26
Mayıs
2024
Pazar
MEDYA

EN İYİ HABERLER PULİTZER'LENDİ

ABD'nin meşhur Pulitzer Gazetecilik, Edebiyat, Drama ve Müzik ödülleri açıklandı. Ekonomik krizle boğuşan The New York Times, aralarında eski valiyi koltuğundan eden haberin de olduğu beş ödülle yüzü en çok gülen oldu

 

NEW YORK - ABD’nin saygın ödülü Pulitzer Gazetecilik, Edebiyat, Drama ve Müzik ödülleri açıklandı. Seneyi diğer ABD gazeteleri gibi ekonomik krizle boğuşarak geçiren The New York Times gazetesi beş ödül kazandı. Geçen yıl altı ödül kazanan Washington Post gazetesiyse bu yıl bir ödül alabildi. Gazetenin köşe yazarı Eugene Robinson, Obama’nın başkanlık koşusu üzerine kaleme aldığı yazılarla ödüle layık görüldü.

The New York Times, eski New York Valisi Eliot Spitzer’in istifa etmesine yol açan haberle ‘flaş haber’ ödülünü aldı. İlk olarak gazetenin internet edisyonunda yayımlanan haberde geleceğin Demokrat Parti adayı olarak işaret edilen Vali Spitzer’in başını yakan fuhuş skandalı açıklanıyordu. Gazete haberi olayı ortaya çıkardıktan sonra istifa eden Spitzer’in, binlerce doları, soruşturmada adı Kristen olarak açıklanan, Ashley Alexandra Dupre takma adını kullanan 22 yaşında, şarkıcılığa hevesli genç kadınla birlikte olmak için harcadığı ortaya çıkmıştı.
Seks skandalları bir ödül daha getirdi: The Detroit Free Press eski Detroit Belediye Başkanı Kwame Kilpatrick’in politik kariyerini bitiren seks mesajlarını ortaya çıkardığı için ‘yerel habercilik’ ödülü aldı. Bu dalda East Valley Tribune gazetesinden Paul Giblin ve Ryan Gabrielson da ödül aldı.

Obama fotoğrafı da ödüllendi

The New York Times, ABD’nin Afganistan ve Pakistan’la ilgili yazılarıyla ‘uluslararası habercilik’, David Barstow’un radyo ve televizyonlarda yorum yapan ABD’li bazı emekli üst düzey subayların Pentagon tarafından Irak savaşına destek sağlamak üzere nasıl kullanıldığına değinen yazılarlarıyla da ‘araştırmacı gazetecilik’ ödülü aldı. Gazete ‘sanat eleştirisi’ dalında ve ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim kampanyasını izleyen Damon Winter’ın fotoğraflarıyla da ödüllendi.

The New York Times dışında birden fazla ödül alan tek gazete St. Petersburg Times oldu. Gazete adayların 2008 Beyaz Saray yarışında söyledikleriyle ‘ulusal habercilik’, ihmal edilmiş bir kızın anlatıldığı yazıyla da ‘yazı’ dalında ödüllendirildi. ‘Açıklayıcı habercilik’ ödülü Los Angeles Times gazetesinden Bettina Boxall ve Julie Cart Amy Harmon’a, ‘baş makale’ ödülü The Post-Star’dan Mark Mahoney’e, ‘karikatür’ ödülü The San Diego Union-Tribune’dan Steve Breen’e, ‘flaş haber fotoğrafı’ ödülü The Miami Herald’dan Patrick Farrell’a gitti.

Ödüller 1917’den beri veriliyor

Edebiyat sıralamasında ‘kurgu’ dalında Elizabeth Strout ‘Olive Kitteridge’ hikâye kitabıyla, ‘drama’ dalında Lynn Nottage, Kongo’da geçen ‘Ruined’ oyunuyla ödüllendirildi. Annette Gordon-Reed ‘The Hemingses of Monticello-An American Family’ adlı kitabıyla ‘tarih’ alanında bu ödülü alan ilk Afrika asıllı ABD’li yazar oldu.
‘Müzik’ dalında Steve Reich ‘Double Sextet’ eseriyle, ‘biyografi’ dalında Jon Meacham ‘American Lion: Andrew Jackson in the White House’ kitabıyla, ‘şiir’ dalında W.S. Merwin ‘The Shadow of Sirius’ şiiriyle ve ikinci kez ödül aldı.
ABD’de 1917 yılından beri verilen Pulitzer’i kazananlar 10 bin dolarlık para ödülünün de sahibi oluyor. Ödül töreniyse New York Columbia Üniversitesi’nde 28 Mayıs’ta yapılacak
 

aa
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 13:15:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?