24
Mayıs
2024
Cuma
TURİZM

13 SAAT ÖTEDE KÜÇÜK BİR ADA

Bali dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin sayesinde gelişti ancak özünden hiçbir şey kaybetmemiş. Küçük ada hem kafa dinlemek hem eğlenmek isteyenlerin adresi...

Bali, Endonezya’ya bağlı küçük bir ada. Para birimi ise Rupiah. Resmi dili Bahaya Endonezyacası ama genellikle İngilizce de konuşuluyor. Yaklaşık 5 milyonluk bir nüfusa sahip olan adada her mevsim yağmur görülüyor. Sıcaklık yaz aylarında ortalama 27-35, kışın ise 18-25 derece arasında. Özellikle doğası, plajları, tapınakları ve fil safari gibi aktiviteleri her yıl binlerce turisti buraya çekiyor. Türkiye’den uçakla yaklaşık 13 saat uzaklıkta olan Bali adası, Uzakdoğu kültürüne meraklı olanların yanı sıra, kafa dinlemek veya romantik bir balayı geçirmek isteyen çiftlerin de ilk tercihi. Dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle gelişip büyümüş olmasına rağmen özünden ve geleneklerinden hiçbir şey kaybetmemiş. Hemen hemen her sokakta tapınaklara, heykel atölyelerine, egzotik binalara rastlamak mümkün. Bali’ye en rahat Türk Hava Yolları ya da Singapur Havayolları’yla gitmek mümkün.

NE YENİR?
-Pirinç
Bali mutfağında pirinçten pek çok yemek yapılır. En popüleri ise Bali halkının ulusal yemeği “Nasi Goreng” (Kızarmış pirinç). Bali mutfağında değişik soslar, zencefil kökleri ve muz yaprağı da sık kullanılıyor.
-Taze meyveler
Pirinçten sonra Bali sofralarındaki en önemli yiyecek taze, egzotik meyveler.
-Yöresel yemekler
Etli yemekler kebap tarzında yapılıyor. Ancak tatları değişik. Tipik gündelik yemekler arasında ızgara, yeşil sebzeler, pirinç, salamura, kızarmış tavuk ve chili sambal yer alıyor.
-Deniz ürünleri
Deniz ürünlerini özellikle de Kuta Jimbaran, Nusa Dua, Sanur ve Ubud bölgelerindeki restoranlarda tadabilirsiniz.

NE YAPILIR?
-Alışveriş
Bali halkı oyma işçiliği ile uğraşır.
Bu tarz yöresel ürünler bol miktarda bulunabilir. Lüks mağaza arıyorsanız Nusa Dua ve Kuta bölgesine gitmelisiniz. En önemli alışveriş merkezleri ise Raya Seminyak, Legian, Kuta, Kartika Plaza
ve Discovery Shopping Mall.
-Eğlence
Yöre halkı müziğe, dansa ve şiire çok meraklı. Özellikle de büyük otellerin barları revaçta. Ayrıca Kuta’daki Hard Rock Cafe, Dejavu, Paparazzi Lounge, 66 Club, Fuel, Mbargo ve Paddys de sabaha kadar dans etmek isteyenler için ideal.
-Spor
Ada su sporları tutkunları için biçilmiş kaftan. Sörf ve dalış için en uygun bölge Sanur. Ayrıca dağcılık ve trekking de yapılabilecek sportif aktivitelerden. Doğa turlarını kaçırmayın. Özellikle de balta değmemiş ormanlarda trekking ya da hırçın dalgalarda rafting turları tavsiye ediliyor.
-Araç kiralama
Bali’de araba kiralamak için pek çok firma var ancak bisiklet ya da motosiklet kiralamanız öneriliyor. Ayrıca uygun fiyata bütün gün taksi de kiralanabiliyor.

NERELER GEZİLİR?
-Pura Besakih Tapınağı
11’nci yüzyılda inşa edilmiş. Bali’deki en önemli tapınaklardan biri. “Ana tapınak” olarak değerlendiriliyor. Ancak içini gezmek yasak. Adada ayrıca 20 binin üzerinde tapınak ve saray var.
-Gunung Agung yanardağı
Tırmanış, trekking gibi etkinlikler için tercih edilen bir dağ. Pura Besakih Tapınağı ise dağın eteklerinde. Yanardağa karşı Kintamani’de yemek yiyebilirsiniz.
-Plaj
Plaj dendiğinde akla gelen ilk yer adanın kuzeyindeki Kuta bölgesi. Bali masajı da bu bölgeye özel. Aromatik yağlar, kokulu mumlar eşliğinde bu masajı yaptırmayı unutmayın.
-Sanat galerileri
Adanın Ubud bölgesi sanat merkezi olarak anılıyor. Burada pek çok galeri ve tapınağı gezebilirsiniz.
-Parklar
“Maymunlar Cenneti” diye tabir edilen Tegalalang parkında maymunlarla eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2010 Pazar 12:20:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?