18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

OTELCİLERE 10 STRATEJİK PAZARLAMA ÖNERİSİ

Konaklama endüstrisi içerisinde yer alan otellere internet pazarlaması konusunda destek veren ABD merkezli "Milestone Internet Marketing" adlı şirket otellere iyi bir sezon geçirmek için atılması gereken 10 adımı açıkladı. Milestone'un tavsiyelerini Türkiye'den örneklerle zenginleştirdik. İşte internet üzerinden satışta başarıyı getirecek 10 stratejik adım...

1. DOĞRUDAN SATIŞ KANALLARINDA FİYATLARINIZI DENK TUTUN

Otelciler için farklı online satış kanalları üzerinde fiyatları denk tutmaları hayati önem taşır. 2009 tüketici davranışlarının hassas olduğu bir dönemdi. Uygun fiyat arayan müşterilerin sayısı artıyor. Online müşterilerin güvenini kazanmak için tüm online satış kanallarında aynı fiyatın verildiğine emin olmalısınız.

PKF ve Nielson tarafından yapılan son araştırmalar tüketicinin karar verme aşamasında email reklamları, kurumsal web sitesi, bağımsız web siteleri, bloglar ve sosyal paylaşım siteleri gibi farklı kanalları kullanımının artacağını gösteriyor. Otelciler bu kanallarda yoğun olarak yer almalılar.

2. ONLINE KANALLARI TUTARLI, DEVAMLI VE ZENGİN İÇERİKLE KULLANIN

Bu kriterler online satışta başarıyı yakalamak için çok önemli. Öncelikle pazarlama stratejinizi net bir şekilde tanımlayın. İnsanların otelinizin bulunduğu destinasyonu tercih etme nedenlerini tek tek sıralayın ve internet sitenizi bu kriterlere göre şekillendirin. Nihai hedefiniz, internette dolaşan insanlara sitenizde aradıklarını bulmalarını sağlamak olmalı. Aradıkları anahtar kelimeleri girdiklerinde sitenizin karşılarına çıktığına emin olun. Online bilgilerinizi devamlı güncelleyin.

3. ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONUN SİZE GETİRİSİNİ BELİRLEYİN - KENDİ SAYFANIZDAKİ FAKTÖRLER, DİĞER SAYFALARDAKİ FAKTÖRLER

Tanıtım stratejinizin temel unsuru kendi kurumsal web siteniz olmalı. Sitenizin düzgün ve verimli çalıştığından emin olun. Kendi sitenizde dikkat edeceğiniz hususlar: İçerik, indirme zamanı, benzer içerikler ve URL

Kendi sayfanız dışında size ulaşılacak sayfalarda dikkat etmeniz gereken hususlar: Adresinizi güvenilir linklerde, web sitelerinde ve haritalarda çıkmasına dikkat edin.

Arama motorları üzerinde görünürlüğünüzü arttırmak (arama motoru opimizasyonu) için yaptığınız çalışmaları ölçülebilir hale getirin. Örneğin, tekil ziyaretçi sayısı, sayfa gösterimi, rezervasyon motoruna tıklanma sayısı, telefon armaları, web üzerinden elde ettiğiniz gelirleri somut olarak ortaya koyun.

Arama motoru optimizasyonu online alanda başarı kazanmak için önem taşıyor, ancak bu alandaki baarıyı etkileyen unsurlar da değişiyor. Bu alanda başarı göstermek isteyen otelciler fotoğraf, video, Twitter tarzı mikro-blogging sayfaları, eleştiri sayfalarında aktif olmaları gerekiyor. Online alanda başarılı tanıtım için tüm bu kanallarda ve genel arama kanallarında yer aldığınıza emin olun.

4. MOBİL PAZARLAMA (TELEFON ÜZERİNDEN PAZARLAMA)

Mobil pazarlama katlanarak artış gösteriyor. Cep telefonu kullanıcıları normal internet kullanıcılarına göre daha kısa süreli olarak internette dolaşıyor. Daha hızlı karar vermek için yoğunlaştırılmış bilgiye ihtiyaç duyuyorlar. Dünya genelindeki cep telefonu olan insan sayısı bilgisayarı olan insan sayısının 4 katı. Bundan dolayı bu alanda pazarlama hayati önem taşıyor.

Yeni nesil cep telefonlarının gelişmi ile bu daha da önem kazanıyor. PhoCusWright tarafından yapılan bir araştırmaya göre iş seyahatine çıkanların yüzde 77'si ve normal seyahate çıkanların yüzde 57'si bir otel veya restaurant bulmak için mobil araçlarından faydalanıyorlar.

Yapmanız gereken öncelikle web sitenizin cep telefonları üzerinden girişe uygun hale getirmek. Müşterilere uygun applikasyonlar geliştirmeli (IPhone veya Blackberry applikasyonları gibi), mobil kullanıcılara yönelik kampanyalar düzenlemeli, mobil çekilişler ile ilgi çekmeli, SMS ile pazarlama yapmalısınız.

5. SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ

2010 yılının en başarılı şirketleri sosyal paylaşım ağlarını doğru kullananlar olacak. Sosyal paylaşım sitelerinde aktif olarak yer almak marka bilinirliğini arttırmanın yanında sitenizin link olarak gösterilmesini ve genel arama motorlarında görünürlüğünü de arttırır.

Sosyal paylaşım sitelerinde yer almadan önce ayrıntılı bir strateji belirleyin. Bu stratejiyi belirledikten sonra Twitter veya Facebook profilinizi oluşturun. Sosyal paylaşım sitenizi güçlü bir blog ile destekleyin.

Oluşturduğunuz blog, otelinizin bulunduğu destinasyon ile ilgili olmalı. Bu sayede yerel linkleri de kapsayacaktır. Bloglar Facebook, Twitter ve Flickr gibi sosyal paylaşım siteleri ile bağlantılı olmalı. Buradaki amaç insanların sizin hakkınızda yazmasını sağlamak.

Otelciler, belirgin bir pazarlama takvimi yaparak sosyal paylaşım sitelerinde güncellemeli. (Örneğin Anneler günü, sevililer günü..) Akıllı otelciler, bağlantı kurmak ve pazarlamayı etkili kullanmak için sosyal paylaşım sitelerini kullanacaklardır.

6. VİDEO

Video artık internet ve mobil dünyanın ayrılmaz bir parçası konumunda. YouTube şu anda dünyanın en önemli 2'nci arama motoru konumunda bulunuyor. Oteliniz ve otelinizi çevresindeki ilgi çekici konulara ilişkin bir video hazırlayın. Örneğin Antalyalı otelciler Aspendos ile ilgili video veya Kuşadası'ndaki otelciler Efes ile ilgili bir video hazırlayıp otellerini videonun içine yerleştirebilirler. Hazırladığınız videoyu YouTube, Dailymotion gibi sitelerde yayınlayın.

7. ONLINE REKLAM VE TAKİBİ

Online alanda reklam vermek hedef ve sonuçlarını takip ettiğiniz sürece çok önemlidir. Başlamadan önce hedeflerinizi kesin olarak belirleyin. Mobil telefon, internet gibi farklı kanalları kullanmaya dikkat edin.

Yaptığınız her şeyi test edin. Başlattığınız bir kampanyanın ardından sonuçları analiz ederek başarıyı nasıl arttırabileceğinizi hesap edin.

8. YORUM VE GERÇEK ZAMANLI ARAMALAR

Yorumlar, insanların kararlarını etkileyen unsurlar. Arama motorları da konuyla ilgili gerçek zamanlı sonuçlar ortaya koyuyor.

Gittikçe artan sayıda insan deneyimlerini internet üzerinden paylaşıyorlar ve bunu gerçek zamanlı olarak yapıyorlar. Otelciler için arama motorları ve internet üzerinde indekslenen yorumları takip etmek hayati önem kazanmış durumda. Müşterilerinizin olumlu deneyimlerini online yorum sayfalarında dillendirmesi ve olumsuz yorumlara cevap vermesi için teşvik edici olun.

9. YEREL ARAMALAR

Tüketiciler artan oranda iç turizme yöneliyorlar. Uluslararası arama motorları yanında daha küçük ölçekli yerel aramalarda da yer alıp almadığınıza bakın. Sarı sayfalar tarzı yayınlarda bilgilerinizin doğru yer alması da önem arz ediyor.

10. DEĞİŞİMLERİ TAKİP ETME VE BAŞARIYI ÖLÇÜMLEME

Tanıtım stratejinizin başarıya ulaşması için değişimleri takip edin, başarıyı ölçün ve kilit önem taşıyan verilere dikkat edin. Bütün alanlarda verileri tanımlamak büyük önem taşıyor.

Sizin için kilit önemde olan verileri tanıtım kampanyası başlamadan önce mutlaka ve kesin olarak belirleyin. Hedefleri doğru belirledikten sonra amaçlarınızın etkin bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etme olanağına sahip olacaksınız.

İşte farklı internet mecralarında farklı ölçümleme kriterleri:

Organik tanıtım: Tekil ziyaretçi sayısını takip edin, sitenize referans veren anahtar kelimeleri ölçün, sıralamaya bakın, gelire bakın, arama motoru üzerinden tıklanmanıza bakın

Online reklam: Oluşturduğu etkiye bakın, arama motorları üzerinden tıklanmaya bakın, rezervasyon gelirine bakın

Sosyal paylaşım: Sıralamaya bakın, takip eden, arkadaş olarak ekleyen adresi referans olarak verenlere bakın.

Yerel: Sıralamaya, referans gösterimine ve gelire bakın.
 

Turizmdebusabah.com
Yayın Tarihi : 29 Mart 2010 Pazartesi 11:43:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?