tahminim; büyük bir sürpriz olmazsa, AKP’nin , %40 dan yüksek bir oranla kazanacağı! Bu seçimlerin adı “yerel” ve fakat anlamı “genel” seçimlerdi; Görünüşe bakılırsa, kazananı da AKP olacak!

SİNE –İ MİLET?

Bu sonucu, “Söz milletindir” diye sineye çekmeli miyiz? “Demokrasi var” diye, çare “yok” mu? Ancak sormak gerek; bu “demokrasi” –Erdoğan’ın deyimiyle, AKP’yi istedikleri yere kadar götürdükten sona inecekleri bir “tramvay” ise, erzak, beyaz eşya ve sadaka ile kandırılmış bir halk çoğunluğu “milli iradeyi” mi temsil eder? Ve bu gerçek demokrasi mi olur –yoksa Profesör Bernard Lemis’in deyimiyle “mobokrasi” - yani “yığın”- idaresi- - “oy çokluğu istibdadı” mı olur? Ve sonunda bu, “Tek Parti” idaresine dönüşmez mi? Ve hangi “Tek Parti”? Anayasa Mahkemesinin hükmüyle “Laikliğe Karşı” eylemlerin odağı olduğu “AKP!”

Hatırlatalım: tarihte, bazı ülkelerde “kahir oy çokluğuyla”, İktidara gelip, sonra “demokrasiye son vermiş” Partiler vardı. Mesela Almanya’da “Hitler Örneği”!

SONRA?

İktidarını, “milletin iradesi” diye perçinlemiş olan AKP, bu “zafere” dayanarak,
Sadece gerçek “demokrasiyi”, “mobokrasiye” çevirmekle kalmayacaktır… “Ergenekon kapsamında” bütün “maniler zail oldu” ya, artık “memnun” olanlar “avdet edebilir”-, yani Atatürk Cumhuriyeti ve bütün kazanımları – devrimleri, pervasızca ortadan kaldırılacaktır!

Ve Melih Âşık’ın yazdığı gibi “Korku imparatorluğunu sağlamlaştıracak adımlar atılacak, ülke laik cumhuriyete inanmış kişiler için giderek daralacak, demokrasinin üzerine şal örtülecek, tek parti faşizmi daha serbestçe hayata geçirilecektir. Dış politikada da Kıbrıs’ın teslimi ve Kürt devleti projesinin tamamlanması önündeki engeller kaldırılmış olacak.”

Ancak bir şey var; sonunda, AKP iktidarı da “daha büyük güçler tarafından” kazdığı çukura düşürülecektir.

Bu durumda ne yapmalı: Ben kendi hesabıma Atatürk’ün “Gençliğe Hitabesini” ve “ Bursa Nutkunu”, tekrar tekrar, okuyorum. Ne Büyük adam imiş, vizyonu ne kadar ileriymiş!

“Güvendiği, Cumhuriyeti emanet ettiği -ş Cumhuriyet mitinglerinde, meydanları dolduran binlerce genci, “demokrasi” mi, “Ergenekon kapsamı” mı yuttu? Açıkçası bu milletin layığı AKP iktidarı ve daha da ötesi mi?***
 

Yayın Tarihi : 30 Mart 2009 Pazartesi 10:48:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?