30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kriz Reel sektör`ü vurmaya başladı

KRİZ REEL SEKTÖRÜ VURMAYA BAŞLADI


Son birkaç aydır, dergi ve gazetelerin ekonomi bölümlerini takip edenler Global krizin Reel sektöre etkisinin eksi anlamda arttığını göreceklerdir.


Ne acıdır ki bunun en büyük çözüm ayağı olması beklenen finansal kurumların ve yetkili kurumların Reel sektörün problemlerini hiçe sayarak, buna Devlet bankaları da dahil, pasif yönetimleri sonucunda yaprak dökümlerini hızlandırmıştır.


Reel sektörün, bir taraftan banka vb ödemelerindeki sıkıntıları kartopu gibi çoğalırken diğer taraftan kriz yüzünden oluşan piyasa şartları ile iyice yelkenlerini suya indiren firmalar her zamanki gibi kaderleri ile başbaşalar.


Aslında sadece krizden Kobi’lerin etkilendiğini söylemek ilk 500 ‘e giren ve şu anda ayakta zor durmaya çalışan firmalarımızinda durumlarinin iç açıcı olmadıgını söylemeliyiz.

 
Türkiye’nin ilk 500 firma sıralamasında olan ve sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın` en büyük tekstil firmalarından Şahinler Holding’in `iflas erteleme` kararını alması krizin ne boyuta geldiğini bize göstermektedir.


Özellikle kendisini Tekstilde hissettirmeye başlayan kriz, sektör de ciddi hasarlar vermeye başlamıştır.


Bursa’nın ilk tekstil firmalarından Sönmez flament’in piyasa şartlarının olumsuz olduğunu öne sürerek `üretimini durduğunu` ilan etmesi ile zaten piyasada ki tedirginliğini daha da negatif anlamda etkilemiştir.

DENİZLİ DE TEKSTİL FİRMALARI KEPENK KAPATMAYA BAŞLADILAR


Para dergisinin haberine göre; `çok sağlam, Denizli batsa bu firma batmaz` denilen Denteks Denizli tekstil tamamen üretimini durdurdu. Atak tekstil, Doğan tekstil gibi firmalar üretimlerini durdururken, Dempaş’da iflas kararını açıkladı.


Peki, Reel sektöre kim yardımcı olacak?


Krizin kapısında değil hatta içerisin de olduğunu anlayan reel sektör’ün bu haline, sizce Hükümet ne yapıyor?


Cevap: `BİNDİKLERİ DALI KESİYORLAR`


Reel sektörün içinde bulunduğu durumu gerçekçi analizlerle anlamaya çalışıp, karşılaştıkları problemlere tedavi bulmaktansa; Elektriğe ve Doğalgaza Cumhuriyet tarihimizin en büyük zamlarını yaparak, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyecek şekilde Reel sektör’e zarar verdiler.


Kriz’in etkilerinin görüldüğü şu günlerde; talep daralması, finansal sıkıntılar, borçlarının ödenememesi, alacaklarının toparlanamaması, gibi problemlerinin yarattığı olumsuzlukların yanında birde zamlar ve bankaların riskleri iyice Reel sektörün üzerine bindirmesi firmaların belini iyice bükmüştür.

PEKİ, HÜKÜMET DEN NE BEKLENMELIDIR?

Hükümet Global krizin Finansal piyasada etkili olmamasının; Reel sektöre olmayacağı anlamına gelemiyeceğini görmelidir ve bir an önce harekete geçmelidir;


CEVAP ÇOK AÇIK:


ABD’deki açıklanan ekonomik yardım paketleri gibi acil ve verimli şekilde açıklanmalıdır, birincil çözüm olan nakit ihtiyaçları karşılanmalıdır.


Merkez bankası faizler de indirim yoluna giderek Reel sektörün ihtiyacı olan likidite’yi finansal kurumların vasıtası ile ucuz fiyata kredi kullanma imkânı sağlanmalıdır.


Ayrıca, başta tekstil sektörü olmak üzere, krizin etkisinin en çok görülebileceği diğer sektörlere de yardım paketleri açıklayarak, krizin daha da derinleşmesini engelleyerek, etkisini en aza indirmeye çalışmalıdır.


İş dünyasını önde gelenlerinin hep bir ağızdan krizin Reel sektörde yaşanmaya başladığını ve buna çareler alınması gerektiğini koro halinde söylerken, Hükümetin elektriğe ve doğal gaza zam yapması sizce Reel sektörün ne kadar yanında olduğunu gösterir?


Önümüzdeki günlerde Hükümetin alacağı kararlar ile Gerçekten Reel sektörün mü yoksa Fırsatçıların mı yanında olduğunu hep birlikte izleyeceğiz?

Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 16:20:20
Güncelleme :14 Kasım 2008 Cuma 16:42:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
EYLEM KARAMAN IP: 194.36.160.xxx Tarih : 21.11.2008 12:28:16

Bence siz sorunun içinde zaten cevabını da vermişiniz. Tabiiki de Reel sektör FIRSATÇILARIN elinde olmaya devam edecektir. Başımızda böyle bi DEVLET ve böyle bi HALK olduğu sürece biz bu zamlardan emin olun ki hep etkileneceğizzzz. Allah Devletimize ve Milletimize zeval vermesin ki, biz de güzel ZAMLARI yemeye devam edelimmm...