18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Tolon paşa çok yaşa !

Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon 30.Ağustos’ta emekli oluyor. Paşalarımızın en verimli çağlarında emekli olmaları acıdır; kıymetli , komutanların emeklilik haberlerini okuyunca yüreğim burkulur. Ama TSK’nin kuralları ve gelenekleri böyle, nöbet değiştirilmesini gerektiriyor.

Hurşit Tolon Paşa’yı, yıllardır, Genelkurmay Genel Sekreterliği döneminden beri tanır ve hayranlıkla izlerim. Daima- hele son yıllarda-teröristlerle ve gericilerle mücadelede , lafını esirgemeyen, cesur bir Türk askeri ve gerçek aydınıdır.
Emekli olmakla ve şerefle taşıdığı üniformayı sırtından çıkardıktan sonra, köşesine çekilip susacağını sanmıyordum. O da diğer birçok emekli generallerimiz ve subaylarımız gibi, Türk Ordunsun geleneklerine sadık kalarak , TC’ni korumak işlevlerine devam edecektir. Nitekim Tolon Paşa bunu açıkça ifade etti; Ankara’da, üniformasız , mücadelesine devam edecek. Bundan sonra TSK disiplinine uyarak zaman zaman açıkça söyleyemediklerini , muhakkak artık dobra dobra söyleyecek ve arkasında, zaten gönüllerinde taht kurduğu milyonlarca Türk olacaktır. Onun ismini ve ayakları sağlam yere basan mert çıkışlarını,hele “Kürt Sorunu” konusunda entel,liboş ve bölücü ukalalıkların, abuk sabuklukların , - ve ıhanetin enflasyonunda çok duyacağız. .

Mustafa Kemal de Kurtuluş Mücadelesini , üniformasını çıkardıktan sonra başlatmıştı.
Bütün Türklerin, milletin hakiki Paşası olmakla , “aydınların” ,medyadaki yalakaların ,”demokratik” Paşası olmak arasında, herhalde bir fark olsa gerek! Sevgili Hurşit Tolon Paşa’ya yeni hayatında ve mücadelesinde başarılar diliyorum.

ÜNİFORMAYI TAŞIMAK

Sırası geldiğinde Mustafa Kemal’in Üniforma konusunda söylediklerini Babamın anılarından aktarmak isterim. 1930’lu yıllarda Mussolini Antalya’ya “Bizin Deniz” diye göz diktiği günlerde, Mustafa Kemal İtalyan Büyük Elçisini Çankaya’ya çağırır ve Cumhuriyetten sonra hep olduğu gibi sivil kıyafette kabul eder. Bir müddet sonra ,Büyük Elçi’ye “Ekselans Müsaadenizle beş on dakikalık bir işim var” diye yanından ayrılır…Döndüğü zaman,üzerinde Cumhurbaşkanı olalıdan beri- ancak iki defa – bir manevra esnasında ve fotoğraf çektirmek için giydiği Mareşal Üniforması vardır. Gülümseyerek yerine otururken ,Elçiye “Mussolini’ye- bana söylediklerinizi, bu kıyafetimle dinlediğimi de yazınız” der ve ilave eder “Üniformayı giymek kolay- fakat taşımak güçtür!”

NOT – Bu vesileyle Bir dönemde gericilere ve teröristlere karşı mücadelede büyük başarılar göstermiş Tokat ve Özkasnak Paşaların, lojmanları boşaltmaları istenmiş. Bürokratik bır kuralcılık eseri olduğunu tahmin ettiğim bu uygulamayı yadırgadığımı ve TSK’ne yakıştıramadığımı ifade etmek isterim. İki Generalimiz de teröristlerin boy hedefi..****************

Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2005 Pazartesi 12:00:25
Güncelleme :15 Ağustos 2005 Pazartesi 12:04:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?