19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

“l’Ètat c’est moi” - Devlet Benim!

14. Louis, Fransa’nın en uzun süre (1643-1715 ) tahtta kalan kralı... “Louis Le Grand” (Büyük Louis)- le Roi-Soleil (Güneş Kral) olarak da anılır... “Devlet benim” (l’Ètat c’est moi) deyip Fransa’yı 72 yıl mutlak monarşiyle yönetmişti.

Türkiye Cumhuriyetinin, 59. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da, özellikle son girişimleriyle aynı yolda. Anayasayı değiştirecek, Yargıyı kuşatacak ve de Ordudan kurtulacak... Bazı yörelerde “Padişah” diye karşılandı. Pek “estağfurullah” dediğini duymadık, görmedik! Aksine, beşuş bir çehreyle karşılıyor! Erdoğan’ın, 2. Cumhuriyetin, Osmanlı-İslam Cumhuriyetinin, post-modern padişahı olacağını, ben söylemiyorum, yabancı yorumcular da yazıyorlar... Tabii, diğer “liberal” 2. Cumhuriyetçiler bırakırlarsa! Şimdilik, bu 2. Cumhuriyetin önündeki başlıca engel Türk Ordusu tamamen ortadan kaldırılana kadar, aralarında sıkı bir paslaşma-işbirliği var... Yandaş yazarlar, liberal sözde aydınlar da Erdoğan’a toz kondurmuyorlar, öfkeli üslubuna “mutlakıyet” yönetimine ve anlayışına ancak, şöyle kenarından dokunuveriyorlar, Çünkü şu sıra Erdoğan onlara da lazım!

Elazığ depremi, sadece yöreyi değil, acısı ile bütün Türkiye’yi ve de siyasi gündemi sarstı... Ve bu deprem, maalesef Türkiye’nin her yerinde, her an olabilecek felaketten yapısal ve yönetimsel dersler alınması gerektiğini hatırlattı... Bu arada, böyle bir felaket vukuunda, büyük kentlerde ortaya çıkabilecek çapulculuk, yağmacılık olayları ve fırsattan istifade olası PKK eylemleri karşısında, EMASYA protokolü kaldırıldığına göre, askeri birlikler seyirci mi kalacaklar?

Bakın; Elazığ depreminde kurtarma ve halka sağlık ve gıda yardımı hususunda, en etkin görevi oradaki askeri birlikler üstlenmişler. Allah’ı var, Başbakan bu felaket üzerine, “kriz yönetimine” hemen el koydu, hükümeti, yönetimi seferber etti... Kendileri felaket bölgesine gitmedi. (1939 Erzincan depreminden hemen sonra, zamanın Cumhurbaşkanı İnönü, Erzincan’a gitmişti. Ben Paşanın yaşlı bir depremzedeyi bağrına basmasının fotoğrafını unutamam.)

Paradoks bu ya; o askeri birliklerin Komutanı, “Ergenekon kapsamında” l. Nolu sanıklardan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk! Ve Erdoğan’ın, deprem bölgesine gitmemesinde Orgeneralle karşılaşmamak, ince hesabı mı var?

Başbakanın emri üzerine TOKİ, hemen işe başlayacak, kerpiç binaların yerine sağlam toplu konutlar inşa edilecek... Önceki akşam Arena Programında, akıllı efsanevi sanatçılar, Zeki Alaysa ve Metin Akpınar, merak ediyorlardı; “ihaleler” kimlerin üstünde kalacak?

BEN ve BEN!

Erdoğan, depremden sonraki konuşmasında, “Benim” Başbakan yardımcım, “Benim” Bakanım, “Benim” polisim vb.. dedi. İlk defa değil, hep böyle der. Bu da bana 14. Louis’nin “Devlet Benim” demesini hatırlattı... Ama Erdoğan’ın “Benim ordum” dediğini pek duymadık!

Çok Devlet Başkanı, çok Başbakan gördüm; ne Atatürk’ün, ne İsmet Paşanın ve ne de sonrakilerin hep “ben-ben”, “benim-benim” dediğini duymadım, okumadım!
Erdoğan, “Milli İradeyi” sadece %47 oy çokluğunun temsil ettiğine inanıyor ve adeta “Benim Milli İradem” diyor ve “Devlet benim, her istediğimi yaparım” diyor! Ne var ki dünya 14. Louis’ye de, Hazreti Süleyman’a da kalmadı sonunda!

İKİLEM

Yabancılar, devletler ve medyadaki yorumcular, Türkiye’deki gelişmelerden, hem umutlu hem de rahatsızlar... Son gelişmeleri yakından takip eden Ojen Matthews, Newsweek dergisindeki analizinde, çelişkiyi AB ve ABD için “ikilem” olarak ifade etmiş! “Ordu yenildi, kâğıttan kaplan oldu. Erdoğan daha İslami bir Türkiye vizyonunu özgürce uygulayabilecek. Ve bundan sonra ABD’nin İslamcıları selamlaması gerekir” diyor, ama hemen ekliyor: “Ordunun da politikaya müdahale etmesinin sonu da, demokrasi için zafer olması lazım. Ve daha çok demokrasi, bir ülkeyi daha liberal ve daha Avrupa yanlısı yapmalı.” Ancak paradoks şu ki daha demokratik bir Türkiye, daha Avrupa yanlısı veya daha Amerika yanlısı bir Türkiye anlamına gelmiyor...

Türkiye’nin muhafazakâr Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, daha İslami bir Türkiye vizyonunu uygulamada özgür olacak. Fakat bu, daha çok demokrasi ve daha çok liberalizm anlamına da gelmiyor.***

Yayın Tarihi : 10 Mart 2010 Çarşamba 11:16:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Su Cemre IP: 85.97.115.xxx Tarih : 10.03.2010 19:15:47

Değerli Büyüğüm,eleştirilerinizin başbakanımızı  ve hepimizi olgunlaştıracağını biliyorum.Kendileri de sık sık ''Ben geliştim.''diyor.Daha da geliştireceğiz.sağ olun,var olun,hep başımızda olun.