19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

“Ma Uno Papa!”

İtalyancadan çevirisi; “Ama öyle bir Papa ki!”…Papa 16.Benedict’in, asıl Alman adıyla Kardinal Ratzinger’in, Nazilerle işbirliği yaptığı ve “Panzer Kardinal” lakabına yakışır şekilde, dank dank konuştuğu bilinirdi. Papa seçilmeden önce, Müslüman bir ülke olduğumuz için, Türkiye’nin AB üyeliğine, karşı çıktı. Ancak, Bavyeral’da Regensburg Üniversitesinde, verdiği konferansta İslamiyet ve Peygamberimiz hakkında söyledikleriyle dinler –kültürler arasında diyalog ve uzlaşma umutlarını –eğer gerçekten varsaydılar bile- ,iki cümlede, berbat etti.

Papa Benedıct konuşmasında ”Hıristiyanlıkta. Tanrı ve akıl arsında ayrılmaz bir bağ var. İslamiyet’te ise, Allah o kadar soyut ki, akıl ile Allah arasında bu bağ yok. İslami cihat, akla ve Allaha karşıdır” dedikten sonra, ,Bizans İmparatoru Manuel Palaleog’un, Hıristiyanlık eğitimi almış bır İranlıyla yaptığı sohbette, İmparatorun sözlerine atfen :” Bana Muhammed'in, yeni diye getirdiği nedir, sadece onu gösterin- Burada sadece kötü ve insanlık dışı şeyler bulursunuz. Tıpkı, kendi inancını (dinini) kılıçla yayılması emrini verdiği gibi!” Papa, İmparatorun bu ifadelerini kaba bulduğunu, araya sıkıştırmış ama eleştirmemiş ve herhalde “zımnen” kabulleniyor! Yoksa tam uygarlıklar r arasında uzlaşmadan söz edilirken ve bazıları Müslümanları toptan, terörist olmakla suçlarken, Danimarka karikatürlerinin tepkilerinin devam ettiği ortamda, bu konuşması ancak “Panzer Ratzinger”e yakışır, Fakat en güçlü Hıristiyan mezhebinin. Katolikliğin, en yüksek, “kutsal makamındaki” “Kutsal Peder”e, hiç yakışmadı! ! Anlaşılan, böyle, ,sözlerin ucunun nereye varacağını düşünmeden konuşmak münasebetsizliği, siyasilere, Bakanlara, Başbakanlara has değil!

ÖZÜR NEREDE?
Önce Vatikan sonra ,”Kutsal Peder” yanlış anlaşıldığı için “üzgün” olduğunu ifade etmiş. Ama sözlerini tevil bile etmiyor, Tevil edilecek tarafı da yok , Müslüman âlemine batırılan ”Mızrak” ,incir çuvalına sığmıyor! Papa Bizans İmparatorunun sözlerine atıf yapsa bile. İslam ve Hazreti Muhammet – Hıristiyanlıkla .Isa arasında, Allah ve akıl konusunda Hıristiyanlığın “akılcı” olduğu iddiası onun.

Ben bu konuşmayı üç dilde, muhtelif kaynaklardan, okudum. Yanlış anlaşılan tarafı yok. Nitekim dünyanın her yerinde, hatta İtalya’da bile. Tarafsız uzman ve yazarlar da hemen talihsiz-zamansız” bir konuşma diye eleştirdiler… New York Times gazetesi başyazısında; . “Bütün dünya herhangi bır Papanın sözlerini dikkatle dinler. Bir Papanın, ya kasten ya da dikkatsizlikle nifak tohumları ekmesi, trajik ve tehlikelidir. Derin ve inandırıcı şekilde özür dilemelidir ki özlerin yatıştırıcı olduğunu gösterebilsin” diye yazdı. Ancak, Papa kesinlikle özür dilemedi, “yanlış anlaşıldığını” söylemekte ısrar ediyor!

Kendi asıl düşüncelerini ifade etmek için Bizans İmparatorunu “kullanmak” Elif Şafak kızımızın roman kahramanlarını kendi his ve düşüncelerini ifade etmek için kullanmasına benziyor! 

VE ŞANSÖLYE MERKEL
Alman Şansölyesi. Kendisi de Katolik Angela Merkel. Papanın sözlerimin yanlış anlaşıldığını söylemiş. Merkel de, Türkiye karşıtı, AB üyeliğimize kara çok şeyler söylemişti. Şimdi Şansölye olduktan sonra, Doğan Holdingin Almanya’daki “Euro D “tesislerini ziyaret edıp hakkımızda güzel sözler söyledi diye “ değiştiğine “, hükmetmek de, Papanın “yanlış anlaşıldığına” inanmak i kadar gaflet! 

HANGİSİ “AKILCI”?
Hıristiyanlığın, Islama nazaran, daha akılcı ve barışçı olduğu iddiası en azından tartışmaya açık, ama Hıristiyanlığın " akıl ve barış dini" olduğu iddiasına gelince. Papalık “kutsal makamının “ gerçekten “kutsal” olduğu,iddiası da, gelmiş geçmiş altmış altı Papanın da gerçekten “Kutsal ” pederler oldukları da gene en azından “şüpheli” . Tarihte mesela zehirli cinayetleriyle ünlü Borjiya ailesinden çıkan Papaların ve bazı diğerlerinin, seks rezaletleri ve şiddet cinayetleri gerçek! Sonra Katolik kilisesinin,” kutsal” Papalığın, engizisyon işkenceleri, Pardayanlar” romanı gibi, mahsulü mü? Bizans döneminde İstanbul’u kan gölüne çeviren, yağma eden Katolik orduları ve “Haçlı Orduları”, “Barış Güçleri” miydiler? . Dinimize dahledenler, gerçi Müslüman değiller, ama hiç olmazsa böyle küstah ve çifte standartlı olmasalar! 

SON SÖZ : …Daha önce iki Papa Türkiye'yi ziyaret etmiş ve geçeneksel Türk konuk severliğiyle karşılanmışlardı. Ama Papa 16.Benedıct 'in Kasım’da ülkemize yapacağı ziyaretin tartışılması dahi abes. Hatta. “kutsal zata” ömrü boyu Türkiye’yi ziyaret yasağı konulması vacip olur! Yoksa” şahsına” şiddetli tepkilerden, ziyareti, AB üyeliği uğruna kullanmak isteyen, Başbakan Erdoğan dahi kurtaramaz!
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 20:19:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?