25
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

JOY İFLASI, BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ...

JOY gurubunun iflasının ertelenmesi talebi mahkeme tarafından karara bağlanana kadar verilen ihtiyati tedbir kararıyla, farklı görüşlerin ortaya atıldığı yeni bir süreç gelişiyor.
 

TBS'a ulaşan bilgiler, ilk bakışta bu iflasın buzdağının su yüzeyindeki bölümü olduğunu gösteriyor.Joy'daki durum tek başına ele alınacak basit bir ticari gelişme değil. Son yıllarda turizm sektörünü etkisi altına alan verimsizliğin neden olduğu, altı mutlaka çizilmesi gereken, kaçınılmaz ve dramatik bir sonuç.

Önce bu konuya çalışanlar açısından bakmak gerekiyor.
Sayıları 2400 olarak ifade edilen JOY çalışanlarının, emeklerinin karşılığını alamayışları karşısında, sektörün ve meslek kuruluşlarının, ITB rüyasına kapıldıkları izlenimi veren duyarsızlıkları şaşırıtıcı boyutlara ulaşıyor.

Çok eleştirilen; istihdamdan alınan yüksek primler nedeniyle, sektörün sosyal güvenlik sistemine beklenen katkıyı yapamadığı doğru bir saptamadır. Yüksek primler bazı cin fikirli girişimcileri kayıt dışına yöneltirken, kurulan hizmet şirketleri aracılığıyla, hizmet kalitesi her yıl düşüyor.

Ancak temel neden bizce; özkaynak yetersizliğinin sektörü kıvrandırmasıdır.

Bu güçlükleri fırsata dönüştürmekte gecikmeyen bazı operatörler, zor durumdaki işletmelerin nakit ihtiyaçlarını gidermek için, ön ödemeler yaparak her sezon fiyatların düşmesine neden olmaktadırlar.
Ön ödemeler yoluyla, mali sorunlarını ertelediklerini sanan yöneticiler ise bu kısa vadeli sözde çözümlerin, işletmeler üzerindeki yükü katmerleştirdiğini bilinçli olarak görmezden gelmektedirler.

Ancak ortaya çıkan sorun; sektörün dışına taşarak, genel ekonomiyi tehdit eden boyutlara ulaşmaktadır.
Kısalan sezon ve düşük fiyat aralığında sıkışan ve bu nedenlerle özkaynakları tükenen işletmeler, batarken yarattıkları girdaba bu kez buzdağının su altındaki kesimini yani "tedarikçileri" de sürüklemektedirler.
Asıl sorun ticari kaygılarla, sorunlarını kamuoyuyla paylaşmaktan çekinen bu kesimde ortaya çıkma eğilimi göstermektedir.

Tesislere yiyecek, içecek ve diğer tüketim maddelerini sağlayan tedarik zincirleri, ödemelerin yapılamayışı yüzünden ciddi ölçülerde zorlanmaktadır.
Bütün bu olumsuz gelişmelerin arkasındaki en belirgin neden, kısalan sezon süresi yüzünden rekabetin fiyatlar üzerinden yürütülmesidir.

Ancak düşük fiyat rekabeti; JOY örneğinde görüldüğü gibi tek başına işletmecinin sorunu olmaktan çıkmakta, ülke ekonomisi üzerinde yük oluşturan ciddi bir tehlikeye dönüşmektedir.

Tur Operatörleri bilinçli tercihleriyle, işletmenin günübirlik önlemlerle darboğazdan çıkmasına yardım için ön ödeme yaparak, pazarda rakiplerini alt ederlerken, ülkenin pazarlama seçeneklerini de ortadan kaldırmaktadırlar.
TBS'taki arkadaşlarımız bu gelişmenin perde arkasını sizlerle paylaşmaya başlıyorlar.

Kısa sürede JOY örneği üzerinden, "ucuz" tatil destinasyonu haline getirilen Türkiye'de oynanan, uluslararsı ticari oyunun gözler önüne serildiğine hep birlikte tanık olacağız.
Bekleyin..

 

Bahattin Yücel - Turizmdebusabah.com
Yayın Tarihi : 14 Mart 2010 Pazar 18:48:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALİ KALELİOGLU IP: 88.231.73.xxx Tarih : 10.04.2010 16:18:56

İYİ OLMUŞ PERSONELİN PARASINI VERMEZ DURMADAN PERSONELİN ALIN TERİYLE OTEL ALIRSA BÖYLE OLUR TABİKİ EEEEEEEEEE MAZLUMUN AHI ÇIKAR AHESTE AHESTE