30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kürt sorunu nasıl çözülür?

Türkiye’nin, Türklüğün kaderi "Kürt sorunu" üzerine odaklandı. Aslında, soruyu başka türlü sormak gerek: "Türkiye" -TC- nasıl "çözülecek"?.. Nasıl parçalanacak?.. Çünkü artık "bıçak" kemiğimize, omurgamıza dayandı.

Apo'nun "kıyamet" -iç savaş- ültimatomunun vadesi, biraz uzatılmış olsa bile hâlâ geçerli. KCK'nın -PKK'nın-, DP'lilerin "şartlı" tehditleri artarak devam ediyor. "Hatip Dicle Meclis'e girmezse biz de girmeyiz", "TSK operasyonları durdurmazsa biz de teröre devam ederiz!" diye tehdit ediyorlar... "Mecliste, TC'ye bağlılık yeminini yalancıktan söyler, sonra da sözümüzü tutmayız" diyorlar. Açıkça, "TC'yi yıkmak eylemlerine devam ederiz". Ve dağlarda terör, kent sokaklarında kundaklamalar sürüyor. İç savaşın provaları, provokasyonları devam ediyor. Bu, böyleyken bu korku dizisinin Kürtler için "mutlu sonu", Türklük için "acı finali", TC'nin çöküşü belli iken, içimizdeki allameler abesle iştigal ediyor, havanda su dövüyor. "Kürt sorunu nasıl çözülür" diye ahkâm kesiyorlar. Türk devletinden tehdit altında, "çözüm" istiyorlar...

**

"Kürt sorunu" ha çözüldü, ha çözülmek üzere. Olay artık "Türkiye’nin sorunu" oldu. Türk milletinin var oluşu-yok oluşu söz konusu... "Sorun" bu olunca, "ayrıntılar" üzerinde boşuna nefes tüketmesinler. Bu adamlar, kadınlar, gaflet ve ihanetleri vatanseverliklerinin önüne geçmemişse, "gerçeklere" uyansınlar... "Kürt sorununun" nasıl çözüleceğini, PKK'nın nasıl yok edileceğini, "Büyük Kürdistan"ın gerçekleşmesine nasıl engel olunacağını düşünsünler, söylesinler. Bunu yaparken tarihi gerçekleri, "Kürt sorununun" tarihini, kökenlerini, yabancı oyunlarını unutmasınlar. Kürtlere yapılan zulüm mavalları okumasınlar!.. Böyle yapıldıkça, top, asıl sahadan ofsayta atılıyor; gerçekler gözden kaybediliyor!..
Ben AKP hükümetinin "Kürt sorununu" çözmek için, gerçekleri bilseler de doğru değerlendirdiğinden emin değilim. Öyle olsaydı, Erdoğan ve iktidarı gerçekçi olsalardı "Açılım fiyaskosu" olmaz, Kürtçülere gaz vermezlerdi... Apo ile müzakere, pazarlık yapmazlar, aşikâre çıkan vaatleri, hatta "af" vaadi vermezlerdi!

İşte, şimdi bu vaatlerin vadesi geldi çattı. "Tahsildarlar" kapıya dayandı, icra memurları haciz için köşe başında bekliyorlar. Sonra da sıra "ıskatçılara" gelecek! Erdoğan güç durumda! Bunca gaflet ve ihanet, "Kürt sorunu"nun çözülmesinin anahtarı "Tek adam" olunca onun elinde. Ülkenin mâmelekini ipotek ederek imzaladığı senetleri, ne pahasına ve kimin sırtından ödeyecek? Yeni kredi verecekler mi. Eşkıya, "Yeni Anayasa"yı, vaatlerin tutulmasını ne kadar bekleyecek? Yargı, Hatip Dicle'nin milletvekilliğini iptal edince "küçük kıyamet" kopmayacak mı?

Bu durumlar, seçim zaferi üzerine içeride yalakaların, dışarıdaki bir kısım yazarların adeta "Neo-Osmanlı Padişahı" ilan ettikleri Erdoğan'ın "ateşle imtihanı"!.. Erdoğan'ın Jül Sezar'ın "dönüşü olmayan" Rubikon nehrini geçmesi, Tarık'ın "gemilerini yakması" gibi bir durum. "İstikamet nereye Tayyip?.."

**

Mehmet Ali Birand "istikameti" gösteriyor. Erdoğan'ın tarihe "çılgın projeleri" filanla değil, ancak "Kürt sorununa balans ayarı" yaparak geçeceğini yazmış. Ama, tarihe "Türk devletinin çöküşüne, Türkiye'nin bölünmesine sebep olmakla" geçmek de var!.. Mesele, "çözümün" formülü ve yönteminde! Birand ve şeriklerinin formülleri malum: Bölücü Kürtçülere bütün istediklerini "ver kurtul"!.. Birand bir yerde haklı; "Türkiye'nin talihi ve gidişini değiştirecek olan asıl konu Kürt sorunudur ve de sorun şimdi en kritik aşamasındadır... " Ona göre, zaman ve zemin de çok müsaittir. Kürtler, kendi temsilcilerini seçtiler. BDP'lilerin de kendine güveni geldi.

Apo tutumuyla, çözümden yana olduğunu gösteriyor vb. Birand "Neresinden bakılırsa bakılsın, iç koşullar, uluslararası koşullar ve Kürtlerin tutumu, bir çözüme çok yakın olunduğunu gösteriyor" diyor. Öyle de "çözüm", nasıl bir çözüm olacak?.. Yoksa "Türkiye'nin çözülmesi" mi olacak?.. İşte asıl mesele bu... Erdoğan inşallah "çözüm"le "çöküş" arasındaki farkı idrak eder!.. Şimdiye kadar bu konularda yaptıkları, ilerisi için pek umut vermiyor.

Birand'a göre, Erdoğan'ın devlet adamlığı ölçütü, TSK'ye karşı mücadeledeki "başarısı". Son olarak, Hava Kuvvetleri Komutanı olabilecek Korgeneral Ziya Güler de tutuklandı. Erdoğan'ın fahri Hava Kuvvetlerine komutanlık edecek general kalmadı. TSK'da üst düzey komutan kalmadı. Ordu Hasdal'da hapis. Orduya en fazla muhtaç olduğumuz şu bağlamda, "Kürt sorunu" nasıl çözülecek?.. Herhalde eşkıya ile pazarlıkla değil; devlete yaraşır mücadele ile!.. ***

Yayın Tarihi : 23 Haziran 2011 Perşembe 00:20:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.135.148.xxx Tarih : 23.06.2011 13:04:03

bir bakalim osmanlilara ta nerelerde imis ta nerelerden simdi nerelere gecmiste kaybolmus tarihe karismis gitmis simdi kendi kendimize düsünelim ne olmus hic olmus ama dünya topraklar ve onun üstünde yasayanlar ha öyle ha böyle yasamlari devam etmis eder olmus osmanlilara zamaninda biri deseydi türkiye diye bir yer olacak orada osmanlilardan kalanlar ordan burdan kisilerle karisip birlesip  yasayacaklar kimse inanmaz di ama oldu simdiki zamanda bir problem bir sorun var sorun problem okullarda imtihanlardada hep sorulur kim bunu dogru cözerse ödüllenilir basarili sayilirdi netice iyi denilirdi simdi buna parelel kürt sorunu var herhalde bunu cözecek caliskan ögrenci misali ortada kisiler yok ayrica türkiyenin bir problemi var oda kürt bu problemi yapti bitti diyelim biraz daha kücüldük ama bir kamburdan kurtulduk (özürümle beraber bu sadece sahsi gecersiz yorumdur) bu kurtulusuda cok cok iyimserlik görmekteyim dönelim öbür tarafa bir problemleri vardi  diyelimayrildilr ama bin problemleri olacak kanisindayim  bir problemle bas edmeyenler bin problemle bas edemiyecek problemdenkacmaya yer arayacak berlin duvari gibi duvar örmek gerekecek örmekte oradan bu tarafa kacisi zor önleyecek onun icin dirki bir problem sorun var ölmek öldürmek bu kanlar üzerine ögünmek zamani ve cagi degil ortak olarak bu problemi cözecek ögrenciler yetistirmek aramak hem kürdün hem türkün birinci vazifesi olmasi gerek  bakin cok türk kürt alaman vatandasi oldu neden oldu yasam sartlari güzel diye oldu sizde hep beraber yasam sartlarini düzenleyin bakin görün size bize ne vatandaslar cikacaktir ama sizin bu islerinizden maalesef ipini koparan kacar oluyor onun icin derlerya dünyada hangi tasi kaldirsan altindan türk hadi kürt te diyelim cikar bunu ister iyiye ister kötüye yorumlayin