22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Oktay Ekşi'nin açmazı

Hürriyet Gazetesi Başyazarı ve Basın Konseyi Başkanı Sayın Oktay Ekşi; “ANAYASA lafı açılınca hepimiz pek çok şeyi konuştuk ancak sadece biz gazetecilerle değil, tüm bireylerle ilgili temel özgürlüğü yani "iletişim özgürlüğünü" hiç ele almadık” demiş ve eklemiş: “Aslında Bilim Kurulu'nun hazırladığı Anayasa Taslağı'na bakarsanız onların da "iletişim özgürlüğü" gibi bir kavramdan söz etmediklerini görürsünüz.”

Konsey Başkanı benim Medya hakkında önceki yazında ifade etmeye çalıştığım hususu çok güzel özetlemiş: “İddia ediyoruz ki ,“ o özgürlüklerin tamamını içeren kavram "iletişim özgürlüğüdür”… Bunu, daha da, açıyor ve: “sadece yukarıdakileri değil, örneğin "haberleşme" yahut bilgi edinme hak ve özgürlüğünü" de içerir!” diyor.
Bu konuda ,“ezberi bozmak ". Yani beylik sözleri bırakıp, “iletişim özgürlüğüne “ odaklanmak ve yeni Anayasanın bunu kısıtlanmadan sağlayacağı hükümler bulundurması şarttır!

Şimdi soruyorum Sayın Başkana: bugünkü koşullarda “iletişim özgürlüğü” , tam anlamıyla, var mıdır? Bunu engelleyen devlet midir, yoksa iletişim araçlarının hatta dağıtımın ve reklâmların hemen hepsini “tekelinde” tutan holdingler midir?

Yanı Sayın Ekşimin söyledikleri “, akademik” ve “teorik olarak doğrudur da fiiliyatta bu “tekel” düzeni devam ettikçe, bütün içerikleriyle, gerçek bır “iletişim özgürlüğünden söz edilebilir mi? .
Geçen yazımda dediğim gibi, aslında, bugünkü şartlarda , “Medya –iletişim araçları Holdinglerin müsaadeleri dairesinde özgürdür “

Sayın Ekşi, Basın Konseyi Başkanı sıfatıyla, “,Türklüğü aşağılanmasını serbest bırakmak için TSK’nın 301. maddesinin kaldırılması için çalışırken, acaba bütün o doğru sözlerini – düşünce ve ifade özgürlüğünün temeli olan “iletişim özgürlünün “ sağlanması için bır madde yazılması için neden mücadele vermiyor?

Ben geçen yazımda şöyle bır madde önermiştim :““Medya özgürdür, bu özgürlük, asla kısıtlamaz. Bunun gereklerini, Devlet yapar: medyanın ve tüm araçlarının gazetelerin dergilerin , TV kanallarının “tekellerde”, olmasını, Basınla TV kanallarının, aynı ellerde toplanmasını ve Holdinglere bağımlı olmalarını engellemek için gereken yasal tedbirleri alır!”

Bildiğim kadar hukuk mezunu olan Sayın Ekşi. İletişim ve medya özgürlüğü konusundaki doğru sözlerini. , bu enamıyla, çok daha iyi “formüle” eder. Tabii, ”zemini, konumu" ”müsaade ederse!
Sayın Ekşi-Sayın Başkan, daha önce bu konuda naçizane yazdıklarıma -, Basın Konseyı Kurucularından olduğum halde, cevap vermek lütfünde bulunmadı.

Evet, Sayın Ekşi. Bu konuda “ezberi bozmak “ lazım da, pekâlâ, siz ne yaptınız Sayın Ekşi Sayın Başkan- neden “ezberinizi" bozmazsınız? .

***************

Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 10:38:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?