30
Mayıs
2024
Perşembe
MEDYA

İşte hedefteki haberler

Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Milliyet'in Başbakanlık muhabiri Abdullah Karakuş'un akreditasyonunun iptaliyle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Temmuz 2008'deki KKTC ziyareti sırasında yaptığı "program değişikliği" haberini gerekçe gösterdi.
Beki isim vermeden, "Sn. Başbakanımızın basılı program kitapçığı ve gerçekleşmeleriyle uydurulduğu sabit olan cemaat temsilcileriyle görüşme için program değiştirme" ifadesini kullandı.

Programda var
Ancak Başbakanlık'tan Karakuş'a geçilen program ve Anadolu Ajansı'nın geçtiği gündem Beki'nin iddiasını çürütüyor.
Karakuş'un yaptığı haberde, Erdoğan'ın temmuzda gittiği KKTC'de sürpriz bir program değişikliği yaptığı duyurulmuştu. Erdoğan'ın taslak programında yer alan "Türk Yıldızları akrotim gösterisinin" programından çıktığı, aynı saatlerde Nur cemaati liderlerinden Fethullah Gülen'e yakın olduğu belirtilen Türk İslam Kültür Cemiyeti Başkanı Işılay Arkan ile görüşmenin programına girdiği haberleştirilmişti. Bu değişiklik, gezi günü Başbakanlık'tan Karakuş dahil KKTC'ye giden tüm muhabirlere gönderilen programa ilişkin e-mailde yer almıştı. Saati 18.00 olarak belirlenen "Türk Yıldızları'nın gösterisi" programdan çıkarılarak, yerine saat 17.30'da "Türk İslam Kültür Cemiyeti Başkanı Işılay Arkan görüşmesi" konulmuştu.
Arkan, görüşmeyi doğrulayarak Erdoğan'a neler anlatacağını açıklamıştı. Haberde, Arkan'ın sözlerine de yer verildi. Böylece haber, iki yerden de teyit edilmiş oldu. Arkan da görüşme saatinde Erdoğan'ın kaldığı otele geldi.

'İzleyecek' dedi, izlemedi
Beki ise haberin çıkmasının ardından böyle bir program değişikliğinin olmadığını savundu. Beki, Erdoğan'ın Türk Yıldızları'nı izleyeceğini, Arkan ile bir görüşme yapmayacağını dile getirdi.
Beki'nin bu sözleri de Milliyet'te yayımlandı. Ancak Erdoğan, Milliyet'in duyurduğu gibi KKTC Cumhurbaşkanı'nın da katıldığı Türk Yıldızları programını izlemeye gitmedi. Erdoğan otelde görüşmelerini sürdürdü.




Akif Beki’nin kabul etmediği
ve programına giren görüşme.

Haberleriyle AKP'yi kızdırdılar
ABDULLAH KARAKUŞ (Milliyet)
Abdullah Karakuş, 2002 seçimlerinden sonra AKP muhabirliğinin yanı sıra Başbakanlık muhabirliği de yapmaya başladı. Başbakanlık Sözcüsü Beki'nin akreditasyon uygulamasıyla ilgili açıklamasında yer alan "Başbakan'ın cemaat temsilcileriyle görüşmek için programını değiştirmesi" haberini yazan muhabirdi. Karakuş'un, Bakanlar Kurulu, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) perde arkasına ilişkin bazı haberleri, AKP yönetiminde rahatsızlık yaratmıştı.



VELİ TOPRAK (Vatan)
Veli Toprak 1995'te gazeteciliğe başladı. Yeni Şafak gazetesinde, Refahyol döneminde, DYP muhabiri olarak çalıştı. Kuruluşundan itibaren AKP muhabirliği yaptı. Toprak, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın banka hesabına" ilişkin sözleriyle ilgili önemli bir habere imza atmıştı. Toprak, daha sonra Vatan gazetesine geçti.



SULTAN ÖZER (Evrensel)
2000'den itibaren Başbakanlık muhabirliği yapan Sultan Özer Erdoğan'a, 'Ekonomi iyiye gidiyor' diyorsunuz. Gaziantep'teki bedava erzak dağıtımında 10 kilo bulgur için kadınların birbirini ezmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?' diye sormuştum. Bu sorudan dolayı akreditasyonumun iptal edildiğini düşünüyorum" dedi.




TURAN YILMAZ (Hürriyet)
Yılmaz, 2002’den itibaren iktidar partisi ile başbakanlık muhabirliğini birlikte yürüttü. “Tayyip - Kasımpaşa’dan Siyasetin Ön Saflarına” adlı kitabı bulunan Yılmaz, AKP uzmanı muhabirlerden biri. Kapatma davası sürecinde, bazı toplantıların perde arkasına ilişkin yaptığı bazı haberler, AKP yönetiminde rahatsızlık yarattı.



HASAN TÜFEKÇİ (Hürriyet)
Hasan Tüfekçi 2002'de Başbakanlık muhabiri oldu. Aynı zamanda fotoğraf da çeken Tüfekçi, Erdoğan'ı gölgesi gibi takip ediyordu. Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çukurambar'da bir evde buluşmasını Milliyet muhabiri Murat Pazarbaşı ile birlikte ortaya çıkardı.



ALİ ERTÜRK (Akşam)
Ali Ertürk, Beki'nin açıklamasında yer alan, "Türkiye'de bulunduğu ortaya çıkan şahısların yurtdışında başbakanla görüştüğü" yolundaki eleştiriye hedef olan haberi yazmıştı. Ertürk'ün Başbakanlıkta kadınlar mescidi oluşturulduğuna dair haberi de rahatsızlık yaratmıştı.



FATMA ÇÖZEN (Star TV)
2003'te Başbakanlık muhabiri olan Fatma Çözen, Beki'nin de açıklamasında örnek olarak gösterdiği "Başbakanlıkta muhabirlere tahsis edilen ofiste eşyaların kaybolduğuna" ilişkin haberi sıkıntı yarattı. Çözen, bu haberinden sonra "fiili ve sınırlı" akreditasyon uygulaması çerçevesinde, daha önce de Bakanlar Kurulu toplantılarının açıklamalarına alınmıyordu.





LİSTE AÇIKLANDI
Başbakanlık Basın Merkezi’nin internet sitesinde Başbakanlık muhabirliği için akredite edilen gazetecilerin listesi duyuruldu. 51 basın yayın kuruluşundan 319 gazeteci akredite edildi. Reuters, AP, AFP, EPA ile El Cezire ve AZ-TV televizyonundan 23 gazetecinin akreditasyonu yapıldı. Hürriyet gazetesinden 7, Vatan gazetesinden 5, Star televizyonundan 3, Akşam gazetesinden 7 ve Milliyet gazetesinden 7 gazetecinin adı yer aldı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 18:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?