25
Mayıs
2024
Cumartesi
MEDYA

TV'de yabancı payı % 50 olmalı

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun hem yerel hem ulusal düzeyde yabancı sermayenin sektöre girebilmesi için radyo ve televizyonda yabancının yüzde 25 hisse sınırının en az yüzde 50'ye çıkarılması gerektiğini söyledi

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, radyo ve televizyon kuruluşlarında yabancı sermaye ortaklığının en az yüzde 50 olması gerektiğini söyledi. Dursun, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce Manisa'da düzenlenen 18. Yerel Medya Eğitim Semineri'nin açılışında yaptığı konuşmada teknolojik gelişmelerin görsel ve işitsel medyanın yayın tekniklerinde önemli değişimler getirdiğini, mevzuat ve normatif yapının buna uyum sağlaması gerektiğini vurguladı.

Mevzuat yetersizliğini gidermek için çalıştıklarını belirten Dursun, görsel ve işitsel medya sektörünün, öncelikle karasal yayın frekanslarının belirlenmesi konusunda taleplerinin bulunduğunu bildirdi. Özel radyo televizyon yayıncılığında, karasal yayın için frekans ihalesi yapılmaması nedeniyle ciddi karmaşa yaşandığını ifade eden Dursun, birçok girişimcinin bu sektöre giremediğini, faaliyet gösterenlerin de yatırım yapamadığını, bunun kalitenin yükselmesini engellediğini dile getirdi.

Kaliteyi engelliyor

Medya mensuplarından gelen diğer bir talebin ise yabancı sermaye konusunda olduğuna işaret eden Dursun, yayıncılık konusunda yabancı sermayeye en fazla yüzde 25 hisse öngörüldüğünü belirtti.

Dursun, yüzde 25'in bu sektöre yabancı sermaye çekilmesi açısından çok uygun olmadığını düşündüklerini ifade ederek, şöyle devam etti: "Yabancı sermaye kurumlarda en az yüzde 50 ile temsil edilmek istiyor. Hem yerel hem ulusal düzeyde yabancı sermayenin sektöre girebilmesi için hisse oranının en az yüzde 50'ye çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu siyasi bir karardır, parlamentonun vereceği husustur, biz öneri olarak en az yüzde 50 olmasının doğru olacağını düşünüyoruz. Ayrıca yabancı sermaye sadece bir kuruluşa hissedar olabiliyor. Bunu biraz daha yumuşatarak ikinci kuruluşa da ortak olabilmesini sağlamak istiyoruz."

Ayrıca yayıncı kuruluşların sermaye yapısıyla ilgili yasadaki çeşitli kısıtlamaların da yumuşatılmasını istediklerini belirten Dursun, mevcut mevzuata göre ithalat-ihracat yapan, finans, üretim, ticaret işi yapanların ortak olamadığını, ancak uygulamada dolaylı ortaklıkların bulunduğuna dikkati çekti.

Sermaye şirketleri olsun

Dursun, "Bu sermaye bileşiminin de yeniden gözden geçirilmesi bizim önerimiz. Mahalli idareler, vakıflar, dernekler, borsa aracı kurumları gibi hassasiyeti olan kurumlar yer almasın ama diğer sermaye şirketleri yer alsın diyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 16:30:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?