27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Maliye Bakanlığı: “Krizden etkilendik!”

Her zamanki gibi günlük gazeteleri alıp ekonomi sayfalarına baktığımda ilk dikkatimi çeken yazı, bu okuyacağınız yazının başlığı oldu.

Daha çok değil, bir iki hafta öncesine kadar hala krizin bizi etkilemediğini ve bizi teğet geçtiğini iddia eden Sayın Başbakanımızın kabinesinin Maliye Bakanı Sayın Unakıtan, Ocak-Şubat aylarındaki bütçe açığının geçen yılın aynı dönemine göre % 2000’lerin üzerindeki artışı karşısında “Krizden etkilendik.” açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet tarihimizdeki; sanayi üretimindeki rekor düşüşünün ardından, başka bir rekora imza atan Hükümet yönetimi, ilk iki aylık bütçe açığını 10 milyar 359 milyon TL olarak açıkladı.

Fakat aslında 2009 sonu için öngörülen bütçe açığı 10 milyar 398 milyon TL idi.

Bu demek oluyor ki, 2009 yılının ilk iki aylık döneminde, bütçe açığında tahmin edilen yıl sonu rakamı tüketilmiş oldu.

Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre: ‘Küresel ekonomide yaşanan krizin ülkemiz ekonomisinde de etkilerinin ortaya çıktığı, dış talepteki daralmanın ihracata dönük sektörlerde üretim ve satışların hızla azalmasına neden olduğu ve iç talepte de bir yavaşlama eğilimi görüldüğü şeklinde oldu’.

Sizce de gülünç değil mi?

Peki, bu başlığı neden ele aldım?

Nerdeyse bir yıldır etkisini bütün dünyada gösteren global krizin, bizi er ya da geç etkileyeceğini anlamamakta ısrar eden hükümet yönetimi, dünyadaki ekonomik verileri ne kadar yakından takip ettiğini (!) göstermiştir.

Buna göre, Türkiye’nin bir ekonomik yol haritasının oluşturulmamasının sıkıntısını daha çok yaşayacağı aşikârdır.

Çok basit mantıkla buradan şu sonuçları çıkarabiliriz:

• Hükümet yönetimi dünyadaki olup biten ekonomik dalgalanmalara sadece seyirci kalmaktadır.

• Global köy haline gelen dünyamızda, Amerika’daki başlayan ekonomik krizin önlemlerini enine boyuna ciddi şekilde ele almamıştır.


• Bırakın reel sektöre zamanında açıklanamayan yardım paketlerini, kendi bütçesini bile krizin etkilerini göz önünde bulundurarak hazırlayamamıştır.

Yani; içeride ve dışarıda oluşacak talep daralmasının vergi gelirlerinde negatif bir etki yapacağını ve bütçe açığı meydana getireceğini anlamayacak kadar ekonomi bilgisinden yoksun olduğunu düşünmek, en azından beni korkutmaktadır.


Sonuç olarak; ülkemizdeki reel sektörün problemlerini doğru şekilde ele alıp yol göstereceğini umut ederken; böylesine hatalar yapan bir yönetim anlayışı, sokaktaki vatandaş olarak morallerimizi fena halde bozmaktadır.
 

Yayın Tarihi : 22 Mart 2009 Pazar 20:38:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?