25
Mayıs
2024
Cumartesi
MEDYA

826 milyon TL'lik ceza şoku

Doğan'a 826 milyon TL'lik ceza

Doğan Yayın Holding'e (DYH) toplamda yaklaşık 826,3 milyon TL'lik vergi/ceza ihbarnamesi tebliğ edildiği bildirildi.

HİSSELERDE SERT DÜŞÜŞ

Doğan Yayın Holding hisseleri, şirkete tebliğ edilen vergi cezasının ardından günü yüzde 17.74 düşüşle tamamladı.

Doğan Yayın Holding'den İMKB'ye gönderilen yazıda, Halkalı Vergi Dairesi tarafından dün şirkete, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin olarak vergi inceleme raporları dayanak gösterilerek 132 milyon 921 bin 473 TL tutarında vergi asli ödemesiyle, 693 milyon 179 bin 4 TL tutarında vergi ziyaı ve 165 bin TL tutarında özel usulsüzlük cezalarını içeren toplamda yaklaşık 826 milyon 265 bin 477 TL'lik vergi-ceza ihbarnamelerinin tebliğ edildiği belirtildi.

Açıklamada, ''Konuya ilişkin geniş bir açıklama ayrıca yapılacak olup, vergi inceleme raporlarında eleştiri konusu yapılan şirketimiz uygulamalarının yasal düzenlemelere ve Maliye Bakanlığının tebliğ, sirküler ve muktezalarına uygun olduĞu düşünülmektedir. Vergi inceleme raporlarında yer alan iddialara karşı her türlü yasal hakkımız kullanılacaktır.''

 DOĞAN YAYIN GRUBU'NDAN KAMUOYUNA

Dün, grubumuzun bir satış işlemi ile ilgili akıl almaz bir rapor yazılarak, Türk ticaret hayatında bugüne kadar örneği görülmemiş bir ceza uygulamasına gidilmiştir.

Yaklaşık 800 milyon TL gibi akıl almaz miktardaki vergi cezasının hikâyesi şöyledir:

- Doğan Yayın Grubu, 2006 yılının son aylarında kendisine ait Doğan TV Holding’in hisselerinin yüzde 25'ini Almanya'nın önde gelen medya gruplarından Axel Springer’e satmaya karar vermiştir.

- Satış işlemine 2006'nın kasım ayında başlanmış ve işlem 2 Ocak 2007 tarihinde Axel Springer grubunun satış bedelini yatırması ve Doğan Yayın Holding'in de aynı gün hisselerini bu gruba devretmesiyle sonuçlanmıştır.

- Doğan Yayın Holding, bu satıştan doğan 30 milyon TL tutarında vergiyi 2007 yılı nisan ayında ödemiştir.

- Para Doğan Yayın Holding’in kasasına 2007 yılında girdiği ve hisse devri de aynı tarihte yapıldığı halde, hiçbir maliyeci ve hesap uzmanının anlayamayacağı bir kasıtla, satışın 2006'da yapıldığı ve verginin de aynı yıl ödenmesi gerektiğine hükmedilmiştir.

- Türk Ticaret Kanunu’na göre anonim şirketlerin hisselerinin satış işlemi, hisse senedinin ciro edilip teslimiyle tamamlanır.

- Satışın 2 Ocak 2007 tarihinde tamamlandığı, paranın o tarihte kasaya girdiği ve hisselerin de aynı tarihte devredildiği bütün kanıtları ile ispat edildiği halde, Türkiye Cumhuriyeti yasaları dikkate alınmayarak ceza kesilmiştir.

- Öte yandan, satış işlemi 2006 yılında tamamlanmış olsaydı dahi hiçbir şey değişmeyecek, ödenecek vergi yine aynı miktarda olacaktı.

- Bu haksız uygulama burada da bırakılmamış, söz konusu işlem vergi kaçakçılığı gibi insafsız bir suç kategorisine sokulmuştur.

Türk Maliye tarihine en büyük vicdansızlık olarak geçecek bu olayı, bağımsız Türk yargısına götüreceğiz ve haklılığımızı sonuna dek savunacağız.

- Toplam 24 bin çalışanı olan, yılda 1.5 milyar dolar vergi üreten şirketimize ve yatırımcılarımıza verilen zararın takipçisi olacağız.

- Ayrıca, bu vicdansız ve kanunsuz cezanın arkasındaki gerçek niyeti ve kastı Türk kamuoyuna teşhir edeceğimiz kuşkusuzdur.

DOĞAN YAYIN GRUBU

 

Sabah
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 19:52:12
Güncelleme :19 Şubat 2009 Perşembe 09:06:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?