17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Sıra Geliyor Cumhuriyetin Ordusuna!

Malum, liboş RADIKAL gazetesi, Yorgo Kırbaki’nin Atina’dan verdiği bir haberi, imrenerek, başlıklara çıkarmış; Yunanistan milli bayramlarında askeri geçit resimleri törenlerini iptal etmeyi gündemini almış…

Bu işareti veren Yunanistan Savunma Bakan, Spilios Spilitopulus’a göre, bu gibi törenler “hem çok pahalıymış, hem de , vatandaşların sinirini bozuyormuş”..Hem AB ülkeleri arasında böylesine törenler ancak Fransa’da ve Yunanistan’da kalmış… Üstelik askeri efzun kıyafetli Yunan askerleri de artık meydanlardan çekilecekmiş…


Komutanlarımın ,okuyucularımın dikkatlerini çekerim; şimdi “komşuda pişiyor” ve muhakkak, çok geçmeden, “bize de düşecek”, AB tarafından “ tavsiye”,daha doğrusu “şart” olarak bize de dayatılacak! .


Bizim liboşlar , öteden beri ,Cumhuriyet ve Zafer Bayramlarında askeri ağırlıklı gösteriler ve geçit resimleri yapılmasına “ militarizm” diye karşı çıkarlar. Ordunun başka hiçbir orduda benzeri olmayan “Emret Komutanım” gizemini- komutan emredince sorgu sual etmeden gereğini yapmak anlayışını , “Emretme Komutanım” başıboşluğu ve laubaliliğiyle bozmak isterler.: TBMM’deki Muhafız taburunun,oradan çekilmesini isterler…


MİLLETİN ORDUSU-MİLLET ORDU


Önce şunu söyleyeyim ; bundan sonra yazlarımda , Türk Ordusu için, Türk Silahlı Kuvvetleri deyimini veya TSK rumuzunu kullanmayacağım; Şu bağlamda, gördüğüm lüzum üzerine, asıl gerçek olan “Türkiye Cumhuriyetinin Ordusu – TC Ordusu” diyeceğim.Çünkü millet ordusu ve Cumhuriyetin ordusudur . Ve bu anlamıyla, dünyada benzeri yoktur. Ama bunun için de, ordumuzu içerden ve dışardan , AB kalıbına uydurmaya , etkinliğini azaltmaya çalışıyorlar!


ŞARTLAR


İlerleme raporunda TC ordusunun etkisiz hale getirilmesini sağlayacak nice “tavsiyeler” var. Ordumuzun ,Avrupa Orduları gibi bir statüye bağlanması, geleneksel İç Hizmet talimatnamesinin değiştirilmesi, askerlerin sivil kontrolü altına verilmesi ve Cumhuriyeti kollamak, korumak görevini yapamaz hale gelmesi! Bu iktidarın ve yalakalarının da örtüşen hedefi!


TC Ordusu son yıllarda kendisini yenilemiş ve daimi olarak yenilemekte olan bır ordudur. Bakın, şu sırada yeni bir reform hamlesinin içinde. Benim Kore’de hizmet ettiğim Ordu ve Komutanlarla bugünkü Ordu ve Komutanlar arasında ,dağlar gibi farklar var. Ruh, hep aynı ruh ama eğitim ve düzen bakımından, bugünkü Komutanlar subayların hepsi mühendislik derecesinde eğitim görmüşler, en az bir yabancı dil biliyorlar ve yabancı ülkelerdeki çağdaşlarıyla boy ölçüşecek,fark atacak durumdalar.


Velhasıl , Mehmet Ali Kışlalı hep yazar, ben de yazarım; bugünkü Türk Ordusunu değiştirmeye kalkışmak ve güçsüz hale getirmek ihanet olur. Bu gizemi de ve yabancıların anlamalarına imkan yok.


MÜDAHALELER


Yabancı ev ödevi hocalarının ve içerdeki destekçilerinin, Orduyu değiştirmekten istemekten bir maksatları da, ilerde “müdahale" yapamayacak hale getirmek!


Son yıllarda yapılan müdahalelerde özellikle komuta zinciri dışında a yapılan 27 Mayıs darbesinde, daha az 12 Mart ve 12 Eylül müdahalelerinde aşırılıklar olmuştur. Ama ben 27 Mayısın sillesini bizzat yemiş bir insan olarak, sorarım ; sivil politikacıların, görevlerini suiistimal ettiklerinde veya yapmadıklarında, bu müdahaleler ve de 28 Şubat "Balans ayarı" yapılmamış olsa idi. Türkiye, bugün, nasıl ve nerede oldurdu?


. TC Ordusu , laik ,üniter, milli devletin,omurgasıdır , en son ve en sağlam sigortasıdır: ve askeri törenler belki liboşların sinirlerini bozar ama milletimizin sinirlerini bozmaz, aksine imanlarını tazeler! Türk Ordusu, şükürler olsun , ne Hollanda, ne İngiliz ne de Yunan ordusudur; Türk milleti ile özdeşleşmiş bir millet-ordudur. Alay sancağı geçerken kadın, erkek, çocuk milletin gözlerini yaşartan bu gizemi de, bozmaya kalkmayın!

*********
SON DAKIKA;-


• AB cenahında “Kötü Polis”in İlerleme Raporuna karşılık “İyi Polis”-“Etki Raporunda” Türk Ordusu övülmüş..Bir gazetemiz bunu manşete çıkarmış ama aynı raporda, gene Ordunun siyasetteki etkisinden ve bütçede “orduya fazla pay ayrılmasından şikayet ediliyor. İlginç bır nokta da Türk Ordusunun, Avrupa güvenlik yapısınca kolay “entegre” edilebileceğinden söz ediliyor. Yani Türk Cumhuriyet Ordusu Avrupalın lejyoneri olacak…Bununla iftihar (!) edebiliriz…

İKİ ACIMIZ – Eski sevgili dostum , 1954’te DEVİR dergisinde ortağım Müşerref Hekimoğlu’nu ve sevgili meslektaşımız Erol Dallı’yı kaybettik. …Sanki , Sonbahar’da mesleğimizden yaprak dökümü! Müşerref’e ve Erol’a tanrıdan rahmet diliyorum.

Yayın Tarihi : 18 Ekim 2004 Pazartesi 17:45:28
Güncelleme :18 Ekim 2004 Pazartesi 17:48:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?