18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kapalı Devre Kürt Çalıştayı

Türkçe, son zamanlarda, yeni kelimeler kazandı- politikada, ortaya yeni deyimler çıktı; “açılım”, ”kapsam”, “süreç” gibi! “Çalıştay” adı son günlerde çok kullanılıyor. önce DTP’nin “çalıştayı” son olarak da, İçişleri Bakanı –“koordinatör” Beşir Atalay’ın Kürt sorununda “yeni demokratik açılımı” cümlesinden, Polis Akademisinde düzenlettiği “çalıştay” !

WORK SHOP- ATÖLYE

“Çalıştay”ın “aslı İngilizce, “ work shop”- tam çevirisi , “çalışma atölyesi”! “Workshop ta “atölyede”, aletler araçlar vb olmalı… Ancak şimdiki “çalıştaylarda” üretilendenler, ülkenin gündemindeki sorunların, sözde çözüm önerileri! Hatırlardır; malum cemaatin geçenlerde düzenlediği Abant Platformu “çalıştayında”, üzerinde “çalışılan” konu, gene “Kürt sorunuydu” ve sonunda, bu sorunun çözüm reçetesi sunulmuştu. Ne tesadüf ki; Bakanın Polis Akademisi “çalıştayına”, katılan eşhas da, Abant “çalıştayına” katılanlar ve ortaya çıkan sonuç önerileri de aynı! Ancak mekân başka; bu sefer platform “Polis Akademisi”!

Bu “çalıştayın” yapılacağı başka bir mekân yokmuş gibi, neden Polis Akademisi? İçişleri Bakanlığına- Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olan bu “akademinin”, şimdilerde, başka bir gücün platformu ve insan kaynağı haline geldiği ortada! Bazı öğretim üyeleri, Zaman ve Taraf yazarları! Ve son diploma töreninde mezun olanlar, Başbakan Erdoğan’a “Beraber yürüdük bu yolları” şarkısını söylediler… Anlamı ne? Bu beraberlik, ne kadar sürer, o da ayrı konu…

EŞHAS AYNI

Bu “çalıştayın” eşhasına bakalım: bir iki nazar boncuğu dışında çoğunun “Kürt Sorunu konusunda” ne düşündükleri ve yazdıkları malum,”Çalıştay” aslında “kapalı devre” bir göstermelik oyun idi. Bu zahmete değmezdi – malumu ilam- fuzuli!

Ve acaba bu “çalıştaya” milliyetçi yazar ve aydınlar neden davet edilmediler, koroyu bozarlar diye mi?

PROVAKASYON

Aydınlardan sürece katkı isteyen Bakan Atalay, “Türkiye bu prangadan kurtulmalı. Türkiye bu sorunu çözerse kanatlanıp uçacak” dedi… Çok doğru, ama “pranga” ne? –Kimlerin vurduğu pranga? – Ve hangi "kanatlarla"? Bu sorular “akademik” değil!

Varılan neticede çok doğru bir nokta var: ”Açılıma yönelik riskler var - provokasyona açık bir sürece girildi ve "Süreç iyi ve dikkatli yönetilmezse, Doğu'daki çatışma Batı'ya sıçrayabilir”.

Ben aççıkça söylemeyeyim: başka faktörler de eklenince, ucunda iç savaş ihtimali var!  Bakanın uyarırsının muhatabı önce DTP/PKK; son “Çalıştaylarındaki” ve gösterilerindeki talepleri belli- söyledikleri belli –hele hayız dan dan, niyazdan kesildiği için hırçınlaşan bir sözde “millet” -aslında, PKK- vekili- bir kadının sözleri, “açılımda” muhatap APO ve PKK’dır!” diye haykırması, kışkırtma değil mi… PKK bayraklı, “Biji APO” sesli gösteriler, eylemler kışkırtma değil mi? “Çalıştayda” bunlardan hiç söz edildi mi? Asıl bunlar, milleti çileden çıkarıyor. Dağlardan TC’nin kuruluş temellerinden biri olan “Ne mutlu Türküm diyene” ifadesinin silinmesi de! …Yalakalara göre bu sözler “kışkırtma”, dağlardan silinmesi de, bölücülere iltifat! Ne acıdır ki Mustafa Kemal’in bu veciz, anlamlı sözlerini SABAH gazetesinde,-eşi AKP milletvekili”- Salih Memecan karikatür malzemesi yapıyor.

Bakın; “süperliği, starlığı, mazide kalmış, “minkliği, serçeliği” kalmamış şarkıcılar zamana uymak için Kürtçe şarkılar söyler oldular… Kürtlerin Kürtçe konuşmaları ve Kürtçe şarkı söylemeleri iyi de, bu kadınlar neden, şimdi bu şovları yapıyorlar? Yeni moda -bu- zaman ve zemin, çok müsait!

ASIL ZEMIN

“Açılımda –“çalıştaylarda” sorun enine, boyuna, teşrih edilirken, “ ilaçlar hazırlanırken” Kürt Sorununun “tarihi boyutları” ve “BÜYÜK Kürdistan” gerçeği üzerinde duruluyor mu? Hayır: bunlar teğet geçilmekte…

Bir şey daha var: Mardin’in bir köyündeki son katliamı, bilim adamları incelediler ve psikolojik, sosyolojik, yerel, geleneksel nedenlerini tespit etmişler. Başka yörelerde başka etnik gurupların yoksulluk ve haksızlıklar karşısında şiddete başvurmazken, PKK’nın, ayrılıkçı Kürtlerin, bu kadar acımasız olmalarının altında da, aynı psikolojik sosyolojik, geleneksel öğelerin de “çalıştaylarda” üzerinde durulması ve tespit edilmesi gerekir! Belki de, sorunun çözülmesinde yardımcı olur! Kısacası “sorun” o kadar tek boyutlu, tek taraflı değil! ***

 

 

 

Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2009 Salı 09:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?