30
Mayıs
2024
Perşembe
MEDYA

Medya şiddeti körüklüyor

Gazetelerin üçüncü sayfalarını dolduran şiddet ve cinsel istismarla ilgili haberlerin veriliş şekli sürekli sorgulanıyor. Bu haberlerin medya tarafından istismar edilmesi toplum psikolojisini de olumsuz yönde etkiliyor.

"Medyada yer almak başka, yer almanın biçimi başka." diyen Ankara Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, medyanın tarafsız bir biçimde olayı gündeme getirme gibi bir hedefinin olması halinde haberlerin çıkmasının yararlı olacağına dikkat çekiyor. Psikiyatri Klinik Şefi Dilbaz, internetin yanlış kullanımı ve bağımlılığı ile bilgisayar oyunları konusunda da Meclis'te bir çalışma yürütüldüğünü aktarıyor.

Doç. Dr. Dilbaz, şiddet ve cinsel istismar olaylarının medyada veriliş şekliyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Haberlerin toplumun ders alabileceği nitelikte verilmesi gerektiğini ifade eden Başhekim Yardımcısı, "Olaylar öyle işlenmeli ki, toplum bundan ders çıkarabilsin. Önlem alarak çocuklarını, kızlarını koruyabilsin." diyor. Bu tür olayların medyada yer almasının farkındalığı artırdığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Haberler önleyici nitelikte olmalı. Bu haberlerden ders çıkarılmalı. Cinsel istismar uzaktaki insanlardan gelmiyor. Hep yakın çevrede olan şeyler. Anne babaların burdan ders çıkarması gerekiyor. Çocuklarını, genç kızlarını kendi yakınlarındaki insanlardan tehlike gelebileceği yönünde uyarmaları gerekiyor." Vakaların son 5 yıl içinde daha fazla gündemde olmasını ise toplum ve medyadaki duyarlılığın artmasına bağlıyor. "Eskiden yoktu da şimdi var." diye bir şeyin denilemeyeceğini vurgularken, şiddet ve cinsellik davranışının insanın doğasında olduğunu hatırlatıyor. İnternet yasaklarına da değinen Klinik Şefi, sanal ortamın zararlı yayınlar olduğu gerekçesiyle yasaklanamayacağını söylüyor. İnternet kullanımıyla ilgili bilgilendirme yapılması gerektiğini vurguluyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 14:39:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?