19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Umudumuz Yeni Mesih Obama

ABD‘nin, yeni Başkanı Barack Obama, nihayet Türkiye’de. Ne yapacağı –ne söyleyeceği, adeta yeni bir Mesih’miş gibi bekleniyor. Bu satırları okuduğunuzda ziyaretinin ana teması TBMM’nde yaptığı konuşmadan belli olacak… Sonra da ayrıntılar sızacak, maksadı daha iyi anlaşılacak!

Çantasında, Gül ve Erdoğan'la yapacağı görüşmelerde; Afganistan, Ruhban Okulu, PKK, Ortadoğu, AB reformları ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerini gündeme getireceği malûm. Bu konuların her biri ayrı yazı konusu!

KİM BU OBAMA?

Önce Obama, nedir, kimdir – bunu belirtmeye çalışalım… Malum Amerikanın 44. ve de, ilk siyahî Başkanıdır. Bu son husus, kendisine dünyada gösterilen ilginin baş sebebidir. Amerika’nın, kanlı iç savaşından sonra da süren, beyaz-siyah mücadelelerinden sonra, bir zencinin Başkan olması gerçekten, küçük bir mucize ve Amerika'daki, “pozitif ayrımcılık” siyasetinin eseridir. Kısacası; Zencilerin her sahada eşit mevkilere gelebilmeleri için, onlara, beyazlardan fazla, özel imtiyazlar tanındı… Mesela bir mevkie, biri zenci, diğeri beyaz, iki aday varsa, yeteneğe bakılmadan zenci tercih edildi ve sonunda, “siyah” Obama, “Beyaz Saraya” geldi, oturdu.

Ondan evvelki Cumhurbaşkanları, ya politikanın içinden gelmişlerdi- bazıları, Grant ve Eisenhower gibi, eski askerlerdi… Bazıları da, Truman ve Ford gibi Beyaz Saray ölüm veya “başka” bir sebeple boşalınca, Başkan Yardımcısı oldukları için Başkan olmuşlardı.

Obama’nın, daha önce belli bir politika hayatı yoktu. Onu, hangi güç, bu mevkie getirdi. Rivayet muhtelif, ama herhalde bir “mim” koymak gerekiyor!

YENİ DÜZEN

Obama, selefi George W. Bush'un ve “Newton”cuların (yeni Muhafazakârların) berbat ettikleri “düzenin” yerine, “Yeni bir Dünya Düzeni” kuracak deniyor. Bu düzenin gerçek “mimarı” mı, yoksa “uygulayıcısı” mı olacak ve bu sefer bu “yeni düzen” nasıl bir düzen olacak. Bu “düzende” Türkiye’nin yeri ne olacak? “Faillerden” mı yoksa “mefullerden”mi; aktif mi, pasif mi?

Önce düşünmek gerek; genelde ve özellikle Obama’nın çantasındaki konularda, Türkiye’nin çıkarları, ABD’nin çıkarlarıyla, örtüşüyor mu? _ Gerçek – devamlı bir “stratejik Ortaklık” mümkün olabilir mi, yoksa “taktik” yani, zamana zemine göre değişen bir ortaklık- “birliktelik” mi söz konusu! Öyleyse, bu imce çok boyutlu “oyunda” halen Türkiye’yi idare edenlerin, basiret ve dirayetine, ne kadar güvenilebilir?

KULLANANA GÖRE

Hatırlardadır; Zapsu, Amerika’da, yalvarmıştı; “Onu (Erdoğan’ı) atık su deliğinden aşağıya süpürmeyin, kullanın” diye! Şimdi ABD’nin – Obama’nın, Amerikanın öz çıkarları için, Türkiye’yi kullanmak istediği, besbelli. “Sureti istimali ” (kullanış tarzı) ve son “kullanım tarihi” sonra anlaşılacak!

Siz, koca Türk milletinin ve Cumhuriyetinin getirildiği şu acınacak hale bakın – kendi milli çıkarlarımızı ilgilendiren konularda, DTP/PKK, Obama’dan, eyalet sistemiyle, özerklik- APO başta Genel af isteyecekler. Döndük dolaştırıldık, ne durumlara düşürüldük;

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’i, ayrımcılık yapıyor diye linç etmeye kalkışanlar, bildiriler yayımlayanlar, asıl ayırımcılığı Türkiye’nin eyaletlere ayrılması için, hem de Obama'dan, şefaat dileyerek, yapanlara karşı ses çıkarmıyorlar: Çünkü onlara göre Türkler hep haksız. Ermeniler Kürtler haklı!

Bazı yazarlarımız yazmışlardı “Obama Kürt sorunun çözümü konusunda öneride bulunmadan biz çözelim” yani “verelim kurtulalım - Başka seçeneğimiz yok” diye! Obama'nın, ne kabahati var: bizde bu “enseler”-, teslimiyetçiler, onlarda da o güç oldukça biz daha çok şamar yer ve –“kullanılırız”! Son kullanım tarihi geçince de, Zapsu'nun atık su kanalından aşağıya süpürülürüz! ***
 

Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 14:49:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Türk Milliyetçisi IP: 88.231.93.xxx Tarih : 8.04.2009 00:03:07

Daha önceki yorumumda, "Obama Türkiye'ye niçin geliyor ?" diye belirtip,bu hususun 'yetkili kişilerden açıklanmasını ' ortaya koymuştum.stediğim açıklanmaların yapılmaması üzerine,ben de yorumumu şu şekilde  yapmaya, kendimde zorunlu hissettim:"Obama, Türkiye'ye, gırgır geçmeye geldi. Her kesimin sırtını okşayarak,'sen de haklısın, sen de haklısın !' diyerek mavi boncuk dağıttı.Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığı ve geleceği hakkında hiçbir beyanda bulunmayıp,ruhani okullarını, ermeni tavizlerini, pkk varlğını dile getirerek "ABD'de başkanlar değişse de politikası değişmez prensibini" çok güzel uyguladı.Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul-zurna az !