24
Mayıs
2024
Cuma
TURİZM

'BUTİK' OTEL, SEKTÖRÜN KRİZDEN ÇIKIŞ UMUDU OLDU

Türkiye'nin turizmdeki can damarları Rusya ve Ukrayna, ziyaretçi sayısında yeniden yükselişe geçti. Krizin vurduğu turizm sektöründe Türkiye, özellikle de tahsis kolaylığı getirilen "Butik otel" atağıyla 2008'in rakamlarını bu yıl yakalamayı hedefliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Cumhur Güven Taşbaşı, Türkiye'nin 2010 turizm sezonunu ANKA'ya değerlendirdi. Bu sene turizm sezonunun geçen yıllara oranla iyi başladığını, özellikle Antalya pazarında geçen yıla göre çok ciddi artışlar söz konusu olduğunu ifade eden Taşbaşı, "Antalya'da Ocak- Nisan ayları olmak üzere dört aylık süreçte, geçen seneye göre yüzde 16'lık bir artış söz konusu.

Bu gösteriyor ki; özellikle Rusya pazarında, gelen ziyaretçi sayısında yeniden 2008 rakamlarına doğru dönüş başladı" diye konuştu. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle 2009'da Rusya ve Ukrayna'dan gelen ziyaretçi sayısında ciddi bir düşüş olduğunu, Türkiye'nin yılı artıda kapatmasına rağmen Rusya ve Ukrayna'da eksilerde kaldığını belirten Taşbaşı, bu yıl yeniden Rusya ve Ukrayna tırmanışa geçtiğini, bunun da 2009'a göre daha iyi bir yıl olacağını gösterdiğini ifade etti.

ÖNEMLİ OLAN SAYI DEĞİL, GELİR

Taşbaşı, ziyaretçi sayısının yanı sıra turizm gelirlerinin önemini vurgulayarak, "Türkiye'de daha çok, turizm gelirlerini artırmaya yönelik bir çalışma yapmak zorundayız. Çabamız artık kişi sayısından çok, gelen kişilere daha çok para harcatmak ve turizm gelirlerini artırmak" diye konuştu. Turizm gelirlerini artırmak için turizm çeşitlendirilmesi üzerine çalışmalar yaptıklarını anlatan Taşbaşı, butik otellerin önemine işaret etti. Yatırımcılara butik otellerin teşviki için kolaylıklar sağladıklarını belirten Taşbaşı, şunları dedi:

"Uzun vadede, daha büyük ve "mass turizmi'ne yönelik kitlesel oteller yerine daha küçük, butik kültür turizmine; kongre, spor, sağlık turizmine uygun otellerin yapılmasını teşvik etmeye başladık. Böylece, yeni ve farklı bir turist profili ile karşı karşıya olacağız.

Büyük otellere önceden hazine arazilerinden büyük tahsisler veriliyordu, bu tahsisler şimdi biraz kısıldı. Şimdi küçük otelleri teşvik edici, yüksek değil de daha yatay giden oteller teşvik edilmeye başladı ve bu tür projelere tahsisi daha kolaylaştırdık. Yatırımcıları da artık bu tür otellere yönlendiriyoruz. Gidip büyük büyük oteller yapıp boş tutacağınıza, daha butik, daha fonksiyonel oteller yapın doldurursunuz diyoruz.

Bunu yatırımların sonunda, bu tür bir turist profili başarırsak Türkiye'nin turizm gelirlerinde ciddi artışlar olacaktır. Butik otellerde, turistler dışarıda yemek yiyecek, alışveriş yapacak, böylece ceplerinden daha fazla çıkacak."

ANZAKLAR 6 GÜNDE 40 MİLYON TL BIRAKTI

Taşbaşı, bu sene ziyaretçi sayısının 30 milyonun altına düşmeyeceğine inandıklarını söyleyerek, ancak ziyaretçi sayısından çok getirdikleri gelirin önemini vurguladı. İzlanda'daki yanardağ patlaması nedeniyle, ziyaretçi sayısında düşün yaşansa da Çanakkale'deki törenlere katılmak için Türkiye'ye gelen Anzaklar'ın harcamalarının bile normal turistlerin iki katına yakın olduğunu söyleyen Taşbaşı, 6 bin Anzağın Türkiye'de kaldıkları 5-6 gün içinde 40 milyon TL para bıraktıklarını kaydetti. Güven, "Çanakkale'de 2 gün kalıp, ardından İstanbul'da konakladılar ve para harcadılar. Burada önemli olan, bu nedenle ziyaretçi sayısı değil, getirdiği gelir" diye konuştu.

anka
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2010 Pazar 16:10:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?