30
Mayıs
2024
Perşembe
MEDYA

İlhan Selçuk için tepkiler

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, İlhan Selçuk’un 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbeleri dönemlerini anımsatan bir yöntemle gözaltına alındığını belirterek, "85 yaşındaki Selçuk’un sağlığından endişe ettiklerini" söyledi.


Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, İlhan Selçuk’un 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbeleri dönemlerini anımsatan bir yöntemle gözaltına alındığını belirterek, "85 yaşındaki Selçuk’un sağlığından endişe ettiklerini" söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi önünde açıklama yapan Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, İlhan Selçuk’un 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbelerini dönemlerini anımsatan bir yöntemle gözaltına alındığını kaydetti. Yıldız, şunları kaydetti:


“AKP’nin kapatılması davası sonucunda siyasi iktidar ve yandaşları tarafından bu davanın yörüngesinden çıkarılması çabası yoğun olarak sürmektedir. Bu bağlamda kamuoyunda Ergenekon operasyonu olarak bilinen ve uzun süredir devam etmekte olan soruşturmanın AKP’nin kapatma davasıyla ilişkilendirilmesi, Cumhuriyet Gazetesinin bu yolla sindirilmek ve susturulmak istenmesi oyununa alet olmayacağız. İsmini Atatürk’ün verdiği Cumhuriyet Gazetesi, kurulduğundan beri 84 yıldır, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti sistemini savunmaktadır. Bu uğurda pek çok şehit vermiş ve birçok badire atlatmıştır. Cumhuriyet gazetesi demokratik hak ve özgürlüklerinin, laik Atatürk cumhuriyetinin korunması mücadelesini sürdürecektir.”

İbrahim Yıldız, Selçuk’a yönelik haksız gözaltı işlemine karşı yargıç nezdinde hukuki işlemler başlatıldığını kaydetti.

Yıldız, gazetecilerin soruları üzerine, Selçuk’un avukatlarıyla görüştürülmediğini, 48 saatlik bir gözaltı süresi bulunduğunu, avukatlar 24 saat sonra görüşebileceklerini ifade etti.

Gözaltına ilişkin kendilerine polis ve devletin her hangi birimi tarafından açıklama yapılmadığını aktaran Yıldız, Cumhurbaşkanı, Başbakan, İçişleri ve Adalet Bakanını aradıklarını ancak kendilerine ulaşamadıklarını, not bıraktıklarını geri dönüşün olmadığını söyledi. 

Yıldız, Selçuk’un evinde polisin 3 saat inceleme yaptığını, tutanak tutulduğunu kaydederek, sağlık durumuna ilişkin de, “İyi olduğunu düşünüyoruz, çünkü görüşemiyoruz. İlhan Selçuk 85 yaşında. Ciddi şekilde iki kalp krizi yaşamıştı. Bilgi alamadık, bu açıdan da kaygılıyız” dedi.

İbrahim Yıldız, Cumhuriyet Gazetesinden her hangi bir araştırma yapılmadığını söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi önünde toplananların bekleyişi sürüyor. Gözaltını protesto eden grup, AKP aleyhine slogan atıyor.

Selçuk'un gözaltına alınmasına tepkiler!


Çağdaş Gazeteciler Derneği yazılı açıklamayla İlhan Sulçuk'un gözaltına alınmasını sert bir dille eleştirdi.


ÇGD :“İlhan Selçuk’un gözaltına alınması muhalif basını sindirme eylemidir”

ÇGD Genel Başkanı Abakay: “Bu uygulamalar darbe dönemlerini hatırlatıyor”

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay’ın açıklaması şöyle:

Demokrasiyi, insan haklarını, Avrupa Birliği kriterlerini hiç ağzından düşürmeyen AKP iktidarında, bu sabaha karşı evler, basın –yayın organları basılıyor.12 Mart ve 12 Eylül Darbe dönemlerindeki uygulamaları hatırlatan gözaltına almalar yaşanıyor. Bu kapsamda meslektaşlarımız Cumhuriyet Gazetesi Yazarı İlhan Selçuk, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhat Bolluk ve gazeteci Adnan Akfırat ile birlikte çok sayıda kişi gözaltına alınıyor.

Öğrenilen ilk bilgilere göre, bu meslektaşlarımız “Ergenekon” adı verilen operasyon çerçevesinde gözaltına alınmış, bürolar bu nedenle aranmıştır.

Savcılığın gerekli gördüğü konularda ve davalarda ihtiyaç duyduğu kişilerin ifadesine, bilgisine başvurma hakkı kuşkusuz vardır. Ancak bunun darbe dönemlerinde yaşanan ‘geceyarısı ‘ ya da ‘sabaha karşı operasyonları ‘ ile yapılmasının artık gerilerde kaldığını sanıyorduk.



Bilgisine ya da ifadesine başvurulması istenen meslektaşlarımız çağrılmaları halinde savcılığa gidip ifade verebilecek kişilerdir. Bu yol varken, korku filmleri, darbe senaryoları düzenlemek düşünce, basın özgürlüğünü zedelediği gibi Türkiye’nin itibarını da yaralamıştır.

Öte yandan Gözaltına alınan meslektaşların ortak özellikleri ise yazılarıyla, yayınlarıyla, açıklamalarıyla bugünkü iktidara, bu iktidarın uygulamalarına karşı olmalarıdır. Bu durum ise muhalif yazarlara, yayıncılara, muhalif basına karşı bir sindirme ve korku salma eylemidir.

Gazeteci arkadaşlarımıza yönelik bu ilkel uygulamaları şiddetle kınıyoruz.

Meslektaşlarımızın en kısa sürede serbest bırakılmalarını beklemekteyiz.

Selçuk'un avukatından açıklama


Soruşturma kapsamında gözaltına alınan İlhan Selçuk'un avukatı Akın Atalay da, müvekkili hakkında bilgi almak için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne geldi.

Atalay, şube çıkışı basın mensuplarına yaptığı açıklamada, müvekkili ile görüşmesine, 24 saat süreyle izin verilmediğini belirterek, şunları
söyledi:

''Şu anda iyi olduğuna dair yetkililerden bilgi aldık. Normalde bu suçlarla ilgili gözaltı süresi 48 saattir. Yarın sabah görüştüğümüzde kendisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi öğreneceğiz. Soruşturmanın gizliliği nedeniyle bize söylenen bir şey olmadı. Şu anda kendisine yöneltilmiş bir suçlama da yok. Bir soruşturma kapsamında ifadesi alınmak üzere saat 04.30 da evine gelinmiş ve 07.30'da emniyete götürülmek üzere evinden çıkarılmış.''

Selçuk'un evinde polislerce arama da yapıldığını kaydeden Atalay, arama sonucu müvekkilinin evinden bilgisayar ve bazı malzemelerin alınmış olabileceğini söyledi.

Olaya ilişkin daha önceden gözaltına alınan, aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz'in de bulunduğu 39 kişi tutuklanmıştı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 17:02:49
Güncelleme :21 Mart 2008 Cuma 17:02:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?