19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Milliyetçi dalga

Dünkü yazımda, New York Times gazetesinin başyazısına atıfla, yabancıların, Amerikalıların ve Avrupalıların, Başbakan Erdoğan’ın, Türkiye’de yükselen “milliyetçi dalgayı geriye “püskürmesi” isteniyordu. Zaten, bu iktidarın maksadı da, AB’ye dayanarak, milliyetçilikten ve başta TSK, kurumlarından, değerlerinden kurtulmak değil mi?

Şimdi KURTLAR VADİSİ filminin ve bu filmde Kuzey Irak’taki ABD hoyratlıklarına karşı Türkiye’de oluşan, ABD karşıtlığının da, “milliyetçi dalga” gereği olduğu söyleniyor. Hollywood yıllardır, ABD ye kurumlarına, CIA’ye, FBI’ya ve ABD Ordusuna karşı, öyle filmler yapmıştır ki, hayret etmişimdir. Kaldı ki, filmlere kızmak gerekirse Amerikan filmlerinde ve TV dizilerinde Türk ve Türkiye karşıtlığı çoktur. Olmuştur. Bu sebeple Amerikalıların, bir bakıma KURTLARE VADİSİ’NE kızmaya hakları yoktur.

Ne var ki, şu bağlamda, Kurtlar Vadisi’nin mesajını Amerikalılar doğru algılıyorlar: doğrudur, KURTLAR VADİSİ filminde Polat’ın yaptıkları, sanal da olsa, halkımız. için, bir nevi öç almak oldu!

Türk halkı, Türk milliyetçileri, Amerikalıların, ABD hükümetlerinin, aslında sadece şu son aylarda değil, daha önce de, mesela Kıbrıs konusunda, Johnson mektubu dolayısıyla ve Türkiye’ye konulan ambargolarla, Amerika hususunda hayal kırıklığına uğramışlar ve Amerikan karşıtı olmaya başlamışlardı. Özellikle Kore savaşı esnasında yaşanan balayı çoktan sona ermişti. Kuzey Irak’ta Kürt kartına sarılmaları, Kürt devletini desteklemeleri hepsinin üzerine “çuval” geçirdi, tüy dikti. Sağduyulu Amerikalıların küsmek ve kızmak yerine durumu doğru okumaları gerek.

Ben de Türk-Amerikan dostluğunun ve işbirliğinin hala zorunlu olduğuna inananlardanım ve yazılarımla sabit, hep bunu savunmuşumdur ama son zamanlarda –ABD’nin tavırları ve yaptıkları beni de hayal kırıklığına uğratıyor.

Herhalde, Amerika’nın Başbakan Erdoğan’a, “yükselen milliyetçi dalgayı püskürtmek için” destek vermesi de, kıymeti harbiye sı ne olursa olsun, Türk milleti tarafından olumlu karşılanmayacaktır!

Yayın Tarihi : 5 Şubat 2006 Pazar 15:40:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?