27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Tarzan Güç Durumda, Kurtlar Beklemede!

“Açılımın” Erdoğan-AKP için, daha vahimi ülke için nasıl bir “açmaz” olduğunu, dünkü yazımda anlatmaya çalıştım. Başbakan’ın danışmanı Ömer Çelik, Erdoğan’ın “kırmızı çizgilerinin” “çözümsüzlük” olduğunu söylüyor... Günün manşeti şu imiş... “Bugünkü statü değişecek, demokratikleşme devam edecekmiş... Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı tecrübelerle, bir adım atılması konusunda toplumsal mutabakata ulaşılmış, toplumda bir irade oluşmuş. Ve bir momentum yakalanmış.”

MOMENTUM-İRADE

Sorarlar, hangi toplumsal irade, hangi toplumsal “mutabakat” ve asıl “Kimlerin kimlerle mutabakatı...” Şu sırada, irade de, üstünlük de Apo’nun -eşkıyanın DTP’nin, bölücülerin- elinde; “Mutabakat” onlarla mı? AKP Hükümeti, Apo’nun yol haritasını bekledi... Emine Ayna’nın DTP’nin, sözlerinden -eylemlerinden- “Eruh-Şemdinli” zafer şenliklerinden ve aynı sırada terörün kentlerde de devam etmesinden rahatsız! “Tekerleğe çomak sokuyorlar” diye... Ancak asıl gerçekler ve tehlike bunlar ve bölücülerin “iradesi”. En önemlisi, Apo’nun “yol haritası” ortadayken, Hükü-metin “yol haritası” sağduyulu “Türkleri” ve azgın “Kürtleri” tatmin etmeyecek... Açılım, Beşir Atalay’ın nafile turları, “minik serçe”nin şarkıları gibi, “hamamda, nahoş sedalar” olarak kalacak.

REEL DÜNYA

Reel dünya, Erdoğan’ın dünyasından çok farklı. Orada gerçekler, Apo-PKK bir yanda şehit yakınlarının dinmez acıları öte yanda... Yalakalarının hangi “tarafta” kimden yana oldukları malûm, ama Erdoğan hangi yanda, hangi “taraf”ta?
Abdullah Gül ve Erdoğan “çözümü”, Norşin-Potamya diyorlar. Dağlardan “Ne mutlu Türküm diyene”sözlerinin silinmesinde ve Apo’nun “modeli” ile örtüşen “Anaysa değişikliğinde”, Türklüğün silinmesinde arıyorlar!

MUSTAFA MUĞLALI

Bu gafletin son örneği, AKP Van Milletvekili -bir ara Türk milli eğitiminin emanet edildiği- Hüseyin Çelik, Van’da, Özalp ilçesindeki “Mustafa Muğlalı Kışlasının” adının değiştirilmesini talep ediyor... Bölge halkını rahatsız ediyormuş... Kışlanın karşısına bölücülüğün öncülerinden, 33 eşkıya için anıt dikilmeli ve onlara ağıt yakan PKK türkücüsü Ahmet Kaya sağ olmalı da bu günleri görmeliymiş!

Rahmetli Mustafa Muğlalı Paşa, DP(Demokrat Parti) döneminde, gene böylesine bir “Kürt Popülizmi” akımına kurban edilmişti... Ama Paşaya garez, sadece Özalp ilçesindeki olaydan dolayı değil. Bunların asıl takıntıları; rahmetli Paşa, Menemen’de Asteğmen Kubilay’ı şehit eden yobazları, muhakeme ettikten sonra idama mahkûm eden Mahkemenin başkanıydı!

DIŞ BOYUT

Gözden kaçıyor, “açılımda” başka bir boyut “dış mutabakat” ve dış irade var. ABD Irak’tan çekilirken, kendi öz çıkarları, petrol kuyularını sağlama almak için, bir taraftan PKK’lılarla temas edip, onları -şimdilik- pasifize etmeye çalışıyor ve Erdoğan’ın “açılımını” destekliyor.

Usta gazeteci Fikret Bila, önce Erdoğan’ın “üç ayda” bitirmek zamanlamasına dikkati çekiyor... ABD’nin acelesi var da onun için! Bila diyor ki; “Ankara’nın Ermenistan, Kürt sorunu ve azınlıkların dini talepleriyle ilgili çalışmaları neredeyse eşzamanlı bir biçimde hızlandı... Ankara’nın hızlanmasıyla ABD Başkanı Barack Obama’nın, Ankara ziyareti arasında gözle görülür bir paralellik var.”

Bu talepler neler? “Kürt sorununa çözüm bulun, Ermenistan’la sorunları çözün... Heybeliada Ruhban Okulu’nu açın.” AKP Hükümeti de bu üç konuyu, hızla gündeme taşıdı ve hızla girişimlerde bulundu. Kısacası “AKP açılımı” aslında Obama’nın ve bununla eş zamanda, Karayılan’ın, sonra Apo’nun iradeleriyle başladı “momentum” kazandı!

Şimdi Tarzan güç durumda; acelesi olan ABD’ye yetişmek gerekiyor! “Momentumu” kaçırmamak gerek!  Daha da önemlisi, “Yol haritası”, Apo’nun “Haritası-modeli” ile kısmen de olsa örtüşse bir türlü, örtüşmese, bölücü Kürtleri tatmin etmeyecek... Havada “hamamda” kalacak. Tarzan, çığlıklar atarak daldan dala sıçrarken “aslan” bekliyor!

FERİT MELEN

Van denince aklıma hep, hakikaten “anlı-şanlı” Vanlı fakat “Türk”, eski Başbakanlardan rahmetli Ferit Melen gelir... Maiyetinde bulunmakla onur duyduğum Melen, hem Kürt asıllıların Cumhuriyet Türkiye’sinin, en yüksek mertebelerine gelmelerinin, hem de onların bu vatana sadakatlerinin timsali idi. Rahmetle anıyorum!***

 

Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 11:37:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet Türkoğlu IP: 88.252.163.xxx Tarih : 20.08.2009 19:43:02

murat batak'ın 19 Ağustos tarihli yorumuna (!) cevaben:Konuya girmeden önce sana şunu belirteyim: "Yakın tarihimizi bilmeyen, bugünü anlayamaz" Apo  geçmiş tarihimizde İngilizler, Amerikalılar ile işbirliği içinde bulunan ve Anadolu'yu batı emperyalizmine emdirmeye çalışan padişahın yalakaları şeyh saitler, saidi kürdiler vb. den başkası değildir.Ben bu yorumumu. "Anadolu'nun gerçek sahipleri olarak, ezelden beri  bağımsız yaşayan ve yaşayacak olan TÜRK MİLLETİ ADINA yapıyorum"

(Senin ve senin gibilerin, Atatürk'ü, yakın tarihimizi  ve de Millî Mücadele tarihiniyeniden yazmaya çalışan hüseyin üzerler ve adnan hoca gibi  yazarlardan,fettullah'dan  okunmamasını tavsiye ederim.)