19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Tsk’de Yeni Dönem

Genelkurmay Başkanlığında. Orgeneral Yaşar Büyükanıt Türk Silahlı Kuvvetlerinin en yüksek makamını Orgeneral Hilmi Özkök’den devralacak. 

Bu, olağan bir devir- teslim değil: TSK’de gerçekten millete umut. Cesaret veren yeni bir dönem başlıyor ve bununla beraber Türkiye’de yeni bir aşamaya giriliyor. 

Daha evvel de Sayın Özkök, dönemi ve sözleri konusundaki düşüncelerimi açıkladığım için .”Gidene ağam gelene Paşam demediğim” herhalde mâlumdur. Gerek Özkök, gerekse Büyükanıt, TSK’nin n şerefli Paşaları. .Ama ben, Özkök Paşa’ya ve yöntem ve yönetimine ,hiç alışamadım… Ve bır yazımda, Paşanın ”Herkes kendisine layık olan Genelkurmay Başkanını özler.”,demesine karşılık “Türk milleti, Ordusunun layık olduğu komutanın özlüyor” diye yazdım… Şimdi, yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın devir teslim törenindeki konuşmasından da belli oldu ki, Türk milleti ve Türk Ordusu özlediği Genelkurmay Başkanını bulmuştur… . 

Yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, konuşmasının da her cümlesinde, milli çıkarlar ve tehlikeler konusunda doğrular ve kararlılık vardı. “Yüksek Komuta “ takımı tamam olmuştur. . 

HİLMİ ÖZKÖK PAŞA
Özkök Paşa hemen hemen her konuşmasıyla, liberalleri, entelleri ve de iktidarı hoşnut eden. adeta bu hususta, özel çaba gösteren n “demokratik ve liberal bır paşa idi. “Her şey masaya yumruk vurmakla olmaz.. Zihninizi kullanmanız lazımdır “demişti… Son konuşmalarında da doğrultuda devam attı.”İhtiyacımız olan tek şey demokrasidir” dedi…”Silahlı kuvvetler düşünsel yetenek çapını çok disiplinli olarak genişletebilmeli ve bu yeteneğimi sert güç yanında “yumuşak” güç halinde tatbik edebilmelidir” dedi. Bu felsefi ve akademik değerlendirmeler liberal çevrelerin çok da hoşuna gitti, ama TSK’nin Başkomutanı tarafından, özellikle, bu zaman ve zeminde söylenince, ,gerçekte, pratikte, kavramların-askerlikle demokrasini doğal çelişkisi! Özkök Paşa, bunları hep söylerken, hayati konularda ve açık güncel tehlikeler karşısında, ekseriya fazla sessiz ve “yumuşak” kaldı. TSK’ne karşı olan ve TSK ni güçsüz kılmak isteyen “AB’ne taraftarlığını”, adeta bir amentü gibi tekrarladı. 

Nihayet , “Her olayda Ordudan tepki beklemeyin” ve biz “tepki gösterince borsalar oynar” diye tavrını ve asıl endişelerini belekli etti Milletimiz, geleneksel olarak, bütün olaylarda ve tehlikelerde “Aslanlı Kapı”dan ses ve yerine göre, yumruk bekler. Liboşlar ister beğensinler. İster beğenmesinler, bu ülkemizin ve ordunuzun bır ayrıcalığı ve üstünlüğüdür... Özkök Paşa maalesef bu geleneği, Türk milletime özgü,”ordu millet” millet olmanın gizemini değiştirmek istedi veya öyle algılandı. 

Özkök Paşa onların gönüllerine ve kafalarına gönlüne göre bir Genel Kurmay Başkanı idi, AKP, liberaller ve enteller ve gözleri kalpler, borsa tablolarında olan bazı iş adamları O’nu çok arayacaklar. Ve hep birlikte izleyeceğiz, liboşlar, sözde “aydınlar” , hemen, yazılarında konuşmalarında ve “bildirilerinde, Büyükanıt Paşaya. Başbuğ paşaya, son konuşmalarından başlayarak karşı çıkacaklardır. .
Bir şey daha var Devir Teslim törenindeki manzaralardan Yeni Komutanlar ve TSK ile. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında gönül ve görüş birliği belli olurken, onlarla, Hükümet arasındaki soğukluk ve görüş farkı da ortaya çıktı. Cumhurbaşkanının İktidara rağmen Lübnan’a asker gönderilmesine açıkça karşı çıkması bunun bir işareti idi. 

Orgeneral Büyükanıt ile Orgeneral Başbuğ konuşmalarında, eski Genelkurmay Başkanının, AKP iktidarının arzu ettiği, AB ‘nin de önerdiği doğrultuda. TSK’nin küçültülmesi, .askerlik süresini kısaltılması, Ege Ordusunun ve 3 Ordunun kaldırılması ve Kuvvet Komutanlıklarının Genel Kurmay çatısı altında toplanması tasavvuruna son verdiler! 

Türkiye’de yeni ve nazik bir dönem başlıyor: bunun da “anahtarları, ı Büyükanıt Paşanın şu sözlerinde :” Gördükleri rejimi değiştirmek ve TSK’ni etkisiz kılmak Rüyaları asla gerçekleşmeyecek”. Ve Başbuğ Paşanın da “Terör “her yerde vurulacak” kararlılığında.
Bu yazıyı, gelecek yazımda Büyükanıt ve Başbuğ Paşaların konuşmaların yarın vurgulamak kaydıyla. E, Toroğlu’nun tam halk ağzıyla ve şu sırada benim de içimden geldiği gibi, bitireyim: “Milletimiz vurdu mu oturtacak Genelkurmay başkanını buldu… Oh be! “
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2006 Pazar 01:01:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?