22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Mahmut Esat Bozkurt


Bazı yazarların, Mustafa Kemal’e doğrudan saldıramadıkları için, şimdiki yöntemleri, tarihin çöplüklerini, eşeleyerek, buldukları kırıntıları - ve de Atatürk’ün muhaliflerini mesela, Kazım Karabekir’i, kullanarak, O’nun arkadaşlarına laf atmak!

Mustafa Kemal’i kıskanan Karabekir Paşa “1922'de “(Kürt) sorununu, en iyi anlayan Milli Mücadele liderlerinden biri olarak, yönetimi uyarmış. Eğitim ve ekonomik önlemlerin yanı sıra, Kürtlere karşı anlayışlı davranılmasını” önermiş.

Ben, şimdi, asıl - bire bir, tanıklığımla, bunlara cevap vermeyi görev biliyorum.

Parantez arasında kaydedeyim: o muhaliflerden biri –rahmetli Rauf Orbay, ölmeden önce e Aksaray’da, komşu olduğumuz apartmanda, mütevazı dairesinde, beyaz, muşamba örtülü kahvaltı masasında, bana ; “ O haklı idi – biz yanıldık” demişti! 


MAHMUT ESAT 

Şimdi saldırılan –Mahmut Esat Bozkurt’u ölmesinden evvel, ben gençken, tanımak şerefine nail olmuş ve duru Milliyetçiliğin onun ağzından dinlemiştim!

Yalçın Doğan,”Kürt sorununu, başından sonuna, düşünürken TC devletinin bu konuda ne kadar yanlış ve ceberut olduğunu kanıtlamak için, Taha Akyol’un oğlu Mustafa Akyol’un kitabına atfen, “. Bozkurt, 17 Eylül 1930’da Ödemiş’te ."Özü Türk olmayanların Türk vatanında bir hakkı vardır, o da köle olmaktır."demiş ve bu yüzden de, Adalet Bakanlığı görevinden alınmış!

Ne var ki, Bozkurt gerçekten, böyle demişse, bu sözler, her halde zaman ve zeminin çerçevesinden soyutlanıyor; o yıllar Doğuda, İngiliz ajanları tarafından, kışkırtılan Kürt İsyanlarının dönemi - Mustafa Kemal’in, önce yeni devlete ortak etmek istediği ama sonra da, başkaldırılar neticesi “Türk” diye benimsemek istediği yıllar!

Doğan’ın –Akyol’un dedikleri doğru:
Mayıs 1920'de Mustafa Kemal'in Meclis'te bir
"Meclis-i âlinizi teşkil eden zevat yalnız Türk, yalnız Kürt, yalnız Çerkez, yalnız Laz değildir, fakat hepsinden mürekkep (oluşan) samimi bir mecmuadır
." 

Ama, hemen, günden sonra, bölücü Kürtler bu emanete ihanet ediyorlar ve 21 Ağustos 1935'te İsmet Paşa'nın Kürt Raporu soruna güvenlik açısından bakıyor, devlet gücüyle , “baskıyla Kürtleri sindireceğine inanıyor. Bunun uzantısı olarak, Kürtlerin bir bölümü Batı bölgelerine gönderiliyor. Bu da doğru;“ihanete” karşı alınan zorunlu tedbirler. Şu da var: o zaman Batıya gönderilen Kürt ailelerin çoğu “Türk” olarak devletin en yüksek mevkilerinde, görev yaptılar! .Ahmet Türk veya babası acaba “Türk soyadını” Jandarma baskısıyla mı, aldılar?

Bu yazar ve “entelektüellerin”, şimdi,”fildişi köşelerinden, “ Kürt Sorunun “başından, sonuna düşünürken” bu tarihi gerçekleri, zamanın şartlarını ve icaplarını da de hatırlamaları gerek’. 


MAHMUT ESAT KİM? 

Rahmetli Bozkurt’: (1892–1943) Kuşadası'nda doğdu. Türkiye’den sonra İsviçre'de de hukuk öğrenimi gördü. Freiburg Üniversitesi'nden "Hukuk Doktoru" unvanını aldı. Anadolu işgale uğradığında, hemen yurda döndü ve Milli Mücadele'ye katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne birinci dönemde, Hayatının sonuna dek İzmir'den Milletvekili seçildi ve Aralıksız 7 dönem milletvekilliği yaptı… Londra Konferansı Heyeti'nde görevlendirildi. Adalet ve İktisat Bakanlıkları yaptı. Türk bandıralı Bozkurt Vapuru ile Fransız bandıralı Lotus Vapuru'nun Adalar Denizi'nde çarpışması olayından sonra Türkiye-Fransa uyuşmazlığını Milletlerarası Yahey Adalet Divanı'nda Türkiye'yi temsil ederek, ihtilafı gidermede başarı kazandı… Ve bunun için de Atatürk, l ona “Bozkurt” soyadı verdi’.

Eski Anayasa Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş: 2006 ‘da Vahap Çoşkun'uı benzer saldırınsa karşı, verdiği cevapta ; “Mahmut Esat bey, hiç bir zaman, ırkçı olmadığını ” yazdı ve bunu kanıtlayan diğer sözlerini, gösterdi!

Ödemiş Konuşması sözleri üzerine görevden alınmış olduğu iddiasına gelince; Bu sözleri o zamandaki çevresinden çıkarılıyor. Bu olay CHF ıle Serbest Cumhuriyet Fırkası çekişmelerinden dolayı kendisinin istifa etmesinden galat! . Nitekim zamanın Başbakanı İsmet Paşa, bu iddiayı hemen, yalanlamış. “Mahmut Esat Beyin tarafımdan istifaya davet edildiği haberi asılsızdır…” Bozkurt Atatürk tarafından da hiç, dışlanmadı. Kısacası O TC Hukukunun m, mimarlarından olduğu kadar “Ne mutlum Türküm diyene “ kavramının da öncülerindi… Ruhu şad olsun!

Bu vesileyle, dolambaçlı bir çelişkiden söz etmeliyim: : Bozkurt'un, hukuk tahsili ılı gördüğü , , “hukukun anayurdu, İsviçre’de Mahkeme, bütün hukuk, söz ve ifade özgürlüğü anlayışını hiçe sayarak Doğu Perinçek’i “ Soykırımı yoktur” dediği içini hapis cezasına mahkûm etti. Ama bizim 301 madde karıştı aydınlarımız, Bozkurt’a saldırırken bu hukuk cinayeti karışsında susuyor ve 301. madde kaldırılırsa “Ermenileri kestik” diye ve Türklüğü aşağıladıkları için, cezalandırılmayacaklar! ******

Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 19:53:37
Güncelleme :26 Aralık 2007 Çarşamba 20:04:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?