22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Erdoğan ve iktidar

İngiliz siyaset bilimcisi Lord Acton ,“İktidar ifsat eder – mutlak iktidar, mutlaka ifsat eder” demişti… Ben de, “ İktidarlar, tahammülsüz oldukça daha pervasız olurlar” diyorum. 

AKP İktidarının, bugünkü manzarası bu! Eleştiriler karşısında “demokratik” tahammülleri gittikçe azalıyor ve “tek parti” sendromu- pervasızlıkları azıyor. Özellikle, Başbakan sinirlendikçe,- eleştirilere tahammülü azalıyor, , gittikçe daha pervasız oluyor. Winston Churchill ; “Bir politikacı için en büyü zaaf, eleştiriler karşısında, soğukkanlılığımı kaybetmektir…” demiş. Ben de ekleyim ; “Muhalefet için de en iyi taktik, başarının yolu, Başbakanı-sinirlendirmek, iktidarı kızdırmak hoş görüsünü kaybettirmektir,” Şu sırada, bunun için, fazla gayrete gerek yok; Başbakan sinirlendikçe ölçüyü kaçırıyor, mevkiine, makamına yakışmayacak sözler söylüyor… Böyle olunca, “kırmızı mintan”, Ramsey kostümüm yakanımdan yeninden seyirtiyor, asıl kişiliği ortaya çıkıyor. Böyle bir kişinin neden Çankaya’ya çıkamayacağı giderek, anlaşılıyor. 

İktidarın pervasızlığının, son örneği, KANALTÜRk'e yapılan mali baskıyla Medyayı susturmak teşebbüsü idi, Maliye Bakanı Una kıtan, istediği kadar bunun “rutim bir inceleme” olduğunu söylesin- zırva tevil götürmüyor – mızrak çuvala sığmıyor, Ben aynı filmi demokrasiyle iktidara gelen bir partiyi, “iktidarın” nasıl bozduğunu v e sonunu getirdiğini, bizzat görmüştüm… Böyle bir sonu
Kimse için temenni etmem – ibret almalarını tavsiye ederim. 

BİLA OLAYI 

Pervasızlığın en son örneği , ,Başbakan’ın Ankara’dan yalakalık yapmadan, olayların her tarafını yansıtan, doru-dürüst haberler veren, değerli gazeteci, MİLLİYET yazarı Fikret Bila’yı “vatana ihanet’le suçlaması! ’. Ne yapmış Fikret? “ Genelkurmay Başkanının, MGK toplantısında, ABD’nin, Barzani’nin ihanetinin belgelerini, PKK'nın sınırdaki faaliyetleri ve Kuzey Irak'ta gördüğü yardıma ilişkin görüntü, bilgi ve belgelerini sunacağını, yazmış. Başbakan "bu haberi sızdıran ve yayınla yan”ı, vatana ihanet etmiştir” ve sonra da Fikret Bila kendisine. "Bir başbakan böyle konuşur mu?" deyince , "Evet" demiş , "bu kadar açık ve ağır konuşuyorum." 

Başbakanın bu kızgınlığı sadece bu habere münhasır değil; doğruları yazdığı. Doğru haber verdiği için, Bila’ya karşı içimde birikim var. Bunun için de uçağına, hep bazı yalakları almış fakat yanaklarını okşamayan –ellerini öpmeyen, kendisini doğru yazdıklarıyla kızdıran, Bila gibileri almamıştır . 

İHANETİN MANASI 

“İhanet” Bila’nın haberinin neresinde? Kırk yıllık gazeteciyim ve her zaman yazdığım gibi, milli çıkarlar söz konusu olduğunda devlete zarar verecek sırların, dalgalanma ve haber yapılmasına karşı çıktım. Kendim de, bu ilkeye sadık kaldım, devlet görevlerim esnasında vakıf olduğum devlet sırlarını, gazetecilik yaparken ve anılarımda asla açıklamadım- ve açıklamam. Ama Bila’nın haberindeki bilgiler devlet sırrı değildi, bunlar cümlece hatta yabancı medyaca malumdu. Fikret Bila bunları açıklamakla vatana ihanet etmedi, aksine balkı iktidarı kendi çıkarları ve hesaplarından dolayı rahatsızız eden durumu, haber yapmakla, büyük bir hizmet yaptı. 

İktidarların, kendi çıkarlarını, Devletin çıkarlarıyla aynı saymaları eski be ölümcül bir sendromdur. Hastalıktır. Erdogan haberi “sızdıranları”- daha doğrusu, kaynağını da ihanetle suçluyor ama bunu, doğrudan yapmaya anlaşılan cesareti yok.
Yalakaların- başlıca endişeleri, devlete değil iktidara zarar vermemek, işlevleri iktidarı pohpohlamak olan gazetecilerle, hep doğruları yazan Bila gibi gerçek gazeteciler arasındaki fark- “Bila farkı” da, işte bu! Gerçek gazeteciler, Bila ve onun gibiler, açık hatta kapalı toplantılarda Başbakanın konuşmasını takdir etseler bile, , onu öpmezler, yanağını okşamazlar. Böyle yapmak caiz midir? ? Belki, özel ortamda caizdir de, kösemde televizyon programlarında hep iktidarı savunan, Başbakanın methiyesini yapan Mehmet Barlas, herkesin ortasında, kameralar önünde, bunu yaparsa, bu, , ister istemez başka şeye hamledilir! 

NOT- Erdoğan’a en iyi cevabı , “konuşmak istediği fakat” Kürdistan’ın ın kurulmasına razı olmamız gerektiğini” söyleyen Barzani verdi; bakalım bu nasıl tevil edilecek? ?************* **********************
Yayın Tarihi : 4 Mart 2007 Pazar 16:42:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?