19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

TURİSTİN, KONGRE İÇİN GELENİ MAKBUL

Kongre ve toplantı turizmi, bugün tüm dünyada başlı başına bir sektör olarak değerlendiriliyor. Bu pastadan Türkiye'nin payını almasında en büyük katkıyı uluslararası kongrelerin ev sahibi İstanbul yapıyor

İstanbul bu yıl birçok önemli kongreye ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz hafta 5. Dünya Su Kongresi gerçekleştirildi ve İstanbul alnının akıyla çıktı bu sınavdan. Yapımı yıllardır süren Sütlüce Kongre Merkezi ilk kez kapılarını bu kongre merkeziyle açtı. Su Kongresiyle yapımı hızlanıp tamamlanan Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nden sonra Harbiye Kongre Vadisi ve Ayazağa Kongre merkezi sırada.

HARBİYE VADİSİ IMF KONGRESİNE YETİŞECEK

İstanbul'un 6-7 Ekim 2009'da ev sahipliği yapacağı Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın 2009 Guvernörler Toplantısı'na yetiştirilmesi planlanan Harbiye Kongre Vadisi Projesi'nde çalışmalar hızlandı. Büyükşehir Belediyesi ve Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın "Harbiye Kongre Vadisi'ni belirtilen zamana acilen yetiştirin" talebinden hareketle tempoyu artırdı. Yapım ihalesi 2008 Ocak'ta Kongre Vadisi'nde yürütülen çalışmalar 2009 Haziran'ına yetiştirilecek. IMF ve Dünya Bankası'nın ortaklaşa düzenleyeceği genel kurul, 2009 Ekim'de gerçekleştirilecek. Bu kongreye yaklaşık 10 bin kişinin geleceği tahmin ediliyor. Turizmciler küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında İstanbul'a gelecek turist sayısında artış olmasa da kongre turizminin kente önemli katkılar sağlamasını umut ediyor.

Ayazağa Kongre Merkezi'nin durumuysa belirsizliğini koruyor. İstanbul ve Kültür Sanat Vakfı'nın 1995'te temelini attığı Ayazağa Kültür Merkezi'nin inşaatı 2000 yılında durduruldu. Avrupa'nın en büyük sanat ve kongre üssü olması planlanan kongre merkezinin 2010 yılında tamamlanacağı açıklanmıştı. Ancak dokuz yıldır herhangi bir çalışma yapılmadı.

TÜRKİYE KONGRE TURİZMİNDE 13. SIRADA

Çok gündeme gelmese de kongre ve toplantı turizmi, bugün tüm dünyada başlı başına bir sektör olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar petrol fiyatlarındaki artış, kur dalgalanmaları, güvenlik endişeleri, toplantılardan maksimum netice alma yolunda uygulanan ve gittikçe artan baskılara rağmen, toplantı ve kongre sektörü gelişmeye ve büyümeye devam ettiğini dile getiriyor. Bu açıdan Türkiye'yi parlak günler bekliyor. Çünkü araştırmalarda dünyada en çok tercih edilen 50 destinasyon sıralamasında Türkiye 13. sırada gösteriliyor. Türkiye'nin bu sıralamasında en büyük payı ise her geçen yıl toplantı ve kongre organizatörlerinin ajandasına daha çok giren İstanbul. Bugün İstanbul, uluslararası toplantı ve kongre pazarındaki önemli destinasyonlar arasında yer alıyor ve Barselona, Viyana, Paris, Roma, Hong Kong gibi önemli kongre şehirleri ile yarışacak seviyeye ulaştı.


YENİ BİR YASA GELİYOR

Bu gelişmeler karşısında harekete geçen yetkililer kongre turizminin canlanması için kolları sıvadı. Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Türkiye Kongre Turizmi Örgütlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'na göre, tarafsız, kar amacı gütmeyen, tüzel kişiliğe sahip ve bağımsız bütçesi bulunan bir 'Türkiye Kongre ve Ziyaretçi Bürosu' kurulması planlandığını duyurdu. Merkezinin İstanbul'da olması planlanan 'Türkiye Kongre ve Ziyaretçi Bürosu'nun, Koordinasyon Kurulu, Genel Sekreterlik ve Üst Denetleme Kurulu'ndan oluşması hedefleniyor.


SÜTLÜCE KONGRE MERKEZİ AÇILDI

İstanbul'un bir kongre çekim merkezi olması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yapımını üstlendiği İstanbul Haliç'teki Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi, beşinci Dünya Su Forumu'na yetiştirildi. Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi, beş ana bina ve 73 bin metrekare alandan oluşuyor. Bu komplekste sergi ve toplantı binası, tiyatro binası, konser ve kongre binası, sinema salonları, çok katlı otoparklar bulunuyor. 3 bin 200 kişi kapasiteli salona sahip. Bu salonda her türlü uluslararası kongre, konferanslar yapılabilecek. Tiyatro salonu ise 1250 kişilik kapasiteli tiyatro oyunları oynanabileceği gibi, kongre, konferans düzenlemelerinde de kullanılabilecek. Bina sergi alanlarına da sahip. İstanbul'da gerekli altyapı yatırımlarının bitmesinden sonra şehirde 100'ün üzerinde kongreye ev sahipliği yapılabilecek.


ICVB YENİ PAZARLAR OLUŞTURUYOR

1997 yılında kurulan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu, (ICVB) İstanbul'un uluslar arası kongre sektörüne tanıtımını ve pazarlamasını yapmak ve kongre turizmini teşvik etmek amacıyla çalışmalarını yıllardır sürdürüyor. ICVB Genel Müdürü Handan Boyce kuruluşun faaliyetlerinin şehir adına kongre adaylık çalışmalarını başlatmaktan uluslar arası kongre veri bankalarını takip ederek potansiyel işleri araştırmaya kadar çok geniş bir yelpazede yürütüldüğünü dile getiriyor.

Genel Müdür Boyce, İstanbul'un hali hazırda dünyanın önde gelen kongre destinasyonlarından biri olduğunu dile getiriyor.”


EKONOMİK KRİZ KONGRE TURİZMİNİ ETKİLEMEZ

Bu yıl ekonomik kriz süresince kongre katılımcı sayılarında düşme olacağının altını çizen Boyce, uluslar arası kongreleri düzenleyen dernek ve birliklerin krize şirketler kadar ani tepki vermediğini vurguluyor: 'Özellikle uluslar arası kongrelerin uzun vadeye yayılan karar ve organizasyon aşamaları kongrelerin iptalini güçleştiriyor. Dolayısı ile kongre turizmi, dönemsel siyasi, ekonomik ve benzeri krizlerden diğer turizm çeşitleri gibi çabuk ve derin etkilenmiyor. Bu sebeple kongre sektörü şu anda destinasyonlar için en istikrarlı ve destekleyici pazar olarak görülüyor ki bu da kongre sektörünün yıllardır anlattığımız önemine işaret ediyor. 2009 yılında İstanbul'da düzenlenecek kongreler katılımcı sayılarında azalma olsa dahi turizm sektörüne ve şehrin ekonomisine önemli katkıda bulunacaklar.

Handan Boyce, Sütlüce ve Ayazağa gibi büyük kongre merkezlerinin yapımının İstanbul'un uluslar arası pazardaki konumunu belirleyecek yatırımlar olarak gösteriyor.


İstanbul iyi bir evsahibi


Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da İstanbul'un, önemli bir kongre turizmi destinasyonu olarak dünyada isim yapmaya başladığını düşünenelerden. “İstanbul son 10 - 12 yılda dünyanın en büyük ve önemli kongrelerine, zirve toplantılarına mükemmel organizasyonlarla ev sahipliği yaparak, büyük başarılara imza atmış, dünya toplantı, kongre ve etkinlik pazarında isim yapmaya başlamıştır” diyen Ulusoy 2009 yılının İstanbul'un kongre turizmi açısından önemli bir yıl olacağını düşünüyor. “Konuya orta ve uzun vadeli perspektifte bakılırsa yeni kongre merkezlerine ihtiyaç duyulacak, konaklama tesislerinin kapasitesinin de hızla büyüyen talebe göre arttırılması gerekecektir” ifadelerini kullanan TURSAB Başkanı, yeni kongre merkezi projelerinin artması gerektiğine dikkat çekiyor.


Kongre turisti 3 kat fazla döviz bırakıyor


Turizmde hedeflere ulaşılabilmesi için turizmi çeşitlendirmenin çok önemli olduğu ifade eden Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, kongre turizminin turizm çeşitleri içerisinde önemli bir yerinin olduğunu söyledi.

Bir kongre turistinin, normal bir turiste oranla, ortalama 3 kat daha fazla döviz bırakabildiğini belirten Başkan Timur Bayındır, “Kongreye katılan bir delegenin; uçağı, oteli, toplantı salonu, eğlencesi, alışverişi göz önüne alındığında, her bir delegenin gittiği ülkeye yaklaşık 2 bin dolar döviz bırakacağı tahmin edilmektedir. Türkiye, ciddi bir pazarlama ve altyapı faaliyeti ile kongre turizminden yılda 1 ile 1,5 milyar dolar arasında gelir sağlayabilir” dedi.


KONGRELERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ İSTANBUL'DA YAPILIYOR

Son yıllarda İstanbul'un, uluslararası kongre ve toplantılara başarılı bir şekilde ev sahipliği yaptığını kaydeden Bayındır, İstanbul'un sahip olduğu tarih, kültür, eğlence merkezleri, tesisleri, ticari hayatı ile dünyada kongrelerin yapıldığı şehirler arasında hızla yükseldiğinin altını çizdi: “Üç medeniyete başkentlik yapan, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan güzel İstanbul'umuz; dünyanın gidilmesi gereken 10 şehri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İstanbul'da, 10 milyon turist rakamı çok uzak olmayan ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti ile ulaşacağımız bir hedefimizdir. Kentimizde, 2008 yılı sonu itibariyle yaklaşık 8 milyona yakın turisti ağırladık. 2009 yılında ise, 9 milyona yakın turisti misafir etmeyi hedefliyoruz. İstanbul'a gelen turistler; kongre, iş ve kültür turizmi ağırlıklı gelmektedir ve daha çok döviz girdisi bırakmaktadır.”


2009'da İstanbul'da yapılacak kongre ve toplantılar

 

25-29 Nisan Dünya Endokrinoloji Kongresi

27 Nisan-5 Mayıs Dünya Halk Sağlığı Kongresi

4-9 Mayıs Dünya Moleküler Tıp Kongresi

9-13 Mayıs Dünya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kongresi

27-30 Mayıs Dünya İç Hastalıkları Kongresi

11-16 Eylül ECNP (European College of Neuropsychopharmacology) Kongresi

28 Eylül-10 Ekim IMF Kongresi

 

 

Hatice Saka - Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 29 Mart 2009 Pazar 15:41:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?