30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Gazze ve “Evrensel” Vicdan!


Dünkü yazımda “entelektüel vicdan” ve “milli vicdandan “ söz etmiştim... Bir de “evrensel vicdan” var! Daha doğrusu “evrensel vicdansızlık” var… Her ülkenin kendi öz çıkarlarına göre değişen, “konjonktürel “ vicdanlar var! Tıpkı “küreselleşme” gibi; “Küre” onlar; “leşen”- ve sömürülenler bizleriz! Bütün kendilerini bilen devletler, kendi çıkarlarını bilirler, zamana, zemine göre, değiştirmezler – ama vicdanları kendi çıkarlarına göre değişir!

GAZZE KATLİAMI

Bu uzun “girişi” neden yaptım. İsrail’in Gazze’de yaptığı, yüzlerce sivilin, kişinin –kadın, erkek ve bebeğin acımazsıca yaptığı gerçek katliam. “Nefis müdafaası” derlerse, ilk aklıma gelen - “İsrail’in orada ne işi var ki, nefis müdafaası olsun?” diye sormak. Ama ne var ki, Arapların gafleti ve birleşemeyip, topraklarını savunamadıkları için, “vaat edilmiş” topraklara yerleşmişler bunca yıl!

Bu, böyle olunca da, Oktay Ekşi’nin dediği gibi, “İsrail tamamen haksız mı?” … "Evet" demek zor! Çünkü Filistin’in Gazze şeridine egemen olan Hamas yönetimi, İsrail’le 6 aydır süren "ateşkes" anlaşmasının süresi bitince İsrail Başbakanı Ehud Olmert kendi topraklarına yapılacak herhangi bir saldırıya hemen yanıt vereceklerini baştan ilan etmişti. Hamas bunu önemsemeyip roketle saldırıda bulununca elbet bir karşılık verilecekti! Fakat böylesine, acımasız, sivil halkı gözetmeyen, bir katliamla mı?

Şurası muhakkak ki, İsrail’in meşru savunma hakkını kötüye kullanıyor. Hamas yönetimini değil Gazze’de yaşayan sivil ve masum insanları cezalandırarak tam bir saldırgan ülke konumuna düştüğü gerçeği çıkıyor karşımıza… Fakat İsrail, Batı dünyasında "imtiyazlı" bir konuma sahiptir. Bu gerçek kâğıt üstünde görünmez ama İsrail’in hukuk tanımaz eylemlerine karşı gösterilen hoşgörü veya bunları görmezden gelme politikası hemen her olayda ortaya çıkar.

Dünya "vicdanı", bu olaya tamamen objektif bakıyor mu? Oktay Ekşi, gene doğru yazmış; “İsrail hep haklıdır”…İran’ın nükleer silahlanmasına karşı çıkılır, ama yıllardır İsrail’in atom bombaları vardı. Amerika ve diğer ülkeler ses çıkarmazlar. Uluslarası ilişkilerde, “çifte ölçülerin” öz çıkarlara bağlı ”ölçülerin” sonu yoktur!

Evet- bu katliamın “uluslararası vicdanı” sızlatması gerek! Ama böyle olamayacağını baştan yazdım! İsrail gene yaptıklarıyla kalacak!

DİP NOTU

Arapların, bu hallere gelmelerinde, Türklere aynı topraklarda ettiklerini bulduklarını ta başından, kendi topraklarını Musevilere sattıkları, sonra da, birlik olup İsrail’le mücadele edemediklerini, yazmak isterdim! Ama Basra harap olduktan sonra neye yarar? Bakalım "Evrensel Vicdan", şimdi nasıl harekete geçecek ve acaba bizim “aşağılıkta imzaları bulunanların” vicdanları sızlayacak ve “özür” bildirisi yayınlayacaklar mı?

GÖKÇEK OLAYI

Şu sıra Başbakan- AKP Genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıkıntısı büyük; Patisinin adayı İ. Melih Gökçek mi olacak? İşte mesele bu!
Bu husustaki kararı kendi yönetim tarzının turnusol kâğıdı olacak. Kılıçdaroğlu'yla, TV düellosunda “İplikleri pazara çıkan” ve kendisinden ikince el otomobil satın alamayacağınız bir kişiye Türkiye’nin kalbi gene emanet edilebilir mi? ODTÜ’ye yaptıkları bir tarafa Ankara’nın, Paris’in “Champs Elyzesi” gibi klasik sembolü olan Atatürk Bulvarını altüst eden adam gene aynı mevkide kalır mı? Başbakan “kalır” derse pervasız bir politikacı olduğu anlaşılacak!..***

Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 00:06:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?