23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kral çırılçıplak

Önceki akşam, CNNTÜRK’te Tayfun Ertan’ın yönettiği “Söz Sizde” Programında, bunca zamandır dünyada ve Türkiye’de tartışma ve dava konusu olan Orhan Pamuk, güya, kendisini savundu.

Çok saygın bir sunucu olan Tayfun Ertan, başka katılımcı bulunmayan ve fakat Boğaziçi ve Bahçeşehir Üniversitesinden gençlerin katıldığı bu programında, Pamuk’a kendisini savunmak imkanını vermek istemişti ve hakkında dava açıldığımdan yargı sürecine müdahele etmemek için, çok itinalı davrandı ve “ sözü” yazara bıraktı.

Bilmiyorum, destekçileri ve yalakaları, Orhan Pamuk’un savunmasını nasıl yorumlayacaklar; bence, Nobel Ödülü balonunun patlamasından sonra, bu programda, Orhan Pamuk imajının balonu da patladı, “büyük yazar” yukarı tırmandıkça, poposunun açık,” Kralın” çıplak olduğu, herhalde çoğu izleyiciler ve orada bulunan gençler tarafından görüldü.

Pamuk tedirgindi, telaşlı ve sinirli idi, konuştukça, açık verdi ve kendi kendisini cerh etti; Kendisine karşı açılan kampanyayı ,” kitapları bilmem kaç dile çevrilen bir yazara karşı , kıskançlığa bağladı….hem megalomanı hem de paranoya sergiledi… Velhasıl , Birand’ın “saygın ve sevilen uluslararası kurumu ” oracıkta çöktü!

KİŞİSEL

Ben ,Pamuk Roman yazmaya başladığında , doğrusu romanlarından pek zevk almadığım halde, anasını, babasını yakından tanıdığım,çocukluğunu bildiğim için , başarılı olmasını,içtenlikle diliyordum –ta ki romanlarında satırlar arasında ,hiç münasebet olmadığı halde Atatürk’e de dokundurmalar yapana ve nihayet İsviçre gazetesine “Bir Milyon Ermeni ve 30.000 Kürt öldürüldü” diye beyanat verene kadar!

İndimdeki mülahazat hanesi hala açık idi ise de , önceki geceki tavrı ve sözleriyle bu haneyi, kocaman bır sıfır koyarak kapatıyorum. Zırvaları tevil götürmedi.

Bu sözleriyle , Milletimizi aşağıladığı ve tarihimizi tahrif ettiği için ,Ermenilere ve Teröristlere koz ve gerekçe verdiği için , O’na ,tabir caizse “taktım”; bu vakayı milletimin onur meselesi telakki ediyorum.

Dava sadece “Orhan Pamuk davası” değil; bu olayda entellerin , sözde aydınların kendi millet ve ülkelerini kötülemek güdü ve çabalarıyla, Türkiye’ye düşman yabancıların ve AB nin maksatları kesişiyor.

Bu durumu muhakkak deşifre etmek gerekiyor. Pamuk, önceki gece ,hakkında açılan davanın Türkiye’nin, AB ne üye olmasına engel olabileceğini bizzat kabul ederek, buna yardımcı oldu. Demek ki, Türk milletini aşağılayan bir Türk yazara Türk savcısı tarafından dava açılması ve onun da yargılanması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kaderini tayin edebilecek ve bunun için de, savcılar ve yargıçlar üzerinde manevi baskı yapılacak ,İktidar da AB hayali uğruna bu baskılara zımnen iştirak edecek…

Hoş, Pamuk efendi iktidarın bu konudaki tutumundan da hoşnut değil ya; - daha fazla devreye girmediler diye şikayetçi.

İNKAR VE İKRAR

Pamuk, İsviçreli gazeteciye, o sözleri söylemedim diyemedi; “benı çaresiz bıraktı, bu sözler ağzımdan çıktı bır kere, “diyor…Pek ala; hemen sonra neden tavzih veya tekzip etmemiş ? Çünkü bant kayıtları var. Söylemiş! Ancak şimdi “ben, erkek adamım ,sözlerimin arkasında dururum”” diyor…

Yok, soykırımı dememi de “bir milyon Ermeni ve 30 0000 Kürt “öldürüldü” demiş…Kimleri , kimlerin öldürdüğü de onca malum, çünkü Pamuk – Berktay- Akçam vb., gibi atık su kanallarında buluştuğu hempaları gibi ,Ermenileri Türk devletinin öldürdüğüne inandığını da itiraf ediyor… Sayılara ,” Öldürülen 30.000 Kürt’e” gelince bunu söylemiş ama şimdi pabuç biraz pahalandığı için bunlar arasında “bir miktar” ordu ve güvenlik gücü şehidi de bulunduğunu da “lütfen” kabul ediyor.

Ne var ki, diğerleri, Kürtler ve “Türk ordusuyla savaşan gerillalar” …Pamuk’a göre biz bu anadili Türkçe olmayan “azınlığa” karşı “aşağıdan almalıyız” ve haklarını teslim etmeliyiz!
Pamuk, bu arada, oradaki bir gencin, Avrupa’da bazı ülkelerde “Soykırımı olmamıştır” demenin yasak ve hapisle cezalandırıldığı çelişkisine karşı, bu yasağı savundu;

Bu Yahudi soykırımına karşı hassasiyetin gereği imiş…Ya, yeni, mesela İsviçre’de son çıkarılan kanunlar? Hem, O “demokratik” k Avrupa ülkeleri, kendi hassasiyetleri için böylesine yasaklar koyabiliyorlarsa, bir Türk savcısı, milletinin hassasiyeti söz konusu olunca, dava açamaz mı? Pamuk efendi kendi milletinin ve toplumunun hassasiyetlerine karşı neden ve nasıl bu kadar duyarsız olabiliyor?

Pamuk Sözün sadece onda olduğu programda debelendikçe daha fazla battı , eğer suçsuz olduğu hususunda biraz şüphe varsa, bunu da izale etti. Bilmem, buna ragmen dava düşer mi veya aklanır mı? Ama herhalde milli vicdan önünde kendisini mahkum etmiştir.

Yayın Tarihi : 16 Ekim 2005 Pazar 14:23:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?