29
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

İSTANBUL'A YAKIN YERLER

Şile

Şile, istanbul metropolünün gürültü ve keşmekeşin den, trafik ve stresinden uzak güzel, şirin bir ilçemizdir. Şile, Marmara Bölgesinin kuzey doğusunda, Karadeniz kıyısından yani yeşilin içinden mavi denizlere açılan İstanbul'un kuzey penceresidir.

Son nüfus sayımına göre (22 Ekim 2000) Şile ilçesinin genel nüfusu 32.923' tür. Bunun 10.571 kişisi ilçe merkezindedir. Geri kalan 22.352 kişi Ağva dahil 58 köyde yasamaktadır. 58 köyün 38 mahallesi, ilçe merkezînin de 4 mahallesi vardır. Şile ilçesi köyleri Merkez, Ağva, Yeşil vadi, Teke bucaklarına bağlıdırlar. Km2' ye 45 kişi düşer. Yunanca bir kelime olan "Şile" nin anlamı yaban çiçeğidir. Şile adını bir bitki türü olan "mercanköşk" ten alır.

Nasıl Gidilir ?

Şile İstanbul'a 70 km mesafededir. 2001 yılında hizmete giren otoyol Şile-Üsküdar arası ulaşımı 40 dk'ya düşürmüştür. Şile 169 no lu kooperatife ait otobüsler her gün saat başı periyotlarla Üsküdar Belediye otobüs terminalinden Şile'ye sefer düzenlemektedir 


Ağva

Kusursuz doğa....Temiz hava... Leziz balıklar...Üstelik ulaşımı da artık çok kolay...

Doğa harikası olan Şile'nin komşusu olan Ağva'da, balığın her çeşidini nefis manzaralar eşliğinde yiyerek, midenize ve gözlerinize bayram ziyafeti çekebilirsiniz.

Batı Karadeniz sahilinde yer alan Ağva, yılın her mevsiminde bir başka güzel. Yaz aylarında buraya gittiğiniz zaman, denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

İstanbul'un diğer kıyılarına göre deniz sıcaklığı bir kaç derece soğuk olduğu için, bir çok İstanbullu burada kendine yazlık evler de yapmış.

Sonbahar aylarında ise, bölgeyi saran ağaçların sararıp kuruyan yaprakları, sağa sola uçuşurken, siz de yolunuza devam edip, keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.
Zamana ve iklime meydana okuyan Karadeniz'in tipik özelliği denize dik inen kayaların, anıtlaşmış olması. Yemyeşil vadilerin, sık bitki dokusunun yanı sıra, fındık ve yaprağını dökmeyen ağaçların da sıkça rastlandığı bölgede, hüzne yer yok...

Burası yeşilin bol olduğu, sessizliği dinleyip, keyifli yemekler yiyebileceğiniz bir çeşit huzur sığınağı.

Nasıl Gidilir ?

Güzergah üzerinde ise, tekrar tekrar gelmenizi sağlayacak keyif ve tad alacağınız güzellikler ve pastoral lezzetler var.

Nasıl gidebileceğinize gelince... İstanbul'dan özel aracınızla yola çıkıyorsanız, 110 kilometre uzaklıkta yer alan Ağva'ya yaklaşık 1,5 saatlik yolunuz var demektir. Şile yolunu uzun zamandır kullanmadıysanız, virajları gözünüzde büyütmeyin.

Son yapılan düzenlemelerle artık otobanı kullanarak, neredeyse Şile'nin içine kadar otobanla gidiyorsunuz.

Mide bulandıran virajlardan arınmış yolda, araç kullanmak keyif haline getirilmiş.

Şile'den sonra ünlü feneri geçip, Ağva-Kandıra sahil yolunu tercih ederseniz, Karadeniz'e has mimari dokunun gözlendiği ve araları beşer dakika olan birbirinden güzel köyleri görebilirsiniz. Yol üzeri giderken tavukları ve güneş batışında dönen ağır adımlı inekleri görebilmek için, aracınızı durdurabileceğiniz bir hızda seyredin. 




Abant

Abant denince akla kış turizmi gelse de aslında burası her mevsimi farklı güzellikte yaşayan bir yer.

Abant tertemiz havasıyla, şehirden kaçmak için ilk akla gelen yerlerden biri. İstanbul ile Ankara arasındaki yolun ortalarında olduğu için her iki büyük şehirden de çok sayıda ziyaretçisi oluyor.

İster aracınızı parkedip hemen faytonla gezmeye başlayın, isterseniz önce yemeğinizi yiyip yürüyüşe geçin. Ya da hemen kitabınızı alıp göl kenarına yerleşin.

Abant'ta göl çevresindeki 7 km'lik parkurda yapılan fayton turu son derece keyifli. Bir yanda göl manzarası diğer yanda orman, kuş sesleri içinde geziyorsunuz.

Faytonla gölün çevresini dolaşmak yaklaşık yarım saat sürüyor. Yakın bir zamanda göl çevresindeki yolun trafiğe kapatılması, sadece vagon sistemi ve faytonla ulaşımın sağlanması planlanıyor.

Nasıl Gidilir ?

Abant'a gitmenin en kısa yolu ücretli Anadolu Otoyolu üzerinden. İstanbul'dan gelenlerin Kaynaşlı ayrımından otoyoldan çıkıp, Bolu Dağı'nı tırmanmaları gerekiyor. Dağın bitiminde Abant sapağından giriliyor. 22 kilometrelik yemyeşil yolun sonunda Abant Gölü Milli Parkı'nın girişine geliyorsunuz. İstanbul'dan Abant'a yol yaklaşık 3 saat sürüyor



Yalova 

Yalova ili her mevsim turizm faaliyetinin yaşanabildiği, termal turizmi, kıyı turizmi, av turizmi, spor amaçlı doğa turizmi gibi etkinliklere sahip önemli bir liman kentidir. Özellikle dünyaca ünlü Termal kaplıcaları ve Armutlu kaplıcaları Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun sağlık, şifa ve dinlence merkezi haline gelmiştir. Yalova'nın en önemli özelliklerinden biri süs bitkileri üreticiliğinin yaygın oluşudur .

Nasıl Gidilir ?

Yalova'ya gitmek için İstanbullular'ın bir çok alternatifi var. Araç kullanmak istemiyorsanız, Kabataş'tan deniz otobüsü en çabuk ulaşım, Sirkeci'den şehir hatları seferleri Yalova'ya kadar. İskeleden 8 km'lik Arboretum yolunu taksiyle de gidebilirsiniz. Minibüsler Termal'e sefer yapıyorlar. Belediye otobüsleri saat başı gidiyor. "Özel aracımla giderim" diyenler otoyolu kullanırlarsa Çayırova, Bayramoğlu sapağından ulaşıyorsunuz. Feribotla karşıya geçmek de mümkün. Yalova'dan Termal-Çınarcık sapağı ile bitki tüneli gibi bir yol ile kaplıcaya geliniyor. Her yer otopark. Ve dönüş...
Haftasonları İstanbul'u terk edip akşam saatlerinde dönüşe geçenleri Topçular Feribot İskelesinde araç sırası bekliyor. Sık çalışan ve dolunca kalkan feribotlarla bir saat içinde karşıya geçmiş oluyorsunuz


Armutlu 

İlçenin gerek jeotermal kaplıcalara,gerekse Marmara Bölgesi'nin en temiz denizine sahip olması Turistik önemini arttırmaktadır. Sağlık turizmi açısında da her yıl önemli bir o kadar artan ilçede yerli ve yabancı yatırımlar mevcuttur. Armutlu,günümüzde turizmden büyük bir gelir elde etmektedir. Bir sahil ilçesi olan Armutlu'da turizm iki yönlüdür. Bunlardan ilki ve en eski turizm şekli kaplıca turizmidir.

Armutlu 16 km . 'lik bir sahil şeridine sahiptir. Yılandar mevkii'nde yaklaşık 4 km .'lik kumsal bir sahil mevcuttur. Devamlı poyraz rüzgarlarının etkisi altında olduğundan, çöp ve pislikler tutunamayıp karşı sahillere taşınmakta olduğu için, henüz kirlenmemiş, tertemiz bir denizi vardır. Bu durum Armutlu'yu yerli turist için cazip hale getirmektedir.

Nasıl Gidilir ?

İstanbul ile ulaşım her gün sabah ve akşam saatlerinde çalışan deniz otobüsleriyle bir saat içerisinde gerçekleşmektedir. Özel otoları ile İstanbul'dan gelmek isteyenler ise; araba vapuru ile, feribotlara veya karadan Yalova'ya gelerek, Yalova-Çınarcık-Armutlu karayolu ile Armutlu'ya ulaşmaktadır. Bursa ve Ankara istikametinden gelmek isteyenler ise, Gemlik-Armutlu karayolu veya Mudanya-Armutlu arasında çalışan deniz otobüsleri ile ulaşımlarını sağlamaktadır.
Haftasonları İstanbul'u terk edip akşam saatlerinde dönüşe geçenleri Topçular Feribot İskelesinde araç sırası bekliyor. Sık çalışan ve dolunca kalkan feribotlarla bir saat içinde karşıya geçmiş oluyorsunuz.


Sapanca 

İstanbul-Ankara yolunda gidip gelenlerin yakından bildiği bir yöre Sapanca... İzmit'ten sonra birden karşınıza çıkan Sapanca Gölü ve gölü çevreleyen yeşillik hemen içinizi açmaya başlıyor. Sapanca'ya trenle ulaşım da mümkün.

İstanbul'dan Adapazarı'na bağlı Sapanca'ya gelmenin en kısa yolu, ücretli TEM Otoyolu üzerinden... Siz en iyisi, gelir gelmez kendinizi göl kenarında bir restorana atın ve Sapanca'nın tadını çıkarmaya başlayın.

Nasıl Gidilir ?

İstanbul'dan Adapazarı'na bağlı Sapanca'ya gelmenin en kısa yolu, ücretli TEM Otoyolu üzerinden


Maşukiye 

Doğa ile başbaşa kalmak, orman içinde dolaşmak,toprağa basmak,temiz hava solumak,su ve kuş sesi dinleyip,haftanın yorgunluğunu atmak çoğu zaman kaçınılmaz ihtiyaç olur. Ekonomik günübirlik gezilerin bile lüks olduğu günümüzde İstanbul, Adapazarı, Kocaeli, Bursa illerinde oturanların tercih ettiği bir mekandır Maşukiye.

Nasıl Gidilir ?

*İSTANBUL -MAŞUKİYE 158 KM
*ÜCRETLİ OTOYOLDAN İZMİT YÖNÜNE DOĞRU GİDİLİYOR
*SAPANCA ARİFİYE SAPAĞINDAN GİRİLİYOR



Kartepe 

Kocaeli'nin güneydoğusundaki, Kocaeli ve Sapanca çevresinin en yüksek tepesi olan Kartepe 1150 metre ile 1640 metre rakımları arasında bulunuyor. İstanbul'a yaklaşık 125 km. uzaklıktaki tepe Sapanca Gölü ile İzmit Körfezine hakim bir nokta. sapanca Gölü ve çevresi kadar bilinmese de ziyaretçisi hiç eksik olmuyor. İstanbul, Kocaeli çevresinde ikamet edip hala görme fırsatınız olmadıysa en kısa sürede görmenizi tavsiye ederiz.


Safranbolu 

Safranbolu, geleneksel Türk toplum yaşamının özelliklerini kent ölçeğinde yaşatan, tarihi ve kültürel eserlerini tüm insanlara sunan bir örnek bir kenttir. Sahip olduğu zengin kültürel miras ve bu mirasın korumadaki başarısı Safranbolu'yu bir dünya kenti ününe kavuşturmuş ve UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınmasını sağlamıştır.
Daha çok Eski Türk Evleri ile tanınan Safranbolu, tarihi boyutuyla, doğal güzellikleriyle ve kent ölçeğinde korumacılıkta örnek oluşturmasıyla gün geçtikçe daha çok ilgi görmektedir. 1200'ü koruma altında olan sayısız kültürel eseri bulunan Safranbolu, bugün kent ölçeğinde en iyi korunan yer olarak anılmaktadır

Nasıl Gidilir ?

Karayolu : Safranbolu'ya karayolu ile üç ayrı yönden ulaşmak mümkündür. Ankara-İstanbul karayolunun Gerede kesiminden ayrılarak 82 km. sonra Karabük'e, Karabük'ten 8 km sonra da Safranbolu'ya varılır. İlçenin kuzey yönünde Bartın'a uzaklığı 74 km., doğusundaki Kastamonu'ya uzaklığı 105 km.dir.
Demiryolu: Karabük il merkezine kadar demiryolu il ulaşım mümkündür. Karabük - Zonguldak, Karabük - Ankara tren seferleri vardır.
Havayolu : En yakın hava limanı Ankara Esenboğa'dır. (240 km.)



Amasra 

Türkiye'de turizme kapı açan ilk belde olan Amasra; batı Karadeniz'de, defne, şimşir, ıhlamur, kestane ve çam ormanlarıyla kaplı kıyı dağlarının eteğinde, iki doğal limanlı bir yarımadanın üzerinde kurulmuştur.

Deniz, güneş, yanık ten veya dağ, treking, çadır. Bunlardan birini, hatta belki de hepsini yaptınız. Tatil filan derken iyiden iyiye yoruldunuz. İşinizin başındasınız yine. Pazartesiden başlayıp, cuma akşamını bekleyeceksiniz. Gündelik hayatın rutininden çıkıp, kısa bir soluklanma için çok büyük şeylere ihtiyacınız yok. Sözgelimi, bir cuma öğleden sonra yola çıkıp, yönünüzü Amasra'ya çevirirseniz farklı ve keyifli bir haftasonu yaşayacaksınız demektir .

Nasıl Gidilir ?

Eğer kendi aracınızla gidiyorsanız Bolu'yu geçtikten sonra Yeniçağa'dan içeri, yemekleri ile ünlü Mengen yolu üzerinden gidebilirsiniz. Bastonları ile ünlü Devrek'ten geçeceksiniz. Ve Çaycuma'nın meşhur simitlerinden yeme fırsatı bulacaksınız.



Mudurnu - Göynük 

Sünnet Gölü, 1020m yükseklikte 18-75 hektar büyüklüğündedir. Göl etrafında, karaçamlar, kızılcık, dağ nanesi kabalak yaprağı, dağ fındığı ve böğürtleni yetişmektedir. Klasik bir dağ oteli olan tesisimiz tarihi ve kültürel mekanların tam ortasında yer almaktadır. Mudurnu ve Göynük; evleri ve tarihi konaklarından dolayı kentsel sit alanı ilan edilmiştir. Babas Kaplıcası, Sarot Kaplıcası, Akşemsettin Türbesi, Süleyman Paşa Camii , Yıldırım Beyazıt Camii ve Hamamı ve Kanuni Camii gibi tarihi ve kültürel güzelliklere sadece 30 dk. mesafede olmasından dalayı yerli , yabancı turistler ve iş çevreleri açısından ideal bir konumda bulunmaktadır. Uzman nezaretinde Sağlıklı dinlence ve tatil için hava ve çevre özelliğinden dolayı eşsiz bir doğal terapi yeridir.

Göynük'e Nasıl Gidilir ?

Göynük hem Ankara hem İstanbul'dan kolayca ulaşılabilecek bir konumdadır. Aynı zamanda hem gelirken, hem giderken birçok farklı güzergah takip ederek farklı tarihi ve doğal güzellikleri görme şansınız da var.
Özellikle çok acelesi olmayan Ankara-İstanbul arasında seyahat eden doğa tutkunları için ormanların içinden, bağ ve bahçelerin arasından geçerek Ankara veya İstanbul'a yol almak, beğendiğiniz bir yerde durup piknik yapmak çok keyifli olabilir.

Mudurnu'ya Nasıl Gidilir ?

Yola İstanbul'dan çıkanlar normal yoldan veya Oto yolu kullanarak Adapazarı ayrımına geliyorlar. Akyazı Dokurcun güzergahını kullanarak yeniden asfaltlanarak genişletilmiş güzel bir yol ile Mudurnu'ya ulaşabilirler. Bu yol Akyazı sapağından sonra Bolu yoluna göre daha az trafikli ve kamyon, tır trafiğinden uzak bir yol olarak tercih sebebi olabilir. Ayrıca otoyoldan ayrılmadan veya Ankara, Bolu yönünden gelenler ile Bolu kent içinden veya Abant sapağına girerek Mudurnu'ya ulaşılabilir. Abant yolunu kullanan sürücüleri göl çevresini dolaşıp rampayı çıkınca bölgenin kış şartlarında karlı oluşu nedeniyle dikkat gerektiren oldukça virajlı, yüksekten vadiye inen dar ama estetik bir yol bekliyor.
İstanbul Bolu 260 km.
Ankara Nallıhan Mudurnu 208 km
Bolu Mudurnu 52 km.
Mudurnu- Abant 17 km.
Mudurnu- Sülüklü Göl 50 km.
Bolu çevresinde Yedigöller, Göynük, Gölcük, Sünnet, Sülüklü, Çubuklu gölleri, Şeben, Kıbrısçık, Mengen, Gerede Esentepe, Kartalkaya günübirlik gezi yerleriniz olabilir


Durusu ( Terkos ) 

Eski adıyla Terkos, yeni adıyla Durusu ve çevresi haftasonu gezileri için ideal. Yazın gölde kanoyla gezi yapmak, balık tutmak mümkün. Kışın ise mutlak sessizliğin içinde, doğanın ortasında ya da şömine karşısında başınızı dinliyorsunuz. Durusu'nun 26 kilometre uzağındaki Karaburun ise hırçın Karadeniz'in dalgalarla dövdüğü uzun sahilleri ile ünlü. 

Nasıl Gidilir ?

İstanbul'dan TEM otoyolunu kullanarak gitmek isterseniz, Hadımköy gişelerini geçtikten sonra, Hadımköy ve Durusu levhasının önünden sağa sapın. Yaklaşık 10 kilometre ilerledikten sonra karşınıza 'Tank ve Süngü' adlı bir heykel çıkıyor. Heykelin solundan düz devam edin. Yolun bitimindeki benzin istasyonu yakındaki Durusu Yassıören yönüne sapın. Askeri bölgenin bitiminde karşınıza yine Durusu levhası çıkacak. Yine sağdan yola devam edin. Yaklaşık 3 kilometre sonra Yassıören köyüne ulaşıyorsunuz. Köyün bitimindeki kavşaktan da sola saptıktan sonra ilk yol ayrımında yine karşınıza Durusu levhası çıkacak. Bunun önünden sağa sapın. Kısa bir süre sonra solunuzdaki araziyi çevreleyen büyük bir duvarın yanındaki yoldan devam edin. 10 dakika sonra Durusu köyündesiniz. İstanbul'dan Durusu, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden itibaren 80 kilometre, TEM İkitelli gişelerinden sonra da 50 kilometre, Hadımköy çıkışından itibaren 35 kilometre uzaklıkta. Durusu - Karaburun arası ise 20 kilometre

Kerpe 

Kerpe yakın zamana kadar kendi halinde küçük bir balıkçı köyüydü. İstanbul'a yakınlığı, el değmemiş doğası, denizi ve doğal çevresi ile "keşfediliverdi." Birbiri ardına yazlıklar yapılmaya başlandı. Gene de güzelliğini koruyor henüz.
Kerpe, Karadeniz'in en kuytu koylarından birine kurulu, ormanlık içinde bir belde. Buraya ulaşmanın en kolay yolu ücretli otoyol üzerinden. İzmit'i geçtikten sonra Kandıra sapağından giriliyor ve Kefken tabelaları takip ediliyor. Kerpe'ye kadar yol dümdüz ve son derece rahat. Yemyeşil köylerin arasından kıvrıla kıvrıla Kerpe'ye varıyorsunuz. İstanbul Çamlıca çıkışından yaklaşık bir buçuk saat sonra, Kerpe'nin sahilindesiniz

Nasıl Gidilir ?

İSTANBUL - KERPE 150 KM
OTOYOL'DAN KANDIRA SAPAĞINDAN GİRİLİYOR
SAHİLE DOĞRU GİDİLİYOR



Anadolu Kavağı 

İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'den giriş kapısı konumundaki Anadolu Kavağı yıllardır değişmeyen görüntüsü ile nostaljik balıkçı köyü özelliğini koruyor. İstanbul'un nefes borularından biri olan ve balık lokantaları ile ünlü köy, lüfer mevsimi olan eylül ekim aylarında İstanbul'un yaza veda edip sonbaharda ılık günlerin tadını çıkarmak isteyenlerin tercih ettiği gezi yerlerinin başında yer alıyor.
Hem kara yoluyla hem de denizden vapur seferleri ile ulaşımın sağlandığı Anadolu Kavağına gidip denizin kenarında ızgara balık keyfi yaşamak istiyorsanız tam size göre bir yer.

Nasıl Gidilir : 

Anadolu Kavağı boğaz gezisine tam gün süre ayırmak isterseniz Eminönü İskelesinden saat 10:30'da kalkan Denizcilik İşletmesi vapurlar seferleri ile boğazın her iki yakasındaki iskelelere uğrayarak A. Kavak iskelesine gelebilirsiniz. Dönüş için vapur sizi yemek süresince bekliyor ve saat 15:00'de bir diğeri 17:00'de kalkış yapıyor. Sarıyer'den yapılan seferler veya Yeniköy'den Beykoz'a kalkan tekneler ile karşıya geçip, yolun kalan kısmını karadan tamamlayabilir, Sultaniye Anadolu Kavağı otobüs seferleri kullanabilirsiniz. Yola özel aracınızla çıkıyorsanız sahil yolu dar ama temiz asfalt ve hafta sonu yoğun trafiğine rağmen, cazibesini koruyor.

GEZİNET
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 16:07:11
Güncelleme :23 Temmuz 2008 Çarşamba 16:22:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ufuk Tandoğan IP: 78.180.11.xxx Tarih : 5.01.2009 21:29:20

Görülmesi ve mutlaka kalınması gerekli harika bir yakın yer; Paylaşmak isterim. Üstelik Gerek İstanbul'a,gerekse İzmir'e son derece yakın. Asos'da ve Sazlı köyü altında denize sıfır AESSOS otel restaurant... Çok şirin bir butik otel.Hayvan dostları.Mutfağı olağanüstü.Adeta evinizdesiniz.Herkese öneriyorum. Ufuk Tandoğan www.aessosotel.com